reede, 26. juuli 2013

Inimrakett Usain Bolt

Jamaika kergejõustik on viimaste nädalate jooksul positiivsete dopinguproovide tõttu langenud suure ja tumeda pilve alla, kuid nende negatiivsete teadete kõrvale on nüüd panna ka üks positiivne uudis. Nimelt on teadlased välja selgitanud, et Usain Bolt on mitu korda võimsam kui püssikuul!

Bolti võimsuse välja arvestamiseks võtsid Mehhiko teadlased aluseks jamaikalase 100 meetri rekordjooksu Berliini MM-ilt aastal 2009. Bolt võitis maailmarekordit tähistava aja 9.58-ga Berliinis oma esimese MM-tiitli.


Teadlased arvutasid välja, et Bolt tootis selle jooksu käigus 2619.5 vatti jõudu, mis võrdne 3.5 hobujõuga, ja 81.56 kilodžauli energiat. Võrdluseks: maailma ühest võimsamast käsirelvast .44 kaliibrilisest Magnum-tüüpi püstolist väljuv kuul produtseerib energiat vaid 1.6 kilodžauli. Samas tähendab aga Bolti ligi 2 meetrine kasv, et püssikuuli kiirusele jääb ta selgelt alla. Kui Magnumi kuuli kiirus võib ulatuda kuni 1600 kilomeetrini tunnis, siis Bolt saavutas Berliinis tippkiiruseks "vaid" 43.45 km/h. Jamaikalane kulutas üle 92% oma jõust tuuletakistusest läbimisele.

Uuringu läbi viimiseks võeti arvesse kõik võimalikud tegurid nagu näiteks ka Berliini olümpiastaadioni kõrgus merepinnast ja õhutemperatuur. Bolt ise on hetkel on Londonis, kus võitis aasta tagasi 3 olümpiakulda. Aastapäeva tähistamisel liikus mees koos nõukogudeaegse raketiga. Võimalik, et ta on ka sellest võimsam.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar