laupäev, 15. juuni 2013

NBA-s moodustub uus supertiim?

Veidi rohkem, kui 2 nädalat on jäänud ajani, mil NBA meeskonnad võivad hakata tänavuste vabaagentidega läbirääkimisi pidama. Täpsem kuupäev on 1. juuli ja 10. juulil võivad meeskonnad ka juba oma ihaldusobjektidelt allkirja paberile küsida. On muidugi mitmeid mängumehi, kes arvatavasti klubi ei vaheta, sest on oma praeguses kodus väga rahul (Andre Iguodala, J.R. Smith ja paljud teised), kuid kindlasti võime oodata mitme nimeka mängumehe siirdumist uude klubisse. Kaks suurimat staari, kelle pea kohal küsimärk ripub on Dwight Howard ja Chris Paul.

Howardi lahkumisest Los Angeles Lakersist on räägitud juba pikemat aega. Tema debüüthooaeg Lakersis ei olnud kõige parem, ei näinud ta sobivat peatreeneri Mike D'Antoni mänguplaani, ei klappinud ka koostöö Kobe Bryantiga, piinasid vigastused ja tema suunas lendas palju kriitikat. Võrreldes viimase hooajaga Orlando Magicus langesid liiga kolmekordse hooaja parima kaitsemängija numbrid nii keskmise mänguaja, visatud punktide, kui ka haaratud lauapallide arvestuses. Kokkuvõttes oli väga kehv aasta, mis lõppes ka varakult, kui San Antonio Spurs Lakersi kuivalt playoffide esimeses ringis välja lülitas. Ja suvel nüüd seisab Howardil ees suur otsus - kas jätkata Lakersis lootes, et uuel hooajal läheb paremini või otsida endale uus klubi, kus alustada puhtalt lehelt. Põhjuseid, miks üht teisele eelistada ja vastupidi, on mitmeid.


Alati, kui on juttu spordiga seotud lepingutest, siis on küll väga levinud klišee "raha ei tähenda kõike", kuid olgem ausad, suurel määral profisport raha ümber vaid keerlebki. Tänu kunagise legendi Larry Birdi järgi nime saanud reeglile saab Lakers pakkuda Howardile palju rohkem raha, 30 miljonit dollarit enam, kui mõni teine meeskond,. Ta võib jääda lootma, et suve jooksul suudab D'Antoni leida vastused sellele, kuidas mehe talenti väljakul efektiivsemalt ära kasutada, sest endine New York Knicksi, Phoenix Sunsi, Portland Trail Blazersi ja Denver Nuggetsi loots saabus meeskonda alles siis, kui lõppev hooaeg oli juba alanud ning tiheda mängugraafiku tõttu polnud aega põhjalikumalt meeskonnatööd lihvida. Samas pole lootust, et meeskonnakaaslaste kvaliteet paraneb, kuna Lakersi vaba palgaruum on minimaalne ja keegi ei tea, millise mängijana naaseb tõsisest Achilleuse vigastusest Kobe. Peale Lakersi Howardil tegelikult, tänu oma suurele palga numbrile, eriti ka teisi variante ei ole. Kõige reaalsemad on mehe kodulinna klubi Atlanta Hawks ning rivaalid Texase osariigist Dallas Mavericks ja Houston Rockets. Väga oluliseks ongi kahe viimase puhul nende asukoht ehk Texase osariik. Nimelt ei ole seal, erinevalt Californiast, kus Lakers baseerub, kehtestatud riigi omast eraldi seisvat osariigi tulumaksu. Seega, kuna NBA põhihooaja jooksul toimuvad pooled 82-st mängust koduväljakul, hoiaks Howard tulumaksu pealt kõvasti kokku. Lisaks leebele maksupoliitikale suudaksid Dallas ja Houston pakkuda Howardile ka huvitavaid sportlikke projekte. Dallas tuli ju alles kaks aastat tagasi NBA meistriks ja tänavuse hooaja, võib julgelt öelda, rikkus lihtsalt Dirk Nowitzki pikk vigastusepaus hooaja alguses. Mavericksi liikudes leiaks Howard ennast meeskonnast, mis oleks koos temaga kindel playoffide kaliibriga sats. Kuna Nowitzki on ka oma karjääriloojangul võib 2.11 meetrit pikk keskmängija unistada seal ka juba sellest, kuidas tema tõuseb meeskonna ainuliidriks pärast sakslase lõpetamist. Samamoodi on ka Houstonil võimalik Howardit endale meelitada ühe tähtmängijaga, kelleks on James Harden. Kui Mavericks võib veel vajada mõningast ümber ehitamist, kuna mitmed mängijad saavad vabaagentideks, siis Rockets oleks valmis ta kohe meeskonda sulandama ja vägagi võimalik, et koos Howardiga oleks Houston ka juba järgmisel hooajal üks väga tõsiselt võetav meeskond läänekonverentsis. Kolmest varem mainitud meeskonnast näib kõige ebatõenäolisema sihtkohana Atlanta. Kui paljud oleks õnnelikud selle üle, kui saaksid tipptasemel sportlasena esindada oma kodulinna meeskonda ning tuua linnale au ja kuulsust, siis ometi on Howard andnud märku sellest, et Hawksi rivistusse siirdumine teda eriti ei köida. Samas võib muidugi see muutuda.


Üks viimasel ajal aina rohkem hoogu koguv kuulujutt räägib sellest, kuidas Howard on Chris Pauliga olnud väga tihedas kontaktis ning väidetavalt on nad pidamas sama plaani, mida 2010. aasta suvel tegid Chris Bosh ja LeBron James, ehk siis loodavad nad kokku saada samas klubis, et tõsta seeläbi mõlema mehe lootusi tulla NBA meistriks. Sama plaan oli meestel juba ka 4 aastat tagasi. Üks allikas on öelnud, et neile meeldiks väga koos mängida, kui mõni klubi suudaks selle teostada. Paraku ongi nii, et Atlanta on hetkel ainus meeskond, kel on piisavalt vaba palgaruumi mõlema värbamiseks ja kes saaks neile pakkuda ka maksimum väärtusega lepingud. Rockets ja Mavericks peaksid selleks tegema suuri vangerdusi mängijatega, et vabastada vajalik palgaruum. Kuigi on liikvel jutud, et Rockets täpselt seda üritabki teha, tundub see ebareaalne, sest selleks tuleks loobuda mitmest väärtuslikust mängijast ning lõhkuda täielikult laiali see kooslus, mis lõppeval hooajal väga suurt potentsiaali näitas. Ohtlik näide on ju just tänavuse hooaja Lakers, kelle algviisik oli paberil ülikõva, kuid kui need mehed erinevate vigastustega audis olid, siis polnud pingilt piisavalt häid asendusi võtta. See viis lõpuks katastroofilise hooajani, kui esimest korda alates aastast 1967 playoffide esimeses ringis vastaselt nulliga saadi.


Variandiks on veel ka see, et Paul ei vahetagi klubi. Ta allkirjastab LA Clippersiga veidi väiksema lepingu ja Clippers proovib Howardi endale saada sign-and-trade tehinguga. See samas näib veel utoopilisema plaanina, kui Rocketsi oma, sest kaup, mida Lakersile pakutaks peaks olema ikka ülihea, sest vaevalt, et oma linnarivaalile soovitakse loovutada üks oma parimatest mängijatest. Eriti veel pärast seda, kui tänavusel hooajal Clippers justkui Los Angelese esiklubiks tõusis olgugi, et mõlemad langesid playoffide esimeses ringis.

Igatahes võivad Howard ja Paul tunda ennast hetkel keskkooli ilueedidena, keda kõik tüdrukud endale saada soovivad. Põnev suvi seoses mängijate klubivahetustega seisab taaskord ees, kuigi on ka täitsa võimalik, et ei Howard, ega ka Paul lõpuks klubi ei vahetagi. Los Angeles peaks ju ikkagi olema üks lahedamaid kohti maailmas, kus elada ja töötada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar