neljapäev, 18. juuli 2013

Võitlus kihlveopettuste vastu

Jalgpall on maailma populaarseim spordiala, millel on miljoneid harrastajaid. Samas pole jalgpall enam ammu mitte lihtsalt spordiala vaid ka spordiäri. "Ilusa mängu" ümber liiguvad miljardid eurod, seda kas siis fänluse, üleminekutehingute või kihlveokontorite poolt pakutavate teenuste näol. Suur raha on loomulikult jalgpalli juurde toonud ka palju rahaahneid inimesi, kellel soov suurest pirukast oma osa saada ja seda just kihlveopettuste näol.

Numbrid seoses kihlveopettustega on hirmuäratavad. Tervelt 50 riigis toimus eelmisel aastal uurimine seoses kokkuleppemängudega. Euroopa politseiorganisatsioon Europol on leidnud tõendeid, et alates 2008. aastast on peetud ligi 700 "kahtlast" mängu üle terve maailma. FIFA hinnangul teenivad organiseeritud kuritegevuse grupeeringud aastas kokkuleppemängudega 11 miljardit eurot.

Nüüdseks endiste Tallinna Kalevi jalgpallurite Elvis Liivamägi ja Sander Karu juhtum on sel suvel andnud järjekordse valusa hoobi ka Eesti jalgpallile. Mitu aastat on kahtluse pilv saatnud ka Narva Transi meeskonda ja ühes petumängus on olnud osaline ka Eesti koondis, kuigi seda eneseteadmata. Selleks oli 2011. aastal mängitud maavõistlusmängus Bulgaariaga, mis lõppes 2-2 viigiga, kus kõik väravad sündisid penaltipunktilt.


Erinevaid skandaale on olnud üle terve maailma juba mitu aastat. FIFA ja UEFA võitlevad innukalt petturite vastu, kuid see näib võitlusena mitmepealise lohega. UEFA poolt loodud Betradar töötab näiliselt produktiivselt ja tänu sellele on suudetud ära hoida mitmeid petumänge, nagu ka 6. juulil toimuma pidanud kohtumine Tallinna Kalevi ja Levadia kohtumine, kuid see ei ulatu kõikjale. Mitmed riigid on välja töötamas ka oma süsteeme, et vältida kokkuleppemänge.

Näiteks on rahvusvahelise jalgpallurite ühingu FIFPro projekti "Don't Fix It" raames alustatud Soomes testperioodi seoses spetsiaalse nutitelefoni aplikatsiooniga, mis lubab mängijatel anonüümselt teada anda, kui neile on lähenetud plaaniga viia ellu kihlveopettus või kui neil on sügav kokkuleppemängu kahtlus. Praeguseks on "Players Red Button" aplikatsiooni allalaadinud kõik Soome professionaalsed jalgpallurid. Projekti loodetakse laiendada üle terve Euroopa, kuid enne nõutakse riikidelt seda, et nad suudavad garanteerida mängijate anonüümsuse.

 

Venemaal võideldakse kihlveopettustega väga kõrgel tasandil. Uue seaduse kohaselt keelatakse sportlastel, treeneritel ja teistel, kellel võimalus tulemust mõjutada, kihlveokontorites panustamine seoses spordialaga, millega nad seotud on. Alaliite, mis ei karista kihlveopettuse kahtlusega sportlasi või ametnikke, ähvardab laialisaatmine. Võistluskeeld ähvardab ka neid, kes ei anna pettustest teada. Kihlveokontoritelt nõutakse, et nad annaks võimudele teada igast suurvõidust. Venemaal on avatud ka omamoodi "kuum liin", kuhu saab teada anda kahtlastest mängudest. Selleks tuleb saata e-kiri aadressile info@rfpl.org.

Kokkuleppemängud on nagu vähk, mis vaikselt, tasapisi jalgpalli hävitab. Just tänu oma populaarsusele on võimatu jälgida kõike, mis jalgpallimaailmas toimub. Nagu aastate jooksul selgeks on saanud, siis tumedad jõud leiavad endale pidavalt uusi kohti, kus oma kurjad plaanid ellu viia. Protsentuaalselt on kokkuleppemängude arv väga väike, UEFA teatas eelmisel aastal, et nende poolt jälgitavatest mängudest on "kahtlased" 0.7%, kuid ka selle taga liigub meeletus koguses raha. Olles juba nakatunud on keeruline saada haigusest täielikult vabaks, kuid loodetavasti suudab jalgpallimaailm aina tiheneva koostööga hoida olukorda kontrolli all.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar