neljapäev, 4. juuli 2013

Dwight Howardi jaht

Käimasoleva nädala alguses läks NBA-s lahti vabaagentide värbamine ja mitmed mängijad on juba uue lepinguni ka jõudnud. Tõenäoliselt saab sel nädalal selgeks ka Dwight Howardi saatus. 2.11 meetrit pikk keskmängija, kellest juba teist suve järjest palju pläkutatakse, peaks oma lõpliku valiku tegema homseks. Kui varasemalt on mehe praeguse koduklubi Los Angeles Lakersiga sõelal olnud Dallas Mavericks ja Houston Rockets, siis üllatuslikult on omavahelisel kohtumisel suutnud Howardile hea mulje jätta ka Golden State Warriors. Kes iganes lõpuks ta endale saab, selle aktsiad tõusevad seoses tuleva hooajaga märkimisväärselt, kuid kas Howard on väärt kogu seda tralli?


Võtame kasvõi Rocketsi. Tegelikult on meeskonnal hetkel väga hea keskmängija juba olemas. Ömer Aşıkiga sõlmiti eelmine suvi kallis leping, mis läheb lõpuks maksma 25 miljonit dollarit. See oli julge samm heita sedavõrd suured rahapakid Chicago Bullsist tulnud vahetusmehele. Aşık samas ei vedanud ka meeskonda alt. Ta tõusis liiga üheks stabiilseimaks kaksikduublimasinaks, kui korjas keskmise mänguaja 30 minutiga 10.1 punkti ja 11.7 lauda. Howardi tulek tähendaks kindlasti türklase jaoks asjade kokku pakkimist, mis oleks kurb, sest: a) ta mängis eelmisel hooajal väga hästi, näidates kõvasti potentsiaali ja b) ta tundub oma olekult väga muhe ja lahe inimene, mis annab riietusruumile palju juurde. Viimast ei saa kindlasti väita Howardi kohta, kel näib ego olevat vähemalt sama pikk kui ta ise. Täna 27-ndat sünnipäeva tähistaval Aşıkil kindlasti kosilastest puudu ei tuleks, aga usun, et ta ise sooviks ka pigem jätkata karjääri Houstonis. Rockets samas ei saaks endale lubada nii kallist vahetusmeest.


Kogu Howardiga seotud oleva tringel-trangeli keskel näib, et tähelepanuta on jäetud mitu alternatiivi. Kuna keskmängijat otseselt vaja pole, vaid hoopis kedagi, kes nr. 4 positsiooni suudaks täita, siis võiks ju selles suunas vaadata. Josh Smith, Paul Millsap, Al Jefferson, J.J Hickson, isegi kogenud Elton Brand võiks anda hea panuse üheks hooajaks. Sellest seltskonnast on aga räägitud ainult esimesega. Igati õigustatult ka.


Josh Smith on väga atleetlik ja võimas mängumees, kes tegutseb suurepäraselt kaitses ning panustab edukalt ka rünnakul. Kevin McHale'i käe all kujunes Houstonist jookse-viska mängu harrastav meeskond. Ise oldi vastupidavad ja samas kõrge tempoga väsitati vastast. Näiliselt sobiks Smith sellesse mänguplaani ideaalselt, sest kiire mängumehena oleks ta väga hea punktitooja kiirrünnakutel. Samuti on tal täitsa korralik keskpositsioonivise. Kui rääkida kaitsest siis Smith oli üks vaid viiest mängumehest, kes lõppenud hooajal said mängu kohta keskmiselt kirja ühe vaheltlõike ja 1.5 kulpi. Teisteks olid just Howard, Anthony Davis, Joakim Noah ja hooaja parimaks kaitsemängijaks valitud Marc Gasol. Samas on Smithil sama viga, mis Howardil. Mehel on kõrge enesearvamus, nii väljakul, kui ka selle kõrval aa sarnaselt Howardile nõuab ka Smith kopsakat palgapäeva. Seega peaks ehk ikka edasi vaatama tagasihoidlikumate tegelaste suunas.


Al Jefferson kogus eelmisel hooajal väga ilusad numbrid - keskmiselt mängu kohta 17.8 punkti, 9.2 lauapalli, 1 vaheltlõige ja blokk, samuti realiseeris ta viskeid peaaegu 50% täpsusega (49.4). Ta on väga jõuline mängija (2.08 meetrit pikk, 231 kilo raske), kes on väga osav korvi all. McHale'i mänguplaani ta muidugi hästi ei mahu, kuna see näeb ette just atleetlikust, kiirrünnakuid, läbimurdeid korvi alla, kolmepunktiviskeid, kuid Jefferson saaks oma oskustega Houstonile anda juurde veel ühe relva. Samuti nagu vaheltlõigete ja kulpide arvud näitavad, siis tegu ei ole ka kehva kaitsemängijaga ning kaitses vajab Rockets just võrreldes eelmise hooajaga enim abi. Endine Minnesota ja Bostoni mängumees on võrreldes varem mainitud härradega kindlasti alalhoidlikum ja ei nõua endale maksimumlepingut.


Kui Jefferson ei sobi, siis miks mitte tema meeskonnakaaslane Utah'st Paul Millsap? Seni terve oma karjääri Jazzis mänginud Millsapi numbrid polnud võrreldes Jeffersoniga küll nii head (14.6 punkti, 7.1 lauda, 1.3 vaheltlõiget, 1 blokk), kuid ta oli ikkagi üks liiga efektiivsemaid mängijaid. Tema efektiivsuse reiting 19.89 oli parem, kui näiteks Dirk Nowitzkil, Marc Gasolil või David Leel. Samuti oli see parem nii Howardi kui ka Smithi omast, jäädes napilt Jeffersonile (20.99) alla. Tema näol pole samuti tegu kõige atleetlikuma mängumehega (2.03 meetrit, 115 kilo), kuid oma korvialuste oskustega annaks ta Rocketsile rünnakul lisakäigu. Kaitses pole ta küll kõige usaldusväärsem mees, kuid Aşıki juuresoleks peaks tema vajaka jäämisi edukalt varjama.

Kui liikuda vabaagentidest kaugemale, siis eelmisel nädalal hakkasid levima kuulujutud, et LaMarcus Aldridge soovib Portlandist lahkuda. Kahel viimasel aastal ennast Tähtede Mängu murdnud Trail Blazersi staar oli efektiivsuselt eelmisel hooajal liiga 24-s mees. Tegu on liiga ühe parima pick-and-roll mängijaga, kes võib neid olukordi lõpetada nii keskpositsiooniviske, kui ka läbimurdega. Ta on väga plahvatuslik ja sobiks Rocketsi kõrgetempolisse mängu ideaalselt.


Aldridge'i nimi arvatavasti ei kõla juttudes, kus räägitakse NBA parimatest kaitsemängijatest, aga omal ajal Texase ülikooli eest mängides oli ta väga hinnatud kaitsetöö tegija. Eelmisel hooajal tõestas ta ennast ka kõva lauavõitlusehundina, kui püstitas karjääri rekordi, haarates keskmiselt mängu kohta lauast 9.1 palli. Varasemaks karjääri parimaks oli tal 8 palli. Dallases sündinuna võiks ta tervitada võimalust naasta sünniosariiki, kui elu Portlandis tõesti enam ei meeldi, nagu kuulujutud väidavad. Houstonil oleks vaja vaid kokku panna Portlandile sümpaatne vahetuspakett. Hea võimalus selleks ressursse hankida oleks ka vabaagentide turg.

See muidugi on kohati paras komöödia, kuidas see vabaagentide värbamine seal ookeani taga käib. Kui Howard läks jutule Rocketsiga ootas teda ees järgmine delegatsioon - klubi omanik Leslie Alexander, president Tad Brown, asepresident Gersson Rosas, tiimijuht Daryl Morey, peatreener Kevin McHale, abitreener Keith Jones ja mängijad James Harden ning Chandler Parsons. Lisaks rääkisid silmast silma Howardiga ka Rocketsi endised legendaarsed mängumehed Hakeem Olajuwon ja Clyde Drexler. Videotervitused saatsid endised Rocketsi keskmängijad Yao Ming ja Dikembe Mutombo. Lakers korraldas Howardi moosimiseks spetsiaalsete reklaamtahvlitega kampaania ning oma nõu ja jõuga on Howardi LA-sse jäämist toetamas ka Lakersi hooajapileti omanik Jack Nicholson.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar