laupäev, 6. juuli 2013

Howard Rocketsisse - head ja halvad küljed

Läinud ööl sai lõpliku lahenduse palju räägitud Dwight Howardi saaga, kui 27-aastane keskmängija allkirjastas lepingu Houston Rocketsiga. Nelja aasta jooksul teenib NBA üks parimaid tsentreid 88 miljonit dollarit ehk 68 ja pool miljonit eurot. Los Angeles Lakers peab nüüd alustama uue meeskonna ülesehitamist, aga mida tähendab see Rocketsile?


Howardi lisandumisega muutub Houston kindlasti üheks läänekonverentsi parimaks meeskonnaks. Kuigi seda esialgu vaid teoorias. Samamoodi pidi ju Lakers eelmise hooaja eel koos Howardiga kõik meeskonnad läänes maatasa tegema.  Rocketsi mäng ja peatreener Kevin McHale peaksid samas Howardile istuma paremini. Oma mängijakarjääri jooksul oli McHale tuntud just oma korvialuste oskuste poolest. Howardil tegelikult korralik korvialuste liigutuste arsenal puudub, kui välja arvata lihtsalt palli korvist läbi surumine. Seega ootab vastaseid ees hirmuäratav perspektiiv, et juba niigi liiga üheks parimaks korvialuseks jõuks peetav mees võib muutuda veel domineerivamaks. See muidugi ka eeldab seda, et Howard on veel õpivõimeline, milles võib tema viimase aja egotsentristliku suhtumise tõttu kahelda.


Howard on 3-kordne hooaja parim kaitsemängija, seega peaks tema liitumine tähendama üht väga suurt plaastrit Rocketsi eelmise hooaja suurimale haavale ehk kaitsemängule. Kuigi eelmist hooaega võib tema puhul pidada läbikukkumiseks, siis numbrid kaitse elementides nagu näiteks blokeeritud visked ja vaheltlõiked olid sellegi poolest väga head - 2.4 kulpi mängus ja 1.1 vaheltlõiget.


Rocketsi jaoks on tegu omamoodi komplimendiga, et Howard otsustas ikkagi Houstonisse tulla. Kuigi tegu on suurlinnaga, pole Texase osariigis siiski sellised platsiväliseid võlusid nagu LA-s. Kuigi Howard on ka pärast otsusele jõudmist rääkinud nüüd just sellest, kuidas ta ei olnud valmis eluks Los Angeleses ja selleks surveks, mis ühte Lakersi mängijat kõikjal saadab. Rocketsisse tulemiseks loobus Howard ka suuremast palgatšekist. Tõsi, tänu leebele maksupoliitikale, millest varem kirjutatud, teenib ta nelja aastaga Rocketsis rohkem, kui ta oleks sama ajaga teeninud Lakersis, aga ainult Lakers sai talle pakkuda viieaastast lepingut, mis lõppkokkuvõttes olnuks Howardile rahalises mõttes kasulikum. Ega sportlaste puhul ei tea ju ka kunagi ette, millal karjäär järsku vigastuse tõttu lõppeda võib seega iga aasta on kaalul.

Lisaks headele külgedele on aga loomulikult ka midagi halba. Kuigi viimaste juttude kohaselt ei kaalu Rockets Ömer Aşıkikist loobumist, pean seda siiski tõenäoliseks. Eile liikusid ka teistsugused jutud, mille kohaselt ei ole türklane nõus Houstonis jätkama, kui Howard meeskonnaga liitub. Igati headel põhjustel ka. 27-aastasena on tal viimane aeg olla mõne meeskonna põhikeskmängija ja eelmisel hooajal tõestas ta Rocketsi särgis, et on selles rollis ka väga efektiivne. Kuigi Aşık ja Howard võiksid ka mõned minutid koos väljakul veeta ning korvi all oleks see vastastele väga hirmuäratav vaatepilt, siis mõlemad on kehaehituse ja mänguoskuste poolest siiski keskmängijad. Samal ajal, kui Howard oli juba enamvähem kätte saadud algasid ka jutud selle kohta, et Houston on järgmiseks sihtmärgiks seadnud Josh Smithi. Teine suur leping vabaagentide turult tähendaks kindlasti mõne praeguse mängumehe loovutamist ja lisaks Aşıkile oleks nendes kõnelustes ka kindlasti Jeremy Lin. See tähendaks seda, et vahetusmängijatepink jääb uueks hooajaks päris hõredaks.

Selleks, et Howardi palgale ruumi teha on Rockets pidanud juba mitmest mängumehest loobuma. Lepingut ei pikendatud Aaron Brooksi ja Carlos Delfinoga. Noored talendid Thomas Robinson ja Royce White saadeti tulevaste drafti valikute eest vastavalt Portlandi ja Philadelphiasse. Meeskonna rappimine võib jätkuda, kui tõesti veel Smithi järgi otsustatakse minna, kes on Howardi lähedane sõber juba lapsepõlvest saadik.


Enne, kui pall mängu pannakse ei tea me muidugi loomulikult ka seda, kuidas ikkagi tegelikult Howard Rocketsi mänguplaani sobib. Teoorias peaks ta olema ideaalne partner James Hardenile või Linile pick-and-roll'ide mängimiseks. Orlandos staarirolliga harjunud Howard aga samas võib rünnakul soovida suuremat rolli, kui lihtsalt katte panija ja alley-oop'ide lõpetaja. Samas muidugi 2009. aastal NBA finaali jõudnud Magicu meeskond töötaski suuresti seetõttu, et korvi all oli Howardi näol võimas jõud ning teda ümbritsesid head kaugviskajad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar