esmaspäev, 8. juuli 2013

NBA vabaagentide periood kogub aina enam hoogu

Esimene vabaagentide värbamise nädal NBA-s on olnud väga huvitav. Keegi oleks nagu raputanud šeikerit ja ajanud seisud liigas sedavõrd sassi, et mõnda meeskonda ei tunne võrreldes eelmise hooajaga enam äragi. Sarnaselt draftile on ka vabaagentide turg võimalus klubidel muuta oma saatust. Punased laternad saavad võimaluse korjata üles olulisi juppe ehitamaks üles konkurentsivõimelist meeskonda ja samas võivad halvad otsused langetada klubi veel sügavamasse auku. Tugevamad meeskonnad otsivad olukorras, kus palgalimiit lipsust sikutab, leida parimaid võimalusi oma taseme säilitamiseks.

Uuel hooajal nime vahetav New Orleans, kes hakkab Hornetsi asemel kandma Pelicansi nime, on viimastel nädalatel tänu draftile ja vabaagentide turule teinud väga arukaid tehinguid, mis on heaks aluseks, et tõsta viimased paar hooaega läänekonverentsi punase laterna rollis olnud klubi tagasi playoffide konkurentsi.


Kaks nädalat tagasi peetud draftis valis Pelicans endale esimese ringi kuuenda valikuna Nerlens Noeli, kes saadeti kohe koos järgmise aasta drafti esimese ringi valikuga Philadelphia 76ersisse, kellelt saadi vastu NBA üks parimaid mängujuhte Jrue Holiday. Seejärel haarati vabaagentide turult endale sign and trade tehinguga endine aasta parim uustulnuk Tyreke Evans, kellel küll statistilised näitajaid pärast suurepärast kollanoka hooaega on olnud konstantselt languses, kuid kellel on kindlasti talenti, et pürgida All-Stariks. Holiday sai esmakordselt Tähtede Mängule eelmisel hooajal ja lõpetas aasta väga ilusate numbritega - mängu kohta keskmiselt 17.7 punkti, 8 tulemuslikku söötu, 4.2 lauapalli ja 1.6 vaheltlõiget.'


Evansi hankimine on küll tõstatanud mitmeid küsimus selle kohta, et kuidas ta nüüd ikkagi meeskonda ära mahub, kui põhipunktitooja on satsis tagamängija Eric Gordoni näol olemas, kuid 1.98 meetrit pikk Evans on oma karjääri jooksul kogunud minuteid ka väikese äärena, seega peaks Pelicansi uue hooaja algviisikus olema neli meest, kes mahuksid enamus meeskondade põhirivistusse. Samuti on Gordon üpris vigastuste aldis mängumees, seega näib, et Evansi toomine meeskonda on Pelicansi juhtkonna poolt vägagi kaalutletud käik olgugi, et raha selle nimel visati endisele Sacramento Kingsi mängu mehel kõvasti sülle - 4-aastane leping toob talle sisse 44 miljonit dollarit.


Väga targad käigud on läänekonverentsis tulnud ka Los Angeles Clippersi poolt. Esiteks juba see, et Vinny Del Negro asendati peatreeneritoolil välja Doc Riversiga. Teiseks loomulikult see, et Chris Pauliga õnnestus uueks lepinguks kaubale saada (5 aastat, 107 miljonit dollarit). Kolmandaks saadi lahti kahvatu Caron Butleri suurest lepingust ja väiksema raha peale saadi Phoenixist vaat, et sama hea, kui mitte parem asendus Jared Dudley näol (Butler 12/13 hooajal - 10.4 punkti, 2.9 lauda, 1 sööt, kolmesed 38.8%, Dudley - 10.9 punkti, 3.1 lauda, 2.6 söötu, kolmesed 39.1%). Kolme meeskonna vahetustehingus saadi Milwaukee'st veel lisaks ka täpse käega J.J Redick. Tuli küll ohverdada Eric Bledsoe, aga noor tagamängija olnuks niigi olnud igavesti lihtsalt Pauli selja taga, kui ta oleks Clippersisse jäänud.


Läänekonverentsi kõige üllatavam liikumine on kindlasti Andre Iguodala minek Golden State Warriorsisse. Varasemalt polnud ühtegi märki, et USA koondises Londoni olümpiavõitjaks tulnud mitmekülgne mängumees mõtleb Denverist lahkumisele, kuid eeldatavasti ajas talle need mõtted pähe Nuggetsi juhtkonna otsus vallandada peatreener George Karl. Warriors üllatas eelmisel hooajal suurepäraste mängudega nii põhihooajal, kui ka playoffides, kus esimeses ringis kukutati välja just Denver ja seejärel osutati kõva vastupanu ka hilisemale finalistile San Antonio Spursile. Warriors on küll vabaagentidena loovutanud paar väärtuslikku pingilt panustajat Jarrett Jacki ja Carl Landry näol, kes liituvad vastavalt Clevelandi ja Sacramentoga, kuid Iguodala annab veel kvaliteeti juurde meeskonnale, kus juba on 3 potentsiaalset All-Stari David Lee, Klay Thompsoni ja Stephen Curry näol.

Idakonverentsis on huvitav olukord tekkinud Detroit Pistonsis. Kuigi Josh Smith oli tõsiselt Houston Rocketsi radaril, siis on seni terve oma karjääri Atlanta Hawksi värve kandnud Smith otsustanud liituda siiski Detroit Pistonsiga. See tekitab Detroitis väga huvitava olukorra. Smithi ootavad USA autotööstuse pealinnas ees võimsad korvialused jõud Andre Drummond ja Greg Monroe. Pistonsi uut peatreenerit Maurice Cheeksi ootab ees pea murdmine, kuidas kõik talendid platsile ära mahutada. Smith, kelle karjääri keskmine kolmeste tabavusprotsent on alla 30, justkui ei anna päris väikese ääre mõõtu välja.


Ametlikult muidugi ei saa veel ühtegi tehingut enne kolmapäeva kinnitada. Ja kui kell on kukkunud, siis on loomulikult oodata, et klubivahetuste virrvarr läheb veel tõsisemalt lahti. Võib öelda, et uus hooaeg on juba alanud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar