reede, 12. juuli 2013

David Moyesi režiimi algus Manchester Unitedis

Homne päev saab olema ajalooline. Esimest korda alates aastast 1986 läheb Manchester United mängule seisus, kus meeskonna peatreener ei ole enam Sir Alex Ferguson. United alustab oma hooajaeelseid sõpruskohtumisi mänguga Tai liiga tähtedest koosneva meeskonna vastu, tüüri juures uus peatreener David Moyes. Kas United on uueks ajastuks valmis?


Homsest mängus on kindlasti vara järeldusi teha, milliseid muutuseid Moyes endaga kaasa toob, kuid algava hooajaeelse tuuri jooksul saame aimu sellest, milliseks kujuneb Moyesi eelistatud mänguplaan. Unitedit on läbiaegade seostatud enim 4-4-2 formatsiooniga, kus väljakul kaks puhast ründajat. Fergusoni ajal läbiti küll mitmeid evolutsioone näiteks 4-2-3-1 ja 4-3-3 näol, eriti euromängudes, kuid Fergusoni üks kindel põhimõte oli pakkuda fännidele meelelahutust ja seetõttu nägime enamjaolt väljakul alati rohkelt ründejõudu. Moyes on aga Evertonis eelistanud mängida vaid ühe puhta ründajaga, mentaliteediks kindel kaitse. Seda kindlasti suuresti seetõttu, et Evertonis polnud tal lihtsalt kasutada suuri rahalisi võimalusi, aga samas võib siin mängus olla lihtsalt tema vähem riskialdis isiksus.

Hooajaeelsetes kohtumistes jagatakse mängijatele üldjuhul võrdselt mänguaega, et kõik hooaja alguseks valmis oleksid, seega on keeruline loota, et mängud Aasias, Sydneys ja Stockholmis näitavad, kes on Moyesi lemmikud. United alustab tuuri ka üpris pooliku koosseisuga. Vigastustega on väljas Nemanja Vidic, Chris Smalling ja Nani. Eile langes mängust välja veel ka Wayne Rooney, kes naases Inglismaale samuti vigastuse tõttu. Seda muidugi väidetavalt vigastuse tõttu, ega me keegi tea, mis tegelikuses Unitedis kulisside taga toimub.


Bangkokis saab Moyes homme algkoosseisu valida vaid 18 mängija seast, seejuures on pärast Rooney lahkumist nüüd üksik ründaja koosseisus Danny Welbeck. Kaasas on ka loomulikult mitmed noormängijaid nagu näiteks Adnan Januzaj ja Michael Keane, keda kindlasti uuel hooajal Premier League'is Unitedi eest väljakule jooksmas ei näe, kui just suur vigastusetont meeskonnast üle ei käi. Järgnevate mängudega hakkab riburada pidi koosseis suuremaks minema. Robin van Persie ja David de Gea liituvad meeskonnaga järgmiseks mänguks Sydney's ja Sinji Kagawa on loomulikult platsis mängudeks Jaapanis. Javier Hernandezit võib näha alles siis, kui meeskond naaseb Euroopasse. Seega ei ole ka kerge Moyesil oma põhimeeskonda välja valida. See peaks kujunema alles hooaja esimeste kuudega.

Kui Moyes jätkab sama mentaliteediga, mis Evertonis ja mis ka tegelikult aasta-aastalt järjest ründavamaks muutus, siis kellest saab Unitedi meeskonnas 90 minutit tööd rügav Leon Osman?  Carrick on elegantne sööduandja ja Anderson vahetatakse pidevalt teisel poolajal väsimuse tõttu välja. Kes tõuseb keskväljalt Cahilli/Fellaini suguseks väravatemasinaks?  Nr. 10 koht ründaja taga näib Kagawale sobivat, kui rusikas silma auku, aga mida ikkagi sel juhul teha Rooney'ga? Mida teha Welbeckiga? Arvatavasti ei jää Moyesil muud üle, kui lihtsalt kohaneda uue eluga. See praegune koosseis pole ju ka "tema meeskond", see on eelnevalt ilma tema visioonita koostatud. Naljaka saatuse keerdkäiguna võib ehk isegi öelda, et see Unitedi meeskond on nõrgem, kui Moyesi Everton, sest "Punaste Kuradite" uuel bossil pole lihtsalt võtta samasuguseid mängijad, et jätkata oma ideede elluviimist. Seega peab Moyes hooajaeelsetekohtumiste jooksul leidma uued ideed, kuidas praegustest mängijatest välja tuua maksimumi. Algav hooaeg arvatavasti ei toogi vastuseid kõigile küsimustele, mis seoses peatreeneri vahetusega Unitedis on kerkinud. Ja nende küsimuste seast paistab eriti eredalt välja üks suur - mis saab euromängudes?


Moyesi 11 aastat kestnud valitsemiseajal mängis Everton Euroopas viiel hooajal, kokku vaid 26 mängu. Parimaks saavutuseks jäi kaheksandikfinaal 2007/08 hooajal UEFA karikasarjas. Ainsad Meistrite liiga eelringi kohtumised lõppesid Moyesi ja Evertoni jaoks 1-2 kaotustega Villarreali vastu. 26-st kohtumisest võideti vaid 14. Kogemusi seoses eurosarjadega Moyesil on, aga kindlasti mitte piisavalt, seega ei oleks suureks üllatuseks, kui ta Meistrite liiga mängudeks ettevalmistumisel läheks Fergusoni jutule ja küsiks nõu. Euroopas mängitakse ju tegelikult täiesti teistsugust jalgpalli, kui Briti saartel. Tempo on madal ja eelkõige seistakse selle eest, et enda värav püsiks puhtana, sest grupimängudes on vaid 6 kohtumist, mis ei anna eksimiseks eriti ruumi ning väljakukkumisringides tulevad mängu need igavesed nuhtlused võõrsil löödud väravate näol.

Seoses uue bossiga ei ole Unitedi fännidel kindlasti muretsemiseks põhjust, sest on ta ju personaalselt välja valitud just Fergusoni poolt, aga kergelt ärev olukord on kindlasti. Juba inimese loomuses on instinkt igat uut asja esmalt karta. Usun, et sarnaselt Fergusonile tuleb ka Moyesile anda esmalt aega oma meeskonna kujundamiseks. Moyesil ka veab selle poolest, et ta alustab palju paremal positsioonil kui Ferguson. Enne Fergusoni tulekut polnud United Inglismaa meistritiitlit võitnud 20 aastat ja läks veel 6 aastat aega enne, kui Sir Alex selle ihaldatud trofee klubile tõi. Moyes aga alustab kohalt, kus United on tiitlikaitsja ja üldse viimase paarikümne aasta edukaim meeskond Inglismaal ning ka tuntud bränd üle maailma.

Moyesi debüütmäng Manchester Unitedi peatreenerina on ka eestlastele täiesti kättesaadav. Otseülekanne mängust on algusega 15:55 eetris kanalis Viasat Sport Baltic.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar