neljapäev, 1. august 2013

Kes? Kuhu? Miks?

Tänasega on üleminekuaken lahti olnud täpselt kuu aega ning ajal, mil uus hooaeg tuleb iga päevaga järjest lähemale, üritavad mitmed klubid meeleheitlikult oma ridu ihaldusväärsete mängijatega täiendada. Võib öelda, et hetkel pooleli olevatest üleminekusaagadest on teistest selgelt tähelepanuväärsemad neli juhtumit.

Kõige pikemalt on kestnud jutud Wayne Rooney tuleviku ümber. Manchester Unitedi peatreener David Moyes on mitmeid kordi teada andnud, et 27-aastane ründaja pole müügiks, kuid Rooney ise näib kindlasti soovivat klubivahetust. Enim vihjab sellele see, et olgugi, et tema tuleviku ümber seotud juttudega on juba täidetud suur osa veebiruumi, siis pole ta ise võtnud vaevaks anda mõnes sotsiaalvõrgustikus teada, et igasugused üleminekujutud on vaid väljamõeldised.


Huvitaval kombel pole Rooney teenetele ka kosilasi üldsegi mitte palju, täpsemalt vaid üks klubi - Chelsea. Jose Mourinho sõnade kohaselt on Rooney ainus mängija, keda ta soovib veel klubisse tuua, aga ta ei oleks ka eriti kurb, kui see ei õnnestu. Võib öelda, et Londoni klubi on seoses Rooney'ga mängimas osavat pokkeri mängu. Paar nädalat tagasi avalikustati, et Rooney eest tehti 23 miljoni euro suurune pakkumine, mille United tagasi lükkas. Mourinho on pärast seda vihjanud, et sama suur pakkumine on endiselt lauale jäetud. Kui United tahab müüa, siis võib teha seda just selle summa eest, kui ei, siis ei. Chelsea'il pole teda meeleheitlikult vaja, kuid Unitedile jääks siis lihtsalt üks rahulolematu mängija. Samas on mitmed allikad väitmas, et tegelikult on Chelsea valmis Rooney eest pakkuma isegi kaks korda suuremat summat. Sellest võib United juba huvitatud olla, sest kuigi Rooney'l on 27-aastasena veel kõvasti pakkuda, siis vaevalt, et tema eest järgnevatel aastatel enam nii suur summat saab. Rooney üleminek Chelsea'sse kipub järjest tõenäolisemaks, aga mitte enne 27. augusti, kui Premier League'i teises mänguvoorus on United ja Chelsea omavahel ära mänginud.


Samas on United ka veel ühe teise üleminekusaaga keskpunktis. Cesc Fabregasest on saanud Unitedi suvine sihtmärk nr. 1 ja olgugi, et Barca uus peatreener Gerardo Martino ja keskkaitsja Gerard Pique on vaid mõned nendest, kes on kinnitanud, et Fabregas ei kavatse Hispaaniast lahkuda, siis jätkab põikpäine United üritamist. Juba kaks pakkumist on endise Arsenali mängija eest letti löödud. 23 miljonit ja 34 miljonit Barcale aga ei sobi. Nüüd kaalub United veel viimase pakkumise tegemist ning see peaks küündima 46 miljoni euroni, mis oleks klubi uus rekord. Varasem rekord on pärit Dimitar Berbatovi ostust, mil bulgaarlase eest maksti Tottenhamile 35.2 miljonit eurot.


See Berbatovi tehing on vaid üks mitmetest suurmüükidest, mis Tottenham läbi aastate on teinud, seega pole imeks pandav, miks on klubile riputatud külge "müüva klubi" silt ja seetõttu peetakse tõenäoliseks ka seda, et Gareth Bale lõpuks maandub Real Madridis. 100 miljonit eurot Tottenhamile ei kõlvanud, kuid viimane pakkumine Reali poolt on nüüd lisaks sajale miljonile eurole ka noore ründaja Alvaro Morata mängijaõigused. 20-aastane Morata hakkas eelmisel hooajal Reali esindusmeeskonnas läbimurret tegema ning teda nähakse tulevikus Hispaania koondise esiründajana. Näib olevat rumal sellisest pakkumisest keelduda, kuid väidetavalt on Tottenhami peatreener varasemalt mängijatele lubanud, et Bale'i maha ei müüda ning see võib klubisiseselt tekitada paraja mässu, kui nii ikkagi peaks minema. Ja samamoodi nagu Rooney'gi puhul, saaga peakangelane ise vaikib seoses olukorraga ehk siis Bale ise näib samuti olevat juba mõtetes Madriidis.


Madriidi on peetud ka üheks Luis Suarezi kõige tõenäolisemaks sihtkohaks, kuid uruguaylase eest on seni Liverpoolile pakkumisi lauale löönud vaid Arsenal. Arsene Wenger jäi ilma Gonzalo Higuainist, kes eelistas Londonile Napolit ja nüüd on võetud luubi alla just Suarez. Pakutav ostuhinna on kerkinud 45.9 miljoni euroni, kuid see Liverpooli ei ahvatle. Iseenesest on tegu väga suure summaga, aga Liverpooli arvele jääb pikaks ajaks üks geniaalsemaid müügitehinguid, kui langeva vormiga Fernando Torres õnnestus klubil Chelsea'sse müüa tervelt 57.2 miljoni euro eest. Igati loogiline ju, et eelmisel hooajal kõikide sarjade peale kokku 30 väravat löönud mehe eest nõutakse suuremat summat. Samas on ebaloogiline see, et Liverpool tugevdaks oma parima mängija loovutamisega klubi, kes iga hooaeg niigi juba nopib nina eest ära Meistrite liiga koha. Selle on välja toonud ka Liverpooli kapten Steven Gerrard. Paraku on aga Liverpool jällegi olukorras, kus klubis on mängija, kes eelistaks oma karjääri mujal jätkata. Suarez on ka varasemalt vägisi ühe ülemineku läbi surunud, kui kaebas isegi Hollandi klubi Groningeni kohtusse, kui tal ei lastud liituda Ajaxiga.

Õnneks on aga lisaks niisama juttudele ära toimunud ka mitmeid särgi demonstreerimisi. Just Tottenham on saanud allkirja paberile mängijalt, keda juba pikka aega on klubisse soovitud tuua. Selleks on Roberto Soldado, kelle eest makstakse Valenciale 34 miljonit eurot. Et raha asju kuidagi moodi kontrolli all hoida, siis on Spurs suure summa eest ühe mängija ka maha müünud. Cardiff City käis noore keskkaitsja Steven Caulkeri eest välja 10.3 miljonit eurot, mis tähistab Walesi klubi uut rekordiostusummat. Alles eelmise kuu alguses püstitati eelmine rekord, kui klubisse toodi taanlasest ründaja Andres Cornelius.


Uuele ründajale on lähedal ka Newcastle United. Queens Park Rangersist on küsitud Loic Remy saadavuse kohta, keda üritatakse klubisse tuua laenulepinguga ning pooleli on jutud Lyoniga seoses Bafetimbi Gomisiga. Hetkel on aga kahe klubi vahel lõhe seoses üleminekusummaga. Newcastle on valmis Gomisi eest välja käima 8 miljonit eurot, kuid Lyon hindab oma ründaja väärtust rohkem 10 miljoni euro kanti. Samas on Gomisil algamas lepingu viimane aasta, seega on veidi arusaamatu Lyoni põikpäisus. Lyon on endale aga toonud uue vasakkaitsja Henri Bedimo näol. 2012. aastal Montpellier rivituses Prantsusmaa meistriks tulnud kamerunalse eest käidi välja 2.6 miljonit eurot.


Prantsusmaal on lõpuks uut väravavahti saamas ka AS Monaco. Pikalt kestnud otsingud on lõppemas Lissaboni Sportingu puurivahi Rui Patricio signatuuriga. Selleks on koostatud üpris keeruline tehing. Algselt makstakse 10.2 miljonit eurot, millele lisandub veel 3 miljonit sõltuvalt Patricio mängudest Monaco rivistuses ning Sporting saab veel 10 miljonit, kui peaks juhtuma seesugune pauk, et Monaco võidab tema klubis olemise ajal Meistrite liiga. Monaco on ka ühe veidikene kummalise üleminekujutu keskmes. Nimelt ollakse väidetavalt jahtimas Kaasani Rubinist mängivat Soome koondislast Roman Jerjomenkot, kes justkui ei sobi kategooriasse "tähtmängija", mida järgides Monaco oma rivistuse läbi suve täiendanud on. Tegu võib olla prantsuse klubi omaniku Dmitri Rõbolovlevi poolt initsieeritud sammuga, sarnaselt sellele, mida Chelsea omanik Roman Abramovitš oma valitsemisaja alguses näitas, kui tõi klubisse mitmeid Vene liiga mängijaid.

Prantsusmaa siseselt on klubi vahetanud Franck Tabanou. Seni terve karjääri Toulouse'i esindanud poolkaitsja on 5 miljoni euro eest siirdunud Saint-Etienne'i rivistusse.


Saint-Etienne on lähedal ka vabaagendi staatuses oleva Carlton Cole'i allkirjale. Cole'i endine tööandja West Ham United on samas Prantsusmaalt endale toomas Lille'i Salomon Kaloud. Üks ründaja on juba uueks hooajaks Ligue 1 Premier League'i vastu välja vahetanud ja selleks on Yannick Sagbo. Eelmisel hooajal Ligue 1's 6 väravat löönud mehe uueks klubiks on Hull City.

Itaalias on aset leidnud järjekordne Milano Interi ja AC Milani vaheline tehing. Esimene loovutas laenulepinguga viimasele keskkaitsja Matias Silvestre. Argentiinlane liitus Interiga alles aasta tagasi Palermost. Uue kodu on Itaalias leidnud ka Silvestre rahvuskaaslane Mario Santana. Viimased paar hooaega Napoli nimekirjas olnud ääremängija, kes aga mõlemad hooajad klubist laenulepingutega eemal olnud, jätkab nüüd püsiva lepinguga karjääri Genoas.

Viimase aja tehingutest väärib kindlasti ära märkimist ka noore hollandlase Derk Boerrigteri liikumine Ajaxist Glasgow Celticusse, hinnaks 3.5 miljonit eurot, vabaagendi Bosingwa siirdumine Trabzonspori ning ka kunagise Hispaania koondise ründaja Dani Güiza huvitav karjääri samm. Nimelt on ta Getafest siirdunud Paraguay tippklubi Cerro Porteno ridadesse. Nüüdseks 32-aastane ründaja oli hooajal 2007/08 Mallorca rivistuses La Liga suurim väravakütt, lüües 27 väravat ja seda ilma ühegi penaltita.

Lisaks tasub veel kindlasti märkida ka seda, et seni üleminekuakna jooksul väga aktiivse ostja rollis olnud Konstantin Vassiljevi koduklubi Permi Amkar on jõudnud ka ühe müügini. Kreeklane Nikolaos Karelis, kes veetis Amkaris vaid ühe hooaja, on naasnud kodumaale Panathinaikosesse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar