esmaspäev, 22. juuli 2013

Pusletükid Howardi ümber

Nüüd, kus on torm Dwight Howardi klubivahetuse ümber vaibunud on paras aeg keskenduda sellele, mida veel Houston Rockets suve jooksul on teinud, et meeskond vormida tiitlipretendendiks. Rockets on selgelt liikumas eelmisel hooajal iseloomulikuks saanud mustri järgi - jätkatakse heade kaugviskajate värbamist.

Väga soodsatel tingimustel on meeskond toodud läbiaegade esimene Iisraeli korvpallur, kes NBA-s väljakul käinud. Clevelandist vabanenud Omri Casspi teenib kahel järgneval hooajal veidi üle 2 miljoni dollari, seejuures pole teine hooaeg garanteeritud, ehk siis Rocketsil on õigus mees järgmisel suvel minema saata.


Eelmisel hooajal tegi Casspi Cavaliersi eest kaasa 43 mängu, millest ühes kuulus algkoosseisu. Mänguaega kogunes talle keskmiselt 11 minutit, mille jooksul tõi 4 punkti. Varasemast karjäärist on 25-aastase ääremängija silmapaistvam hooaeg kindlasti tema kollanoka aasta Sacramentos, kui ta 25 mänguminuti jooksul kogus keskmiselt 10.3 punkti ja 4.5 lauapalli. Rocketsile imponeerib arvatavasti enim tema kolmeste tabavusprotsent, mis on terve 4-aastase karjääri jooksul soliidne 35.3%.

Eestlastele meenub 2.06 meetrit pikk mängumees kindlasti eelmisest suvest, kui ta ladus EM-valiktsüklis kahe kohtumisega Eesti koondise korvi 49 punkti, seal hulgas kolmeseid 13-st üheksa (69%). Lisaks oma teravale käele kolmese joone tagant saab Casspi kindlasti olema ka korralik panustaja kiirrünnakutes, mida samuti Rocketsile eelmisel hooajal harrastada meeldis.


Vabaagentide turult on Rockets endale haaranud ka 26-aastase Reggie Williamsi, kes nühkis eelmisel hooajal Charlotte'i pinki. Mänguaega kogus ta keskmiselt vaid 9 ja pool minutit ning sai selle ajaga kirja 3.7 punkti. Mees, kes võimeline mängima nii väikese ääre, kui ka viskava tagamängijana, võeti Casspiga põhimõtteliselt sama lepingu peale. Miinimumpalga eest on ta  Rocketsiga on seotud kaheks aastaks, millest viimane pole garanteeritud.

Casspiga seob teda samuti see asjaolu, et ta pole oma kollanokahooaja vormi suutnud järgmistesse aastatesse edasi kanda. 2009. aasta draftis jäi ta valimata, aga Golden State Warriors andis talle hiljem märtsikuus võimaluse ja selle kasutas ka Williams ära. 24 mänguga kogus ta keskmiselt 32 mänguminutit ja tõi selle ajaga 15.2 punkti, lisades neile veel ühe vaheltlõike, 4.6 lauapalli ja 2.8 korvisöötu. Kolmeseid on ka Euroopas Caja Laboralis mänginud Williams NBA karjääri jooksul tabanud 37.1% täpsusega. Seega on tegu mängumehena, kes rahalises mõttes saadud väga väikese riskiga, aga kellel kindlasti on kvaliteeti tõusta väga oluliseks mängumeheks. Seda näitavad tema numbrid 2009. aastast.


Lisaks on Rockets tagasi toonud ka Aaron Brooksi. Märtsikuus Sacramentost toodud mängujuhi lepingut algselt ei pikendatud, kuid üheaastase miinimumlepinguga toodi ta meeskonda tagasi. Houstonis veetis ta ka oma karjääri esimesed 4 aastat panustades parimal hooajal 2009/10 keskmiselt mängus 19.6 punkti ja 5.3 korvisöötu.

See viimane käik tõstatab rohkelt küsimärke seoses Jeremy Lini tulevikuga. Meeskonnas on nüüd tervelt 4 mängujuhti. Võime eeldada, et drafti teises ringis valitud Isaiah Canaan suurt rolli tänavu ei mängi, aga see jätab endiselt ühe üleliigse mehe. Howardi saaga vältel oli lisaks senisele põhitsentnerile Ömer Aşıkile just nimelt ka Lin meheks kelle pea kohal must pilv seoses tulevikuga, sest mõlemad on võetud priskete lepingute peale, mis aasta aastalt aina suurema hoobi klubi palgafondile annab.


Aşıki kohta on tiimijuht Darly Morey konkreetselt välja öelnud, et teda ei plaanita teise klubisse vahetada olgugi, et türklane pole üldse rahul Howardi saabumisega, kuid Lini kohta pole mainitud sõnagi. See võib muidugi olla seetõttu, et tema tulevikku klubis võetakse lihtsalt iseenesest mõistetavalt, aga samas on õhus ka võimalus, et Lini üritatakse ikkagi maha kaubelda. Huvitavalt kombel pole eelmisel hooajal kõik põhihooaja 82 mängu algviisikus kaasa teinud mängujuht ka ise midagi öelnud. Seda juba selles mõttes, et näiteks James Harden ja Chandler Parsons tervitasid esimesel võimalusel Twitters Howardi saabumist, kuid Lin on vait nagu sukk.

Lisaks mängujuhile püsib küsimärk ka suure ääre suhtes. Kui Aşıki teistele ei anta, kas siis hakatakse teda Howardi kõrval mängitama? Kahe pika torniga on võimalik mängida küll, meenutagem või David Robinsoni ja Tim Duncanit, kuid ei Howard, ega ka Aşık ei küündi oma ründearsenali poolest Spursi legendaarsele duole ligilähedalegi. Mõlemal puudub keskpositsioonivise ja kuigi Rocketsi peatreeneri Kevin McHale'i mänguplaan ei näegi ette keskpositsiooniviskeid, siis tekib kahe koljati puhul ka see probleem, et kui nad mõlemad tegutsevad vaid korvi all, siis jäävad nad paratamatult üksteisele ette. Seega näib ebatõenäoline, et me hakkame Howardit ja Aşıki pikalt koos väljakul nägema. Millised on aga praegused alternatiivid?


21-aastasel Terrence Jonesil on selja taga kollanokaaasta, kus ta sai Rocketsi särgis platsile vaid 19-s mängus. 14 ja pool minutit mänguaega tõid endaga kaasa 5 ja pool punkti ning 3.4 lauapalli. 2012. aasta USA ülikoolide meistri näol on tegu potentsiaalika mängumehega, kellel rohkelt toorest talenti. 2.06 meetri pikkuse juures on tal 114 kilo näol kõvasti füüsilist võimu, mis teeb temast hea lauavõitleja, kuid samas on tegu ka atleetliku mängumehega, mis tõttu nägi ta eelmisel hooajal palju mänguaega ka väikese äärena. Esmapilgul näib, et just tema võiks olla see, kes uuel hooajal algviisikus nr. 4 koha endale võtab. Oma šanssidele tegi ta palju kasu ka hiljuti Orlandos peetud NBA suveliigas, kus valiti turniiri esiviisikusse, olles toonud 15.8 punkti ja 7 lauapalli mängus.


Jonesist aasta vanemal Greg Smithil on selja taga kaks hooaega. Sarnaselt Jonesile sai ta oma esimesel aastal väga vähe võimalusi, kuid eelmisel hooajal käis ta väljakul 70-s mängus, millest 10 ka alustas. 16 mänguminutiga sai ta kokku soliidsed 6 punkti ja 4.6 lauda. Orlandos olid tema näitajateks 9 punkti ja 7.8 lauapalli. Võrreldes Jonesiga on tegu kindlasti parema lauavõitlejaga. Sama kaalu juures on tegu paar sentimeetrit pikema mehega, kuid oma nooremale meeskonnakaaslasele jääb ta ründeoskuste poolest selgelt alla. Jones on ohtliku käega mees ka korvist eemal, kuid Smithi kogub oma punktid vaid korvi alt. Vaadates McHale'i mentaliteeti, siis see on Smithi puhul kindlaks miinuseks.


Kolmandaks variandiks on Donatas Motiejunas. 2.13 pikk leedukas valiti juba 2011. aasta draftis, kuid oma esimese hooaja ookeani taga tegi ta just lõppenud hooajal. Võib öelda, et tegu on ebatraditsioonilise koljatiga. Füüsiliselt ei ole ta väga tugev, luudel on vaid 101 kilo liha, kuid ta on väga hea viskekäega. Sellest ka tema numbrid eelmisest hooajast - 44 kohtumises keskmiselt 12.2 minutiga vaid 2.1 lauapalli, kuid 5.7 punkti. Tegu on 2008. aasta U18 EM-i väärtuslikuima mängijaga, kes kogus sel turniiril keskmiselt 18.2 punkti, 10.2 lauapalli ja 1.8 kulpi mängus. Need numbrid näitavad, et temas tegelikult on potentsiaali küll olla lisaks punktitoojale hea abistaja ka muudes valdkondades. Huvitava vahemärkusena võib lisada, et Motiejunase kõrval valiti sel turniiril esiviisikusse ka Utah Jazzi Enes Kanter, kes nüüd pärast Al Jeffersoni ja Paul Millsapi lahkumist tõuseb kindlasti uuel hooajal Jazzi algviisikumeheks. Seega, miks mitte ka Motiejunas?

Samas on võimalik, et Rockets proovib nr. 4 kohale miinimumpalga peale väravata ka mõne kogenud veterani, kes oleks huvitatud suuremast rahast loobuma võimaluse eest mängida potentsiaalse tiitlipretendendi ridades. Üks huvitavamaid variante võiks olla eelmisel hooajal New York Knicksi esindanud Kenyon Martin, kellel karjääri keskmisteks näitajateks 12.8 punkti ja 7 lauapalli mängus. Samas pole ta oma karjääri jooksul kordagi suutnud kogu hooaja tervena püsida.

Uut kodu otsib endale ka teine endine Knicksi mees Marcus Camby. 1996. aasta drafti teine valik vahetati küll paar nädalat tagasi Torontosse, kelle ridades ta ka oma NBA debüüdi omal ajal tegi, kuid Camby ei olnud huvitatud Raptorisse naasmisest ja lasi end lepingust vabaks osta. 39-aastane veteran on ka varasemalt põgusalt Rocketsit esindanud. Tööseisaku poolt lühendatud 2011/12 hooaja keskel klubiga liitunud Camby sai 19 mänguga keskmiselt kirja 24 minutiga 7.1 punkti ja 9.3 lauapalli. Hetkel on muidugi talle mitmeid kosilasi, kuid tema agendi sõnul on ta ikkagi eelistamas siirdumist Rocketsisse.

Lõpetuseks väärib veel ka ära märkimist, et lisaks Casspile ja Williamsile on võrreldes eelmise hooajaga uued näod kooseisus ka Robert Covington, kes on samuti korraliku viskekäega nr. 4, ja tagamängija B.J. Young. Mõlemad mehed jäid tänavuses draftis meeskondade poolt valimata. Noortele ruumi tegemiseks loobuti James Andersoni ja Tim Ohlbrechti teenetest, kes eelmisel hooajal said kahe peale kokku kirja vaid 32 mängu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar