teisipäev, 5. november 2013

NBA hooaja algus - silmapaistvad noorukid ja favoriitide apsud

Pärast uue NBA hooaja avanädalat on kindlasti kõigi korvpallifännide meelel ja keelel enim vaid üks nimi - Michael Carter-Williams. Suvise drafti 11. mees tegi Philadelphia 76ersi eest suurepärase debüütmängu, kui Sixers alistas hooaja avamängus üllatuslikult tiitlikaitsja Miami Heati 114-110. 22-aastane mängujuht lõpetas kohtumise 22 punkti, 12 korvisöödu, 7 lauapalli ja 9 vaheltlõigega. Neist kõige olulisem ja kahtlamata noorele mängumehele kõige magusam tuli mängu lõppuhetkedel, mil kuningas isiklikult, LeBron James, talle palli kaotas.


Carter-Williamsil jäi ülinapilt puudu kolmikduublist (ja tegelikult ka nelikduublist), millega varasemalt oma NBA debüütmängus saanud hakkama vaid 60ndate täht Oscar Robertson, keda peetaks üheks korvpalli ajaloo parimaks mängujuhiks.

Oma esimesel nädalal ei rahuldunud vaid 7000 elanikuga Hamiltoni linnakeses sündinud Carter-Williams aga vaid ühe silmapaistva mänguga. Pärast 14 punkti, 5 korvisöödu ja 3 lauapalliga lõppenud 109-102 võidumängu Washington Wizardsi vastu, terroriseeris ta ka teist karjääri jooksul põhihooaja väärtuslikumaks mängijaks valitud meest, Derrick Rose'i.


Rose sai Carter-Williamsi vastu tegutsedes kirja vaid 14 punkti, visates kohutava tabavus protsendiga 28.6 ja sooritades 8 pallikaotust. Carter-Williams säras aga 107-104 võidus 26 punkti, 10 korvisöödu ja 3 vaheltlõikega. Suurepärane mäng hooaja esimesel nädalal - keskmised näitajad 20.7 punkti, 9 korvisöötu, 4.3 vaheltlõiget - tõi 1.98 meetri pikkusele mängumehele ka idakonverentsi nädala parima mängumehe tiitli. Varasemalt on oma debüüthooaja esimesel nädalal saanud parima mängija tiitliga pärjatud vaid üks kollanokk. Selleks oli Shaquille O'Neal.

Tema ja ka tema meeskonnakaaslaste suurepärane ning aukartust mitte ülesnäitav mäng tähendas ka seda, et avanädalajärgselt oldi koos Indiana Pacersiga ainsad, kes olid idas saanud hakkama ilma kaotusteta.Tegu on mingis mõttes halenaljaka fenomeniga, sest hooaja eel räägiti Sixeri puhul vaid sellest, kui palju kaotusi kogutakse, et endale lõpuks järgmise aasta draftiks parim valikupositsioon saada. Kihlveokontorid hindasid enne hooaega, et Sixers saab kirja vaid 16 võitu. Vaid nelja mänguga on sellest aga juba 18.75% käes.

Carter-Williamsi fenomenaalne mäng on ebaõiglaselt jätnud suurema tähelepanuta teise tagamängijast kollanoka Victor Oladipo esimesed mängud maailma tugevaimas korvpalliliigas. Orlando Magicu kaitsespetsi keskmised numbrid on pärast nelja mängu - 13.8 punkti, 5.3 lauapalli, 4 korvisöötu ja 1.8 vaheltlõiget. Ja seda kõike vahetusmehena


Enne hooaja algust ennustati ka Orlandole väga pikka ja pettumustvalmistavat hooaega, kuid suvise drafti 2. mehe teisi sütitav ja särtsu täis mäng on Magicul aidanud alustada vägagi korraliku saagiga - neljast mängust on kirjas kaks võitu. Viimati sai 107-86 kolki enne hooaega tiitli favoriitide sekka paigutatud Brooklyn Nets, kus Oladipo säras ka ühe fantastilise pealtpanekuga.


Oladipot, kelle isa pärit Sierra Leonest ja ema Nigeeriast, peeti enne hooaja algust suurimaks favoriidiks parima uustulnuka tiitlile, kuid nagu avanädal on näidanud, siis ei tule see talle kindlasti mitte lihtsalt kätte. Carter-Williams pakub tugevat konkurentsi ja võimalik, et selle tiitli nimel tuleb jageleda veel teistega. Näiteks on Boston Celticsi rivistuses säranud brasiillane Vitor Faverani.


2.11 meetrit pikk keskmängija oli kaks viimast aastat Valencia BC varumees enne, kui sõlmis Celticsiga suvel 3-aastase lepingu. Oma nime pani ta NBA drafti kirja 2009. aastal, aga jäi toona valimata ja oi, kus nüüd võib alles mitmetest tähtsatest kabinettidest NBA tiimijuhtide nuttu kosta.

25-aastane mängumees jäi küll oma debüütmängus Toronto Raptorsi vastu tagasihoidlikuks, kui tõi 13 punkti ja 3 lauapalli, kuid näitas oma tohutut potentsiaali kaitses, kui sai 27 minutiga kirja 3 kulpi. Järgmises mängus Milwaukee Bucksi vastu kogus ta mänguaega 10 minutit enam ja nõudis väga võimsa esitusega kõigi tähelepanu. 12 punkti kõrvale lisas ta tervel 6 kulpi ja 18 lauapalli!


Ameerikasse saabudes peeti Faverani tugevuseks eelkõige mitmekülgset ründearsenali, kuid oma esimeste mängudega on ta tõestanud, et saab NBA-s hakkama ka kaitses. Kolme mängu keskmiseks saagiks oli tal 11 punkti kõrval, mis tuli ülihea protsendiga 57.1, 7.7 lauapalli, üks vaheltlõige ja tervelt 3.3 kulpi, millest terve liiga peale oli parim saak vaid kolmel mehel.

Tuleviku tähtede esilekerkmine on mingil määral kindlasti aidanud varjata kogenud kalade ebaõnnestumisi. Hooaja avanädalal said mitu suurfavooriti kätte väga valusad õppetunnid. Näiteks Heat, kes alustas hooaega ilusa 107-95 võiduga Bullsi vastu, kuid kaotas seejärel kaks mängu jutti - lisaks ülalpool mainitud mängule 76ersi vastu ka kohtumise Netsile - ning oli seejärel hetkeks esimest korda alates aastast 2010 liigatabelis vähem kui 50% võiduprotsendiga


Pärast Derrick Rose'i naasmist suurte lootustega hooajale vastu läinud Bulls on aga endiselt võitnud alla 50% mängudest. Kolme kohtumisega on kirjas vaid üks võit ning seegi oli ülinapp, kui kodus alistati tänu Rose'i viimaste sekundite viskele New York Knicks 82-81. Kuigi Rose oli hooajaeelsetes mängudes suurepärases hoos, siis see vorm pole seni põhihooajale edasi kandunud. 2011. aasta põhihooaja MVP keskmiseks saagiks on ainult 12.3 punkti, 4.3 korvisöötu ja 3.7 lauapalli. Ta on sooritanud uskumatu arvu pallikaotuseid, 5.7 mängu kohta ja tabanud viskeid ülikehvalt, vaid 28.8%-ga.

Hooaja alguses on kindlasti pettunud ka Netsi fännid. Tähtedest kubisevast koosseisust oodati kindlasti rohkemat, kui vaid üks võit kolmest mängust. See oli küll ülimängus 101-100 ühepunktiline triumf kodus Heati vastu, kuid laiemas plaanis polnud sellel võidul mitte mingisugust tähtsust, sest hooaega alustati kahe kaotusega.


Avamängus jäädi 94-98 alla Cleveland Cavaliersile ning samuti suudeti suurfavoriidi koormat kandes kaotada ka Magicule. Nagu ette ennustada võis, siis on Netsis tänavu kindlasti suurim probleem kõigile mänguaja leidmisega. Hooaja esimestes kohtumistes on seni kehtinud võrduse reegel ja vähemalt 10 minutit mänguaega on saanud 11 mängijat! Kaheksa meest on mänginud keskmiselt vähemalt 20 minutit!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar