teisipäev, 2. juuli 2013

Uued hokiässad palmide all

Lisaks NBA draftile toimus läinud nädalal ka NHL-i draft. Colorado Avalanche'i poolt osutus oodatult esimeseks valikuks 17-aastane ründaja Nathan MacKinnon. Palju kõneainet pakkus see, et Vancouver Canucks otsustas oma esiväravavahi Corey Schneideri saata üheksanda valiku Bo Horvati eest New Jersey Devilsisse. Omapärane hetk oli ka see, kui Devilsi pikaaegne väravavaht Martin Brodeur kuulutas välja Devilsi viimase valiku ja selleks oli tema enda poeg Anthony, kes samuti väravavaht. Tampa Bay Lightningul oli draftis kasutada kuus valikut.

Esimese ringi kolmanda valikuna võeti Jonathan Drouin. 18-aastane vasakäär valiti QMJHL-is hooaja parimaks mängijaks, kui ta sai Halifax Mooseheadsi eest põhihooajal 49-s mängus kirja 105 punkti (41 väravat + 64 söötu). Kõik olid satsi parimad näitajad olgugi, et samast meeskonnast tuleb ka MacKinnon. Samuti kuulus Drouin ka Kanada meeskonda, mis lõpetas tänavused juuniorite maailmameistrivõistlused 4. kohaga. Drouini võrreldakse tänavuste Stanley karika playoffide parima mängija Patrick Kane'iga. Ta on väga kiire ja osav ning olenemata väikesest kasvust suudab ta suurepäraselt litrit kontrollida.

 

Drouin peaks tuleval hooajal kindlasti Lightningu eest mänguaega saama, kuid eeldatavasti saab ta suurema rolli alles ülejärgmisel hooajal.

Teise ringi kolmanda valikuna noppis Tampa endale ameeriklase Adam Erne'i, kes on samuti vasakäär. Oma mängustiili poolest erineb ta Drouinist aga nagu öö ja päev. Tegu on ründajaga, kellel meeldib füüsiline mäng. Eelmisel hooajal QMJHL-is Quebec Rempartsi eest sai ta 68-s mängus kirja 72 punkti (28 + 44), kogudes ka 67 karistusminutit.


Tuleval hooajal veedab ta kindlasti veel suurema osa ajast QMJHL-ist, aga peaks samuti hakkama Lightningus tõelisi mehetegusid tegema juba ülejärgmisest hooajast.

Viienda ringi kolmanda valikuna võttis Lightning enda rivistusse tänavuse drafti ainsa lätlase Kristers Gudlevskise. 20-aastane väravavaht mängis lõppenud hooajal Riia Dinamo eest põhiliselt Venemaa juuniorite meistrivõistlustel, kuid sai kaks mängu kirja ka KHL-is. Tänu Läti legendaarse väravavahi Edgars Masalskise vigastusele tõusis Gudlevskis ka tänavuste maailmameistrivõistluste käigus lõunanaabrite esiväravavahiks.



Gudlevskis jääb kindlasti tulevaks hooajaks Euroopasse. Dinamos tuleb esikinda koha eest jageleda rootslase Mikael Tellqvistiga, kellel selja taga üle 100 NHL-i mängi Toronto, Phoenixi ja Buffalo eest. Legendaarse Arturs Irbe järel on Gudlevskise näol tegu alles teise lätlasest väravavahiga, kes NHL-i valitud. Üldse on varasemalt NHL-i valitud 28 lätlast. Neist kaks on mänginud ka Lightningus. Eelmisel aastal vaid 37-aastasena meie seast lahkunud Kaspars Astasenko (1999-2001) ja Martins Karsums (2008/09).  

Kuuendas ringis vaatas Lightning taas Euroopa poole, kui kolmanda valikuna võeti 19-aastane soomlane Henri Ikonen. Eelmisel hooajal sai ta OHL-is Kingston Frontenacsi eest mängides 61-s mängus kirja 51 punkti (22 + 29). Tegu on ründajaga, kes aga treenerite poolt eesliini tõstetud alles viimastel aastatel. Varasemalt mängis ta kaitses. Seega on sarnaselt Erne'ile tegu ründajaga, kellele meeldib ka kaitsetööd teha.


Olgugi, et eelmisel hooajal olid tema väravate ja söötude näitajad üpris võrdsed, siis peetakse teda rohkem teistele võimaluste tekitajaks. Uueks hooajaks peaks Ikonen Põhja-Ameerikast tagasi kodumaale saabuma, kus veedab hooaja KalPa meeskonnas.

Seitsmendas ringis oli Tampal kaks valikut. Esimene neist läks teise soomlase Saku Salmineni peale. 18-aastane ründaja tegi eelmisel hooajal debüüdi Soome meistrivõistlustel mängides Jokerite rivistuses. Samuti kuulus ta soomlaste juuniorite MM meeskonda.


Uuel hooajal peaks Salminen samuti kuuluma Jokerite meeskonda. Mõlemal soomlasel on kindlasti potentsiaali NHL-is vajalikeks mängijateks tõusmiseks, kuid eks palju sõltub sellest, kuidas areng SM-liigas jätkub. 2015 peaks olema ehk esimene aasta, millal nad unistuste liiga peale mõtlema võivad hakata. Samas liitub Jokerite meeskond 2014/15 hooajal KHL-iga, seega kõrgetasemelisi mänge saab kindlasti ka sealt.

Tampa viimaseks valikuks tänavuses draftis oli Joël Vermin, väga muljetavaldava geenikogumikuga paremäär. Isa on tal sündinud Hollandis ja ema Ungaris, kuid ise on ta sündinud hoopis Šveitsis. Viimased neli hooaega on ta esindanud Berni klubi värve, kes tänavu ka Šveitsi meistriks krooniti. 21-aastase Vermlini panuseks jäi 47-s kohtumises 35 punkti (13 + 22).


Võib julgelt öelda, et Vermini võimalused kunagi NHL-is mängida on, suuresti vanusest tingituna, palju väiksemad, kui eelpool mainitud soomlastel, aga kindlasti pole sinna jõudmine võimatu. Mõni aeg tagasi Tampaga lepingu sõlminud teine šveitslane Reto Suri, kes säras tänavusel MM-il, on 24-aastane ja teda omal ajal ei draftitudki. Kuigi tõsi, pole ka veel kindel, et Suri ka kunagi Põhja-Ameerikas jääle lastakse, aga vähemalt teoorias on see nüüd võimalik, nagu ka Vermini puhul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar