laupäev, 2. november 2013

Häirekellad Marseille'is

Kuigi kümne meistritiitliga, millest viimane nopiti aastal 2010, on Marseille Olympique üks Prantsusmaa edukamaid klubisid, oli Les Phocéens'i (foiniiklased) eelmise hooaja 2. koht Ligue 1's siiski üllatuseks. Seda selle tõttu, et hooajale eelnevalt oli klubi seoses Meistrite liigast eemale jäämisega tõmmanud oma rahakoti koomale. Samuti toimus klubi eesotsas üllatav käik, kui Prantsusmaa koondise juurde liikunud Didier Deschamps'i asendas peatreeneritoolil Élie Baup, kelle viimase kolme aasta kokkupuude tippjalgpalliga oli olnud vaid telekommentaatori rollis.


Baup ja tema hoolealused aga üllatasid. Kevadel jäädi veel ainsa meeskonnana supertiimi PSG selja taha tolknema ning lõpuks saadi teine koht turvalise neljapunktilise eduga Lyoni ees. See tähendas ka automaatset pääsu tagasi Meistrite liiga alagrupiturniirile ning loomulikult ligipääsu sellega seonduvale rahapatakale. Suvel pandi uute mängijate peale magama üle 42 miljoni euro, millest üle poole läks Lille'i mängijate Florian Thauvini ning Dmitri Payeti peale. Kui suvel Prantsusmaa U20 vanuseklassis maailmameistriks tulnud Thauvini hankimine oli selge käik edukama tuleviku suhtes, siis Payeti soetamine andis märku, et klubi ambitsioon on pärast vaheaastat tagasi seal, kus alati - eesmärgiks tiitlivõit.


Marseille ja Payeti hooaeg algaski edukalt. Viimaste aastate ühe Ligue 1 stabiilsemal mängumehel kulus oma debüütmängus Guingampi vastu vaid 18 minutit, et oma esimesed kaks väravat uue klubi särgis ära lüüa. 3-1 võidule liiga uustulnuka vastu järgnesid veel kaks võitu enne, kui tänavusel hooajal esimest korda koperdati.

Uusrikkurite Monaco vastu mängiti küll nagu võrdne võrdsega ja tänu noore keskkaitsja Lucas Mendese tabamusele mindi kohtumist isegi juhtima, kuid lõpuks tuli vastu võtta 1-2 kaotus. Järgnesid veel kaks viigimängu enne, kui võidurada taas üles leiti. Kodus alistati Payeti endine koduklubi Saint-Etienne ning võõrsilt võeti ilus võit kodus alati hästi mängiva Lorient'i vastu. Hooaega suurfavoriitidena alustanud Monacole ja PSG-le pakuti viie võiduga kaheksa vooru järgselt kenasti konkurentsi, jäädi maha vaid ühe punktiga. Oktoobri näol on aga Marseille'il nüüd selja taga täiesti kohutav kuu.

Rehekuu kõik viis mängu kaotati - kolm liigas ja kaks Meistrite liigas - ning see on täielikult nurjanud ilusa hooaja alguse. Ligue 1's vaadatakse teistele järele kuuendalt kohalt ning Meistrite liigas on igasugused realistlikud väljavaated kaotatud. Kõlama on hakanud häirekellad ning kostub terav fännide kriitika - Marseille toetajad on Prantsusmaal nii staadionil, kui ka selle kõrval kõige häälekamad ning hinnatud mitmel korral riigi parimateks.


Fännide mure on ka igati arusaadav. On ka varasemast näiteid, kus liiga hilja otsuste tegemine viib katastroofini. Parim hiljutine näide on ehk Villarreal, kus loodeti Meistrite liiga jalgpalliga alanud hooaja jooksul samuti, et küll asi aja edenedes paremaks läheb, kuid uuel hooajal leiti ennast hoopis Hispaania esiliigast. Võttes arvesse, et 76 Ligue 1 hooaja jooksul on Marseille meistriliigast eemal olnud vaid 12 korda, on muidugi ennatlik nii varakult nii tumedat tulevikku ennustada, kuid mingisugust uut hingamist oleks meeskonnale kindlasti vaja.

Esimene varient, nagu ikka jalgpallis, oleks loomulikult peatreeneri välja vahetamine, aga Marseille on selle suhtes hetkel keerulises olukorras, sest turult pole kedagi kompetentset Baupi asendajaks võtta. On küll erinevaid variante välismaalt, kuid Prantsusmaa enda spetsialistid on kõik hetkel teiste klubide juures hõivatud. Üks variant oleks Lorient'ist Christian Gourcuffi ära meelitamine, kuid olles Bretagne'i piirkonna klubi arendamise justkui oma elutööks võtnud, näib ebatõenäoline, et ta on valmis oma "pojakesest" loobuma hetkel, mil klubil käisil üks viimaste aastate keerulisemaid perioode (Lorient on hetkel liigatabelis 17. kohal).


Samuti võib Gourcuffi peatreeneriks määramine näida vähikäiguna fännide silmis, kes võivad igati õigustatult küsida, miks määratakse klubi peatreeneriks mees, kes isegi mitu korda väiksema klubi liigas hoidmisega raskustes. See võib näida järjekordse käiguna, mis näitab ambitsiooni puudumist ja see on viimane asi, mida Marseille pärast kulutuste rohket suve soovib teha.

Hetkel näib siiski tõenäoline, et vähemalt sügisringi lõpuni püsib puki juures 1999. aastal Bordeaux Prantsusmaa meistriks tüürinud Baup. Marseille president Vincent Labrune on oma peatreenerit toetanud sõnadega: "Oleme koos sellesse olukorda sattunud ja koos tuleme sellest ka välja. Baupi toetavad nii juhtkond, kui ka kõik mängijad." Innustavad sõnu on meeskonnale saatnud ka kapten Steve Mandanda. "Peame oleme rohkem südamega asja juures ning ühiselt eemärgi nimel töötama", ütles Prantsusmaa koondise väravavaht pärast eelmist liigavooru, mis lõppes kodus 2-3 kaotusega Reims'ile.

Rohkem, kui eales varem tuleb meeskonna ühtsust ja meelekindlust näidata järgmises kolmes voorus, kui seisavad ees mängud Rennes'i, Sochaux ja Ajaccio vastu. Liigatabeli keskel või tagumises otsas asuvate meeskondade vastu tuleb suurklubile kohaselt isegi kehva mängupildi juures maksimumpunktid ära võtta. Pärast neid mänge ootab Marseille'id ees üliraske kalender, kus järjepanu tulevad neli viimase kuue hooaja meistrit (Montpellier, Lille, Lyon, Bordeaux), kelle vastu enesekindluseta mängimine võib tuua väga nukrad tulemused. Ja kui nii läheb, siis pole käimasoleval aastal koos Slovakkia linna Košicega Euroopa kultuuripealinna tiitlit kandvas Marseille'is mitte keegi jõulude ajal rõõmus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar