reede, 5. juuli 2013

Hinnates Eesti klubide avamänge Euroopas

FC Levadia 0-1 kaotus poolprofi klubile Bala Townile oli PIINLIK!!! ja just nimelt suurte tähtedega, paksult ja kolme hüüumärgiga. Nagu varasemalt mainitud sai, siis Bala on linnake, kus elab vaid 2000 inimest. Tegu on Walesi Otepää või Kilingi-Nõmmega. Isegi näiteks Räpinas elab rohkem inimesi! Täpsed andmed mul puuduvad, aga Bala Towni mängumeeste seas on kindlasti tavalisi postiljone, taksojuhte ja ehitustöölisi, nagu ikka poolprofi satsides. Isegi "halval päeval" peaks 7-kordne Eesti meister, täielik profiklubi, Levadia selliste, üldsegi mitte halva tooniga öeldud, miniatuursete klubide vastu hakkama saama.

 

Avakohtumises läks aga midagi kardinaalselt valesti. Peatreeneri Marko Kristal sõnadest võib välja lugeda, et klubide vahel toimus justkui mingi kummaline kehade vahetus. Bala muutus mitmekordseks oma riigi meistriks ja Levadia oli lootusetu amatöörsats. "Mängijad ei suutnud palli isegi värava raamide vahele suunata", kõlas mitmes Kristali lauses pärast mängu. Teise kummalise asjaoluna oleme nagu kaks aastat ajas tagasi rännanud, mil Levadia kukkus välja Luxemburgi klubi FC Differdage vastu, kuigi toona läks avamäng paremini. Saadi kätte "suurepärane" väravateta viik ning kolinal kukuti 0-1 kaotusega välja koduväljakul. Seis muidugi pole lootusetu, Bala sugust meeskonda on võimalik võita kahe väravaga, nagu ka Kristal seda tunnistas, aga olge professionaalid ja tehke see ära!

Narva Transi 0-3 kaotus Gefle vastu oli palju ootuspärasem, aga meeskonna peatreeneri Valeri Bondarenko välja ütlemised pärast mängu olid kummalised: "Meil ei ole häid ründajad, ei ole häid kaitsjaid ja üleüldse on meil paljud mängijad väga ja väga nõrgad. Nendega, kes täna platsil olid, Trans edasi minna ei saa." Tekib kohe küsimus, et miks Bondarenko, kellel on meeskonna peatreenerina volitused oma koosseisu tugevdada seda siis ei teinud? Oli ju ette teada, et nende "nõrkade mängijatega", kes Eesti meistrivõistlustel teinud viimastes voorudes tuule alla nii tiitlikaitsja Nõmme Kaljule, kui ka hetke tabeliliidrile Levadiale, tuleb mängida ka eurosarja. Ja kui tegu tõesti nii kehvade mängumeestega, miks siis üldse head tulemust loodeti, mida võib nendest ütlustest välja lugeda. Mina olen alati uskunud, et juhtugu, mis juhtub, oma mängijaid meeskonna peatreener avalikult kritiseerida ei tohiks. Kui on midagi öelda, siis tuleb see ära teha riietusruumis. See oli just üks Sir Alex Fergusoni põhimõtteid. Kas mäletate, et legendaarne šotlane oleks oma mängijaid niimoodi pärast kohtumist kritiseerinud?


Tegelikult ei olnud ju Narva kaugel viigist, mis oleks lõpetanud klubi 11-ne mängulise kaotuste seeria eurosarjas. Kaks väravat sündisid standardolukordadest ja üks alles kohtumise viimastel hetkedel, kui mängijad ootasid juba lõpuvilet. Vaadates korduskohtumisele lausus Bondareko: "Läheme mängima ja võimalusel ka võitma. Peame näitama, et oskame ka jalkat mängida." Seega loodetavasti keskenduvad Transi mängijad järgmisel nädalal rohkem sellele, mitte kriitikarahele, mis neid avakohtumise järgselt tabas.

Avamängude parim tulemus tuli kindlasti FC Flora poolt, aga kodus mängitud viik oma esimest eurokohtumist pidanud FK Kukësi vastu pole ka põhjus, mille tagajärjel rusikatega vastu rinda taguda. Flora sai ideaalse alguses, kui juba 11. minutil viis Sander Post meeskonna juhtima. See oli korralik vundament, millele ehitada head tulemust avamängust ja kuigi võimalusi oli veel mitmeid, siis jäeti need kasutamata ning lõpuks karistasid külalised 10 minutit enne mängu lõppu selle ka ära.


Korduskohtumises ootab nüüd ees tänu võõrsil löödud väravale eduseisus olev vastane, ligi 40-kraadine kuumus ja kohalik publik, kelle seas ka täielikke hulle. Viimastes euromängudes on suutnud Flora võõrsilmängudes värava kirja saada, seega lootust on, et järjekordselt ei komistata Euroopas esimese tõkke otsa, kuid samas tuleb ka oma seljatagune puhtana hoida.

Kokkuvõttes võib Levadia ja Transi hinneteks märkida "istu, kaks" ning Flora teenib üsna napi "kolme". Uus nädala toob võimaluse vigade paranduseks. Loodetavasti vähemalt üks kolmest sellega ka hakkama saab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar