teisipäev, 30. juuli 2013

Valus 0-4 kaotus: Kalju kaevas iseendale haua

Nõmme Kalju UEFA Meistrite liiga 3. eelringi avamängu Plzeni vastu iseloomustab väga hästi ehteestlaslik väljend - soovisime parimat, välja kukkus nii nagu alati. Meeskonna peatreeneri Igor Prinsi taktikaline visioon töötas mängulise poole pealt väga hästi, kuid paraku jäi Eesti meisterklubi oma Tšehhi ametivendadele alla füüsilise jõu poolest. 0-4 kaotusmängus sündisid kõik vastaste väravad standardolukordadest.

Noore prantslase Allan Kimbaloula rumal viga juba teisel mänguminutil kinkis Plzenile suurepärase alguse, kui karistusalas valitsenud segaduses suunas palli lõpuks võrku Marian Cišovsky. Huvitaval kombel tunnistas Kalju kapten Alo Bärengrub hiljem ETV-le antud intervjuus, et selleks olukorraks polnud meeskond üldse valmis. Ometi oli samas tegu ju Kalju hooaja tähtsaima mänguga, mis peaks eeldama kõik 90 minutit kestvat 100% keskendumist.

Kas selle põhjustas kehv kodutöö? Nagu mainitud sai, siis Prinsi mänguplaan töötas tegelikult pea laitmatult. Kordagi ei jäädud oma karistusala juures liigse surve alla ning rünnakul õnnestus ise luua mitmeid teravaid olukordi. Küll aga kumab välja faktist, et kõik sisse lastud väravad tulid surnud palli olukordadest, tõsiasi et mänguks valmistumisel vaadati rohkem oma kapsaaeda ning vastaste mäng jäi liialt väikese tähelepanu alla. Viktoria, kes eurosarjade alagrupimängudes on enamjaolt ikkagi autsaideri rollis, on kindlasti piinliku täpsuseni lihvinud oma nurga- ja karistuslööke, et vastaseid üllatada. Samas tõdesime täna, et ei aita edukad lahendused mitte murda vaid Euroopa hiide vaid ka pisikest Kaljut. Keskkaitsja Cišovsky sai lõpuks kirja kübaratriki ja see on lubamatu. Võib leppida sellega, et mõni ründaja on ühes mängus suurepärases hoos ning viib mängupalli lõpuks koju, kuid keskkaitsjal ei saa lihtsalt lasta kolme väravat lüüa.

Viktoria, kes alles oma liigahooaega alustanud, sai mängu lõpus eelise ka selle poolest, et alles on lõppenud hooajaks ettevalmistusprotsess ning mängijad füüsilise vastupidamise poolest väga heas seisus. Samas olid näiteks Kalju poolelt Eino Puri ja Yankuba Ceesay mängu lõpuminutitel raskustes väljakul liikumisega olgugi, et Kalju põhimehed said eelmises liigavoorus puhkust. Kui oleme harjunud eeldama, et alles hooaega alustanud meeskond on enne mängu halvemas positsioonis, kui meeskond, kel hooaeg poole peal, siis täna nägime, et see olukord võib väga vabalt muutuda ka vastupidiseks.

Üheks kaotuse põhjuseks võib ehk pidada ka liialt suurt avalikkuse survet. Pärast HJK alistamist on eufooria suur. Meedia arvutas kokku, kui palju raha Kalju erinevate tulemuste eest saab ja Prins tituleeriti kohalikuks Sir Alex Fergusoniks. Üle kolme aasta ajas isegi ETV oma kaamerad staadionile, et Meistrite liiga kohtumisest otseülekannet teha. Kõik need on kaudsed faktorid, mis võivad meeskonda häirida. Eriti veel, kui pole varasemaid kogemusi ja Kalju on eurosarjades osalemise poolest alles lapsekingades või ehk isegi veel mähkmetes.

Just kogemuste ja kvaliteedi poolest jäi Kalju vastastele selgelt alla. Varajane avavärav lasi küll ettevaatlikuks muutunud külalistega võrdsel tasemel mängida, kuid seda ei suudetud ära kasutada. Samas oli see nähtus ka tervitatav. Oleme ju läbi aastate harjunud, et visad eestlased võitlevad küll füüsiliselt vastastega võrdselt, kuid mänguliselt jäädakse selgelt alla. Seekord läks vastupidi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar