teisipäev, 23. juuli 2013

Barca uus boss - pragmaatiline Gerardo Martino

Kui FC Barcelona kaotas Meistrite liiga poolfinaalis Müncheni Bayernile küsisid paljud jalgpallifännid ja ka ajakirjanikud, et kas selle kahemängu kokkuvõttes 0-7 kaotusega on Barca valitsemisaeg läbi ning meid ootab ees Bayerni ajastu? Võimalik, et väikene kübe tõtt selles ka oli, sest olgugi, et Barca oli saanud valusa õppetunni ei näidanud edasised sündmused seda, et midagi kavatsetakse muuta. Olgugi, et viimased paar hooaega on meeskonda vaevanud probleemid kaitseliinis, siis ometi kulutati suvel raha Neymari ostmiseks ning endiselt oli plaanis jätkata endale iseloomuliku riskantse söödumängu harrastamist. Seda aga hetkeni, mil jalgpallimaailma tabas kurb sõnum selle näol, et peatreener Tito Vilanova on vähiravi tõttu sunnitud oma ametist taanduma. Võib öelda, et nüüd ootab Barcat küll kindlasti ees uus ajastu ja sinna hakkab 22-kordset Hispaania meisterklubi tüürima argentiinlane Gerardo Martino.


50-aastase Martino näol on tegu endise ründava poolkaitsjaga, kes kuulus Rosario linna klubi Newell's Old Boysi meeskonda, mis oli 90ndate alguses üks Argentina jalgpalli tippe. Klubi fännide poolt on Martino valitud ka läbiaegade parimaks mängijaks, kes meeskonna punamusta särki on kandnud. Märkimisväärne saavutus, kui võtta arvesse, et Newell'si ridades on teiste seas pallinud ka sellised mehed nagu Jorge Valdano (maailmameister aastast 1986) ja Gabriel Batistuta (Argentina koondise läbiaegade suurim väravakütt). Martino enda mängijakarjäär sedavõrd kõrgele ei küündinud nagu eelpool mainitud meestel, kellest esimene võitis mitu meistritiitlit Real Madridi rivistuses ja teine tegi endale nime Serie A-s Fiorentina ning AS Roma eest mängides. Enamus karjääris veetis ta just Old Boysi rivistuses, mis on muideks nime saanud inglasest õpetaja Isaac Newelli järgi, keda peetakse üheks Argentina jalgpalli pioneeriks. Saatuse vingerpussina esindas ta oma mängijakarjääri loojangul ka Barcelonat, kuid mitte seda klubi, mida me tunneme, vaid hoopis Ecuadoris tegutsevat meeskonda. Peatreenerina on Martino saavutused olnud hoopis silmapaistvamad.

Enne, kui ta ta eelmisel aastal Newell'sisse peatreenerina naases, tegutses ta pikalt Paraguays. Libertadi ja Cerro Porteno peatreenerina on tal CV-s kirjas tervelt neli Paraguay meistritiitlit. Hea töö kohalike klubidega viis ta ka 2007. aastal Paraguay koondise etteotsa. Sellest ajast on pärit ka võimalik, et seni tema suurim saavutus. Nimelt tüüris ta paraguaylased 2011. aastal Copa America finaali.


Paraguay mängis väga läbi mõeldud ja distsiplineeritud mängu. Veerand- ja poolfinaal võideti vastavalt Brasiilia ja Peruu vastu penaltiseeriaga, kui normaal- ja lisaaeg olid lõppenud 0-0 viigiga. Hea kaitsemänguga paistis Martino Paraguay silma ka 2010. aasta MM-finaalturniiril, kui enda selja taha lasti viies mängus vaid 2 palli. Välja langeti veerandfinaalis ei kellegi teise, kui Hispaania vastu, kui David Villa vaid loetud minutid enne lõppu tulevasele maailmameistrile 1-0 võidu tõi. Barca fännid samas ei peaks kartma seda, et tiki-taka asemel ootab nüüd ees "antijalgpall".

Esiteks on Barca mängijad palju kvaliteetsemad, kui need mehed, kes olid Martinol kasutada koondises. Läbi selle on võimalik mängida palju paindlikumalt ja reageerida mitmekülgselt erinevatele mänguolukordadele. Teiseks, kuigi Martino sai ka oma ajal Old Boysis kriitikat selle suhtes, et eelistab mängida kaitsest lähtuvalt, polnud tal probleeme ka teistsuguse stiili harrastamisega. Nagu varasemalt kirjutatud, siis Argentinas on liigasüsteem, kus ühe hooaja jooksul mängitakse välja kaks võitjat. Torneo Inicial'i ajal lõi Newell's 19 mänguga vaid 23 väravat, kuid Torneo Final tõi Newell'si poolt endaga kaasa 40 väravat, mida oli 12 rohkem kui järgmistel. Enda selja taha lasti siis vastavalt 11 ja 21 palli.


Kui rääkida Martino lemmikmänguplaanist siis selleks on 4-3-3, mis võib vastavalt olukorrale kiirelt muunduda 3-4-3'ks või 5-4-1'ks. Hüüdnime "El Tata" kandev Martino mängis Newell'sis legendaarse Marcelo Bielsa käe all ja nüüd on ka tema enda käekirjast seda selgelt näha. Ilma pallita on esmane ülesanne see võimalikult kiirelt tagasi võita, palliga olles peab alati olema 3 vertikaalset sööduvarianti. Kaitsta tuleb terve meeskonnaga ning rünnakule tuleb samuti liikuda suurte jõududega. Põhimõtteliselt sama filosoofia, millega järgi oleme me viimastel aastatel ka Barcelona meeskonda tundnud. Martino tulek aga peaks just aitama kaasa ka kaitsetööle, sest varasemast karjäärist on tal kogemusi "tavalistest Toomastest" koosneva meeskonna juhtimisel, kui Barcas on samal ajal olnud alati superstaarid ja kohati "lööme lihtsalt rohkem kui vastased" mentaliteet. Esmapilgul näib, et Martino ja Barcelona on üksteise jaoks justkui loodud.

Ainus asjaolu, mis Barca fännidele muret võib valmistada on see, et Lõuna-Ameerikast pärit peatreenerid ei ole Euroopas suurt edu saavutanud. Meistrite liiga võitjaks on suutnud oma meeskonna tüürida vaid kaks lõuna-ameeriklast. Argentiinlased Luis Carniglia (Real Madrid 1958 ja 59) ning ka põgusalt Barcat juhendanud Helenio Herrera (Inter 1964 ja 65). Kolmas argentiinlane Hector Cuper tüüris Valencia Meistrite liiga finaali kaks aastat järjest, 2000 ja 2001, kuid jäi mõlemal korral kaotajaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar