reede, 26. juuli 2013

Red Bulli võrgustik spordimaailmas

Kui öelda Red Bull, siis mis teile meenub? Humoorikad reklaamid seoses energiajoogiga? Kolm aastat järjest Vormel 1 individuaalse ja konstruktorite maailmameistritiitli võitnud vormelimeeskond? Felix Baumgartneri hulljulge kosmosehüpe? Joel Lindpere endine koduklubi New Yorkis? Suur osa jalgpallifänne kindlasti teab ka Red Bull Salzburgi meeskonda. Red Bull on aga spordimaailmaga seotud veel tihedamini, kui te arvata oskate.

Võtme näiteks just jalgpalli. Meeskonnad New Yorkis ja Salzburgis ei ole teps mitte ainsad, mida Red Bull sponsoreerib. 2009. aastal asutati Saksamaal klubi nimega RasenBallsport Leipzig. Saksamaa jalgpalliliit on seadnud väga karmid reeglid kohalikele klubidele, mis keelavad sponsorite nimede kasutamise klubinimes, seega on Red Bull pidanud leppima vaid oma initsiaalidega. Selle tagajärjel on ka Leipzigi klubil selline humoorikas nimi - Rasen Ball tähendab eesti keeles murupalli.


Plaanid Leipzigi jaoks on suured. Üks Red Bulli kontserni kaasomanikest Dietrich Mateschitz on seadnud plaani tulla Saksamaa meistriks. Tee sinna on pikk, aga kindlasti mitte võimatu. Red Bull sponsoreerib klubi kümne aasta jooksul tervelt 100 miljoni euroga. Uut hooaega alustab, või siis õigemini juba alustas (nädal tagasi alistati avavoorus Hallescher FC 1-0), RB Leipzig Saksamaa tugevuselt kolmandas liigas. Eelmisel hooajal ei kaotatud astme võrra madalamal mitte ühtegi mängu. Pole paha alles 4 aastat tagasi asutatud klubi kohta. Viimati võitis mõni meeskond Leipzigist Saksamaa meistritiitli täpselt 100 aastat tagasi - hetkel 4. liigas mängiv VfB Leipzig haaras trooni endale aastal 1913.

Bundesligasse loodetakse jõuda aastaks 2017. Klubi strateegia meeskonna tugevdamiseks erineb ka harjumuspäraseks saanud naftašeikide omast, mida nad oma mängukannide puhul kasutavad. Meeskonda investeeritakse küll jõudsalt, kuid klubisse tuuakse noori mängijad madalamate liigade klubidest, mitte ennast tõestanud tähti. Aju selle taga on kindlasti paljudele jalgpallifännidele tuttav mees Ralf Rangnick, kes Leipzigis ametis spordidirektorina.


Rangnick oli Hoffenheimi meeskonna peatreener, kui klubi pärast suuri investeeringuid 2008. aastal Bundesligasse tõusis. Olgu öeldud, et võrreldes Leipzigiga on Hoffenheim paras külasats. Kui Leipzigis on üle poole miljoni elaniku, siis Hoffenheimis alla nelja tuhande. Hoffenheim alustas oma tõusu 2000. aastal viiendast liigast. Toona tegutseti sarnase plaaniga. Kui lõpuks Bundesligasse jõuti, siis kuulus koosseisu mitu mängumeest, kes klubi näiteks ka kaks astet madalamal olid aidanud. Et noored oma potentsiaali täidaksid on Leipzigi kasutuses ülimoderne treeningkompleks ning 2010. aastal avatud üle 44 tuhande pealtvaataja mahutav staadion.


Red Bullil on oma jalgpalliklubid ka Ghanas ja Brasiilias. Nende klubidega loodetakse kasvatada noori talente Euroopas asuvate klubide jaoks, sarnaselt Amsterdami Ajaxile, kellel on tütarklubi Kaplinnas. Kuigi tõsi, tundub, et Ghanas tegutsemine on Red Bulli jaoks lõppemas ebaõnnestumisega. Lõppenud hooajal langeti välja Ghana tugevuselt teisest liigast ja paar nädalat tagasi pandi Sogakope linnas asuv jalgpallikompleks ka müüki.

Brasiilia klubi on samas tegutsemas väga edukalt. Andre Ramalho näol on tegu esimese kasvandikuga, kes siirdunud edasi Euroopa filiaali Salzburgi. Eelmisel laupäeval tegi 21-aastane keskkaitsja ka oma Austria Bundesliga debüüdi, kui Salzburg alistas uue hooaja avavoorus Wiener Neustadti 5-1. Salzburg on kõige pikaajalisem Red Bulli jalgpalliprojekt, mida alustati aastal 2005. Selle aja jooksul on klubi võitnud 4 Austria meistritiitlit. Varasemalt oli 1933. aastal asutatud klubi võitnud vaid 3 meistritiitlit.


Salzburgis on Red Bullil ka jäähokimeeskond. Klubi mängib Austria kõrgliigas ning on alates aastast 2000, mil Red Bull klubiga tegelema hakkas, võitnud 4 meistritiitlit ning osalenud veel kahes finaalseerias. Meeskonna peatreeneriks on nimekas Don Jackson, kes omal ajal mängijana tulnud Edmonton Oilersi rivistuses kaks korda Stanley karikavõitjaks. Käimasoleva aasta märtsikuus haaras Red Bull kontrolli ka Saksamaa kõrgliigas mängiva Müncheni hokiklubis, mis päästeti pankrotist.

Lisaks Red Bulli Racing ja Toro Rosso meeskondadele on Red Bull sponsoreerimas ka mitmeid teisi motospordimeeskondi. 2006-2011 aastal tegutseti oma meeskonnaga Põhja-Ameerika kõige populaarsemas võidusõidusarjas NASCAR. Alates eelmisest aastat sponsoreeritakse Triple Eight Race Engineering meeskonda, mis osaleb Austraalia V8 Supercar meistrivõistlustel. Üheks sõitjaks on endale meelitatud endine MotoGP maailmameister Casey Stoner, kelle karjääri Red Bull samuti pikalt toetanud on. Rallimaailmas on Red Bull seotud Škoda toetamisega.


Tihedalt on Red Bull seotud ka ekstreemspordiga. Vaadates Rahvusvahelise Olümpiakomitee käike, kus just eriti talimänge proovitakse uute aladega atraktiivsemaks muuta, näib, et ekstreemspordialadel on väga helge tulevik ning Red Bull on selle ära tabanud. Oma nimi on antud erinevatele populaarsust koguvatele üritustele nagu näiteks adrenaliinirohke Crashed Ice sari, kus võisteldakse uiskudel laskumisel või X-Alps, kus võistlejad läbivad Alpide kaudu 1000 kilomeetri pikkuse teekonna Salzburgist Monacosse.

Red Bulli tuntud brändiks on ka Red Bull Air Race, mida võib pidada lendurite maailmameistrivõistlusteks. Viimased aastad pole seda küll korraldatud, kuid 2014. aastal on plaan sarjaga jätkata. Tegu on väga vaatemängulise võistlusega, kus erinevad etapid toimuvad linnakeskkonnas.


Samuti ei saa me seoses Red Bulliga üle ega ümber ka X-Fighters sarjast, mis on mootorratturitest trikimeestele X-mängude järel mainekuselt teine võistlussari. 2010. aastal jälgis Sri Lankas peetud võistlusetappi kohapeal tervelt 230 000 pealtvaatajat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar