teisipäev, 16. juuli 2013

Külalised Rumeeniast

Pärast Walesi Bala Towni poolproffide alistamist jätkub Tallinna Levadia tänavune eurohooaeg Euroopa liiga teises kvalifikatsiooniringis. Seal on vastaseks eelmise hooaja Rumeenia hõbedane meeskond Pandurii Targu Jiu. Tegu on 1962. aastal asutatud klubiga, mis mängimas Rumeenia kõrgliigas alates aastast 2005. Enne tõelist läbimurret eelmisel hooajal oli Pandurii olnud pigem liigatabeli alumisse otsa jääv meeskond. Klubil on viimastel aastatel olnud ka kamaluga õnne. Nimelt on lausa kaks korda jäädud kõrgseltskonda püsima vaid seetõttu, et konkurendid pole saanud kohaliku jalgpalliliidu poolt endale uueks hooajaks tegutsemislitsentse.


Oma esimesel kõrgliiga hooajal jäädi 15ndaks ehk siis positsioonile, mis esimesena kõrgliigast välja kukutab. Paraku aga ei saanud meistrivõistlused neljandana lõpetanud Bukaresti Sportuli nimeline klubi endale uueks hooajaks litsentsi ning seega Pandurii pääses. Teistkordselt tuli saatus 80 000 elanikuga Targu Jiu linna klubile appi hooajal 2009/10. Taaskord lõpetati hooaeg esimese õnnetuna, kuid litsentsi probleemid International Curtea de Argese meeskonnal tähendasid seda, et Pandurii pääses.

Rumeenias on üldse kohalik jalgpall omamoodi kummalises seisus. Pidevalt lähevad erinevad klubid hingusele. Näiteks eelpool mainitud International asutati 2000. aastal, aga lõpetas tegutsemise juba 11 aastat hiljem. 2011. aastal lõpetas näiteks tegutsemise ka Unirea Urziceni, kes alles 2 aastat varem oli tulnud riigi meistriks ja mängis ka Meistrite liiga alagrupiturniiril. Eelmisel aastal läks hingusele ka Sergei Lepmetsa endine koduklubi Timisoara Politehnica, kes samuti viimased paar aastat oli Rumeenias tippkonkurentsis. Kõiki klubisid saadab sama põhjus - rahalised probleemid.

Samas on Rumeenia klubid viimastel hooaegadel Euroopas väga hästi esinenud. Varem mainitud Unirea lõpetas oma hooaja Meistrite liigas alagrupi kolmandana, kaotades vaid 2 kohtumist. Samamoodi vaid 2 mängu kaotanud Cluj oli eelmisel hooajal lähedal alagrupist pääsemisele, kui koos Galatasarayga koguti 10 punkti, kuid Türgi klubi jäid peale vaid tänu omavaheliste mängude tulemustele. Bukaresti Steaua, kes 1986. aastal võitnud Meistrite liiga eelkäija Euroopa meistrite karika, näitas möödunud hooajal südikaid mänge Euroopa liigas. Väga lähedal oldi sellele, et kaheksandikfinaalis välja lülitada hilisem karikavõitja Chelsea. Koduväljakul alistati londonlased 1-0 ja kahemängu kokkuvõttes jäädi alla vaid 2-3.

Pandurii jaoks on tegu ajaloo esimese eurohooajaga. Rahvusvahelised kogemused klubil puuduvad, kuid nimekamad klubid koduliigast on ette seadnud väga korraliku märgikivi. Seega ootab Levadiat ees kaks väga rasket mängu. Samas ei maksa ka liigselt vastaseid karta. Pandurii rivistusse ei kuulu mitte ühtegi Rumeenia koondislast. On küll paar mängijat, kes koondise eest on mänginud, kuid seda vaid üksikutel kordadel. Pandurii ohtlikuim mängija on Deivydas Matulevicius. Leedukas oli eelmisel hooajal meeskonna suurim väravakütt kümne tabamusega ja on ka 2011. aastal Vilnuse Žalgirise eest mängides olnud Leedu liiga edukaim väravakütt 19 tabamusega.


24-aastane ründaja on Leedu koondist esindanud 7 korda. Nende seas on ka kaks mängu eelmisel aastal peetud Balti turniirilt. Tema kõrval paistab koondise mängude arvuga silma ka kaitsja Paraskevas Christou, kes Küprost esindanud 29 korda. Eksootikat annavad veel meeskonnale Surinami päritolu Nicandro Breeveld ja brasiillased Erico ning Eric, kes kaks hooaega tagasi mängis koos Sergei Zenjoviga Lvivi Karpatõs. Meeskonna peatreeneriks on Cristian Pustai, kes võttis ohjad üle jaanuaris ja kellel kogemusi Euroopas Gaz Metan Mediase meeskonna peatreenerina hooajal 2011/12, mil langeti välja Euroopa liiga viimases kvalifikatsiooni ringis.


Panduriil õnnestus eelmisel hooajal Rumeenia liigas võtta märgatavalt rohkem punkte kodumängudes kui võõrsilmängudes, seega peaks Levadia ära kasutama tänase koduväljaku eelise, et säilitada lootus edasipääsust. Järgmisel nädalal, kui Levadiat ootab ees reis endise revolutsionääri Tudor Vladimirescu nime kandvale staadionile, mis mahutab 9200 pealtvaatajat, on võiduvõimalused väikesed. Kodus kaotas Pandurii eelmisel hooajal vaid kaks mängu. Enesekindlust võib Levadia aga ammutada tõsiasjast, et Pandurii ettevalmistusprotsess uueks hooajaks pole läinud teps mitte roosiliselt. Viimased kontrollkohtumised on kaotatud - kindlalt 0-4 Kubani Krasnodarile ja 1-2 Tarmo Kingi koduklubile Györi ETO.


Pandurii vastu ei saa Levadia endale lubada sellised esitusi nagu eelmises ringis Bala vastu. Mängud saavad olema rasked, kuid edasipääs ei ole võimatu. Eelkõige tuleb selle saavutamiseks seista kindlalt kaitses, kodus lastud värav oleks väga valus. Samuti tuleb loomulikult ka oma võimalused ära realiseerida. Loodetavasti ei pea Levadia peatreener Marko Kristal pärast mänge Panduriiga taas kurtma selle üle, et mängijatel oli raskusi elementaarsete mänguoskustega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar