teisipäev, 30. juuli 2013

Tšehhi jalgpalli uus lipulaev - Plzeni Viktoria

Tšehhi jalgpallist rääkides oleme harjunud mõtlema kahe Praha klubi Slavia ja Sparta peale. Alates Tšehhi iseseisvumisest on need kaks klubi senisest 20-st Tšehhi meistritiitlist endale haaranud tervelt 14 - Slavia 3 ja Sparta 11. Lisaks on lõpetatud hõbedaste meeskondadena vastavalt 9 ja 6 korda. Viimastel aastatel on aga Praha klubide kõrvale kerkinud ka Plzeni Viktoria.


1911. aastal asutatud Viktoria on viimasest kolmest meistritiitlist võitnud kaks. Tšehhi lippu on uhkelt lehvitatud ka Euroopas, kus korra mängitud UEFA Meistrite liiga alagrupiturniiril ja ka Euroopa liiga alagrupiturniiril. Hooajal 2011/12 kuuluti alagruppi koos FC Barcelona, AC Milani ja BATE Borissoviga. Kuuest mängust korjati 5 punkti ja saadi alagrupis 3. koht, mis viis meeskonna edasi Euroopa liiga esimesse väljakukkumisringi. Seal jäädi alles lisaajal alla Schalkele.


Eelmisel hooajal mindi Euroopa liigas sammu võrra kaugemale. Välja tuldi alagrupist, kus oli Portugali Académica, Tel Avivi Hapoel ja karikakaitsja Atletico Madrid. Kaitses kindlat ja ründes efektiivset mängu näidates korjati sellest seltskonnast 13 punkti ja kaotati vaid 1 mäng - võõrsil 0-1 Atletico vastu kolmandal lisaminutil. Esimeses väljakukkimisringis oldi seejärel kindlalt 5-0 üle Napolist ning eurohooaeg lõppes taas napi kaotusega, kui Fenerbahce kahemängukokkuvõttes 2-1 peale jäi. Mis siis on selle Plzeni järsu edu taga?

Esiteks tuleb mainida, et tegelikult on Viktoria olnud koguaeg kindlalt Tšehhi jalgpallikaardil. Seda aga siis selle poolest, et ise ei ole tiitliteni küünditud, kuid just eelpool mainitud Praha klubidele on mängijaid kasvatatud. Endisr Ballon d'Ori võitjat Pavel Nedvedi võib näiteks pidada Viktoria kasvandikuks. Enne 19-aastaselt Praha Duklaga liitumist veetis Nedved 5 aastat Plzenis. Juba hooaja pärast läks ta Duklast edasi Spartasse ning sealt siirdus 1996. aastal Rooma Laziosse ning kõik järgnev on juba meile kõigile teada.


Teine kuulus Viktoria kasvandik on Petr Cech, kes 180 000 elanikuga Plzeni linnas sündinud ja kasvanud. Kusjuures 7-aastaselt Viktoria noortemeeskonnaga liitudes mängis tänane Tšehhi koondise ja Londoni Chelsea esikinnas hoopis ründaja positsioonil. Sarnaselt Nedvedile maandus temagi lõpuks Spartas, kust karjäär viis edasi Prantsusmaale Rennes'i ja seejärel juba 2004. aastal Londonisse. Kahe peale kokku on Nedved ja Cech nimetatud 10 korda Tšehhi aasta parimateks jalgpalluriteks.

Viktoria esiletõusule on andnud tõuke ka tihedad sideme Škodaga. Tuntud autotootja oli Plzeni suurtoetaja juba Tšehhoslovakkia aegadel. Aastatel 1949-1952 mängiti nime all Sokol Škoda Plzen ja 1965-1993 nimega Škoda Plzen. Uuesti sõlmiti sidemed nullindate keskel, kui klubi muutus kõrgliiga ja esiliiga vahel pendeldavast yo-yo klubist kindlaks kõrgliiga meeskonnaks. Klubi lähituleviku üheks suureks eesmärgiks on veelgi tihendada sidemeid Škodaga. Sama kehtib ka õhukonditsioneere tootva Jaapani firma Daikini kohta, mis samuti Viktoria suursponsor.

Viktoria, kelle kodustaadion Doosan Arena mahutab 11 700 pealtvaatajat, on endiselt väga heade mängumeeste tootja. Just Plzenist said tuule tiibadesse eelmise suve EM-finaalturniiril säranud Vaclav Pilar ja Petr Jiracek, kes nüüd Saksamaal vastavalt Wolfsburgis ja Hamburgis mängimas on. Edu kohalikel meistrivõistlustel aga tähendab loomulikult ka seda, et järjest enam õnnestub klubil mängijaid ka endale jätta. Seega ootab Nõmme Kaljut ees väga kõva pähkel.

Kahe hobuse lahingus edestas Viktoria eelmisel hooajal Tšehhi Gambrinus liigas Spartat kahe punktiga. 30 mänguga koguti 65 punkti, löödi 54 väravat ja endale lasti lüüa vaid 21. Peatreener Pavel Vrba on klubi juures olnud ametis juba alates aastast 2008 ning on vorminud Viktoriast tõeliselt head meeskonnamängu näitava koosluse, kelle vastu on väga raske väravaid lüüa. Näiteks said vastased eelmisel hooajal Euroopa liigas Plzeni võrku 16-s mängus vaid 9 palli. Kuigi ei ole muidugi ka võimatu tšehhe ületada nagu tõestas eelmises ringis Bosnia meister Željeznicar, kes sai kahe mänguga kirja 4 väravat. Samas kaotasid bosnialased mõlemad kohtumised, seega on Plzen väga ohtlik ka rünnakul. Paar nädalat tagasi alanud uuel liigahooajal on Plzen kahe vooruga kirja saanud juba 9 tabamust.

Viktoria on huvitav meeskond ka selle poolest, et väga raske on meeskonnast välja tuua tähtmängijaid. Näiteks eelmise hooaja suurim väravakütt sai liigas kirja vaid 10 tabamust (liiga suurim skoorija David Lafata sai kirja täpselt kaks korda rohkem väravaid). Selleks on slovakk Marek Bakoš. Kõige kuulsamaks mängijaks võib pidada Pavel Horvathi, kes varasemalt kuulunud näiteks Lissaboni Sportingu ja Galatasaray rivistusse. 38-aastasel keskpoolkaitsjal samas jäid suured teod koondise eest tegema. Tipphetkeks jäi pääs 2000. aasta EM-finaalturniiril osalenud meeskonda, kuid üheski mängus ta väljakule ei saanud. Oli ju see aeg, mil lisaks Nedvedile tundsime Tšehhi koondist ka teiste suurepäraste ründavate poolkaitsjate nagu Vladimir Smiceri, Karel Poborsky ja Patrick Bergeri järgi. Samas on Viktoria koosseisus võimalik, et hetke üks lootustandvamaid noori Tšehhi jalgpallureid.


Selleks on 22-aastane Vladimir Darida, kes esindusmeeskonda sirgunud läbi Viktoria enda noorteakadeemia. Paremjalgse keskpoolkaitsja on esiletõusnud just viimase kahe hooaja jooksul, mil Viktoria on Euroopas hakanud endast märku andma. Tšehhi koondises debüteeris ta vahetult enne EM-finaalturniiri ja on nüüdseks enda nimele saanud juba 12 mängu. Sarnaselt Pilarile ja Jiracekile seostatakse ka tema tulevikku Bundesligaga.

Ja lõpetuseks muidugi see kõige tähtsam küsimus - millised on Kalju võimalused? Usun, et vähemalt koduses avamängus peaks Kalju olema suuteline võitlema Viktoriaga nagu võrdne võrdsega, eriti kui Lilleküla staadionile on oodata rohkelt kaasaelajaid. Julgustavad on ka meeskonna peatreeneri Igor Prinsi välja ütlemised, et enda nullimängu kindlaks eesmärgiks ei võeta. Samas, olgem ausad, Viktoria on väga hea meeskond, kelle välja langemine oleks suureks šokiks. Aga sama öeldi ka HJK kohta. Ja, kui võrrelda Viktoriat ning HJK-d, on Kaljul võtta veel üks julgustav fakt. Kui HJK mängijad ja eriti fännid ootasid Eesti meistri vastu kindlat edasipääsemist, siis samasuguse survega on Tallinnasse tulnud ka Viktoria.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar