pühapäev, 16. juuni 2013

Pisarad Argentinas

Eile sai Argentina jalgpallimeistrivõistlustel selgeks see, et 1904. aastal loodud Club Atlético Independiente kukub kõrgliigast esmakordselt välja. Rahvusvaheliselt on kindlasti palju tuntumad Argentina klubid River Plate ja Boca Juniors, kuid koos nende kahega on just Independiente üks neist klubidest, keda peetakse Argentina jalgpalli "Suureks Viieks" ja kelle toel riigis 1930ndatel professionaalne jalgpall üldse alguse sai. Tänavuseni olid sellest seltskonnast vaid Boca ja Independiente klubid, kes kõrgliigast madalamal astmel kordagi mänginud polnud. Nüüd jääb siis Boca ainsaks. Saatuse irooniana oli just samuti eelpool mainitud viisikusse kuuluv San Lorenzo see, kes 1-0 võiduga viimase naela Independiente kirstu lõi.

   

Argentinas on iseenesest väga ainulaadne liigast välja kukkumise süsteem. Alates 1980ndate algusest tehakse liigast välja kukkujad selgeks kolme hooaja keskmise punktisaagiga. See on ennekõike ette nähtud selleks, et just kaitsta traditsioonilisi suurklubisi. Kui üks hooaeg kukub kehvasti välja, siis on alati võimalus ennast parandada. Paraku on see süsteem isegi suurklubisi alt vedanud. Enne Independientet sai 2 aastat tagasi otsa River Plate'i õnn. Mis siis aga lõppkokkuvõttes rekordilised 7 Copa Libertadoresi (Lõuna-Ameerika Meistrite liiga) tiitlit võitnud Independiente allakäigus süüdi on?

Majanduslik olukord

Rahalised probleemid on arvatavasti suurim põhjus, mis erinevaid suurklubisid kõrgliigast kukutab. Nii ka Independientel. Klubil oli vaja 2007. aastal hakata rekonstrueerima oma kodustaadionit, nüüd pärast töid ligi 46 000 pealtvaatajat mahutavat Estadio Libertadores de Américat. Paraku tabas aga ka just samal ajal meeskonda mängukvaliteedi langus jalgpalliväljakul ning algas ka põhjalik peatreenerite virr-varr. Alates aastast 2007 on meeskonna tüüri juures olnud tervelt 12 erinevat meest.  Eelmise aasta alguses sai klubi ka uue presidendi Javier Cantero. Tema valitsemisaja alguses tuli välja, et klubil oli eelmise juhatuse ajal kaela kogunenud nii suur võlakoormus, et see seadis isegi ohtu klubi edasi eksisteerimise. Pragune klubi juhtkond kaebas ka eelmise presidendi Julio Comparada kelmuste eest kohtusse. Suur küsimus on see, et kuidas saab klubi olla nii suurtes võlgades (üle 300 miljoni peso, ehk üle 42 miljoni euro), kui 00ndate teises pooles müüdi sellised kolm meest nagu Sergio Agüero, Oscar Ustari ja Germán Denis juba kombineeritud hinnaga 33 miljonit eurot?

Meeskond

Kehva majandamist peavad hätta sattunud klubid loomulikult esmajärjekorras klaarima mängijatest loobumisega. Viimaste hooaegade jooksul on näiteks oldud sunnitud maha müüma talendikas Patricio Rodriguezist, suurim väravakütt Dario Gandin ja endine Argentina koondislane Daniel Montenegrost, kes küll pärast paari aastat nüüd tagasi Indepentiente värvides on (juba neljandat korda). Samuti pole mitme mängumehega lihtsalt lepingut pikendanud ja nad on maandunud teistes klubides. Võimalik, et tuntuimaks meheks on Lucas Mareque, kes esindamas FC Lorient'i värve. Sisse on samas toodud 30+ vanusega mängumehi, kel "parim enne" juba möödas, aga kes on odavalt kätte saadud. Samuti on esindusmeeskonda toodud mitmeid oma noorteakadeemia kasvandike. On küll Independiente kinkinud jalgpallimaailmale mitmeid talente, nagu näiteks Gabriel Milito, Diego Forlan ja Esteban Cambiasso, kuid praegused noored veel paraku nii silmapaistvad ei ole. Ühtselt hingava meeskonna loomisel on muidugi olnud suureks takistuseks ka varem mainitud peatreenerite karussell.

Fännid

Lõuna-Ameerikas on muidugi jalgpallifännid täiesti pöörased, aga näib, et Argentina liigas on olukord eriti hull. Vahest tundub, et ei möödu mitte ühtegi liigavooru ilma fännide käitumishäireteta. Küll loobitakse väljakule oma hambaproteese, saapaid ja mida kõike veel. Kakeldakse niisama ja need võivad viia ka väga traagiliste tagajärgedeni. Hiljuti oli fännide rahutuste tagajärjel taas üks inimohver pärast, mida võttis Argentina jalgpalliliit vastu otsuse hooaja lõpuni enam mitte lasta mängudele võõrsil mängiva meeskonna fänne.Viimase tosina aasta jooksul on Argentinas hukkunud üle 70 fänni. Hulludega on Argentinas proovitud võidelda juba pikka aega, aga nagu näha, siis on endiselt see töö tulutu. Põhisüüdlasteks on Barra Brava'd ehk radikaalsete vaadetega fännigrupeeringud, kes on klubitoetajate seas loonud omamoodi maffia. Nad hoiavad mängude ajal staadioni ümbrust täielikult enda kontrolli all, nõudes näiteks raha parkimiskohtade eest. Samuti nõuavad nad klubilt ja mängijatelt raha selle eest, et nad klubi toetavad ning suur osa klubidest on nende finantseerimisega ka nõus. Kas siis just seetõttu, et külla tulevate meeskondade ja nende fännide elu võimalikult vastikuks teha või siis lihtsalt selle pärast, et kardetakse veel "hullemaid" tagajärgi. Näiteks enne, kui Independiente etteotsa tuli uus juhtkond korda looma, pressisid need jutumärkides fännid klubilt sedamoodi välja 22 000 eurot kuus. Independiente Barra'de viimane suurem sigadus oli novembris, kui rakettidega rikuti liigakohtumine Belgrano vastu.


Kaks meest saadeti selle eest ka kuuks ajaks trellide taha. Võibki vist öelda, et Independiente fännid on ühed liiga pöörasemad ja seda just negatiivse külje pealt. Kui uus president Cantero eelmisel aastal ametisse asus teatas ta ühe esimese asjana sellest, et klubi lõpetab igasugused sidemed radikaalsete fännidega. Muu hulgas korjati ära ka kõik staadionil olnud Barra'de plagud ja lipud.  Selle peale tormasid aga hullud mehe kabinetti ja vaid ime kombel tuli 55-aastane Cantero sealt välja eluga. Seoses võitlusega radikaalsete fännidega tegi Independiente eelmise aasta septembris ka väga omapärase otsuse, kui klubi turvaülemaks määrati naine. Juristiks õppinud Florencia Arietto keelas esimese asjana staadionilt kõik fännid, kes Canterot tema kabinetis ähvardamas käisid. Tema juhtimisel on klubi võtnud väga range suhtumise igasuguse korrarikkumise suhtes. Loodetavasti kannab see ka vilja ning Independiente käitumisest võtavad eeskuju ka teised klubid. Oma meeskonda tuleb ikkagi käia staadionil toetamas, mitte segamas, mida paratamatult pommide ja igasugu muu kõrvalise mudru väljakule viskamisega tehakse. Eriti, kui veel on tegu meeskonnaga, mis nii väljakul, kui ka selle kõrval, suurtes raskustes.

Lood on Independiente jaoks halvad, kuigi ega need palju kehvemaks enam minna ei saa. Võimalik, et kõrgliigast välja kukkumine on just hea, pidades silmas klubi tulevikku. Aasta pingevabamas keskkonnas peaks aitama klubil luua korda nii fännide seas, kui ka meeskonnas. Inspiratsiooni võib võtta just oma "Suure Viie" seltskonnakaaslaselt River Plate'ilt. River tõusis kõrgliigasse tagasi vaid ühe hooajaga ja hetkel ollakse liiga Torneo Final faasis (lisaks omanäolisele relegatsiooni süsteemile on liigas ka eurooplaste jaoks võõras, kuid Lõuna-Ameerikas populaarne, liigavõitjat välja selgitav süsteem, kus hooaja peale selgub kaks meistrit) teisel kohal ja kaks mängu enne hooaja lõppu jäädakse Newell's Old Boysist maha vaid 3 punktiga. Tänavu selgub ka esmakordselt nii öelda meistrite meister, kui Torneo Final võitja kohtub Torneo Inicial faasi võitjaga, kelleks sel hooajal on Vélez Sársfield. Independiente ise on erinevaid meistritiitleid korjanud kokku 16 (viimati aastal 2002) ja sellega jäädakse alla vaid Bocale (34) ja Riverile (30).

Raskel ajal on oma endist koduklubi motiveerinud ka Agüero lausudes. "Suured klubid tõusevad alati tagasi üles. Independiente on alati minu südames, täna isegi rohkem, kui varem."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar