kolmapäev, 13. november 2013

Eredivisie - hetke põnevaim jalgpalliliiga



Täpselt selline näeb hetkel välja Hollandi kõrgliiga Eredivisie tabeliseis. Tabeli esimese osa meeskondade vahele ei mahu isegi mitte üks juuksekarv ning Tulpidemaa jalgpallifänne on liiga tänavu kostitamas väga põneva hooajaga. Meie, eestlaste, jaoks on tabeliseis veel märkimisväärne ka selle poolest, et tabelit juhtiva Vitesse meeskonna varuväravavahirolli on eeskujulikult täitmas Marko Meerits.


Vitesse, kelle eest Meerits hooajal 2011/12 ka neljal korral väljakul käis, lõpetas mullused meistrivõistlused 4. kohaga ja tänavu võis hooajaeel oodata meeskonna suurt langust, sest suvel toimus mitmeid tähtsaid muudatusi. Veidi üle 23 miljoni euro eest lahkusid kaks mulluse edu põhimeest - Eredivisie's 31 väravat löönud ründaja Wilfried Bony Swansea City'sse ja talendikas poolkaitsja Marco van Ginkel Chelsea'sse. Samuti saabus Peter Boszi näol peatreeneritoolile uus mees. Eelnevad kolm aastat oli 49-aastane hollandlane tüürinud Ragnar Klavani endist koduklubi Almelo Heracles'i.

Lisaks eelpool mainitud sidemetele Eestiga on Vitesse seotud meie kohaliku jalgpalliga ka selle poolest, et partnerlustehingu käigus veetis noor poolkaitsja Sander van der Streek tänavuse hooaja FC Floras. Samamoodi kasutab Vitesset omakorda enda noorte kasvatamisel Londoni Chelsea. Tänavu on näiteks Chelsea'st Vitesses laenul tervelt neli mängumeest - Sam Hutchinson, Christian Atsu, Cristian Cuevas ja Lucas Piazon, kes tegi mullu juba ka oma esimesed mängud Chelsea põhimeeskonnas ning veetis ka eduka laenuperioodi Meistrite liigas osalenud Malagas.

Praegune Eredivisie seis on omamoodi kummaline ka selle tõttu, et eesotsas pole tihedaks läinud vaid selle tõttu, et kõik suured on ära langenud. Traditsioonilised suurklubid on kenasti konkurentsis, vaid mullune hõbe PSV Eindhoven leiab ennast alles 8. kohalt, kuid vahe Vitessega on ju vaid viis punkti!

Suurim hüpe võrreldes mullusega on kindlasti teise Klavani eks-klubi AZ Alkmaari poolt. Sarnaselt Vitessele kaotas ka AZ suvel kaks võtmemängijat - ründaja Jozy Altidore siirdus 10 miljoni euro eest Sunderlandi ja noor mängujuht Adam Maher läks 8 miljoni eest PSV-sse. Asendustele kulutas AZ suvel vaid 4.75 miljonit ehk siishoiti tagasihoidliku joont ning pilk oli ennekõike suunatud finantsilises mõttes turvalise tuleviku suunas.


AZ-il oli ka tänavu tegelikult kohutav hooaja algus, kui oktoobri esimese nädala lõpuks oli kirjas juba neli kaotust, kuid nagu tabeliseis näitab, siis ehk polnudki tegu nii kehvade tulemustega, mis oleks sundinud vahetuseks peatreeneritoolil. Just nii AZ aga tegi. Kolm aastat klubi juures olnud Gertjan Verbeek asendati Dick Advocaatiga, kes juhendas klubi ka hooajal 2009/10 ja kes tüüris mullu PSV teisele kohale ning lahkus sealt kavatsusega pensionile jääda. Verbeek oli seejuures töötu alla kuu aja, kiirelt napsas ta endale Bundesligas mängiv FC Nürnberg. Seni pole AZ Advocaati juhtimisel veel kaotusekibedust maitsta saanud, kuid eks näis, kaua see seeria kestab.

Võimalik, et Advocaat oli sedavõrd kärme vanadekodust välja ronima selle tõttu, et karjäärilõpp ei kulgenud plaanipäraselt ehk erinevalt Sir Alex Fergusonist ei õnnestunud legendaarsel hollandlasel permanentsele puhkusele minna mõne karikavõiduga. Selle plaani rikkus nii liigas kui ka karikafinaalis Amsterdami Ajax. Endine Hollandi koondise ja Ajaxi kapten Frank de Boer tüüris klubi eelmisel hooajal peatreenerina kolmanda järjestikuse tiitlivõiduni, kuid tänavuse hooaja algus vihjab sellele, et neljas järjest saab olema visa tulema.


Eelmisel hooajal kaotas Ajax kokku vaid kaks mängu, kuid tänavu on alustatud sedavõrd kehvalt, et juba on kirjas üks kaotus enam. Loodetud edu pole endiselt tulnud ka Meistrite liigast olgugi, et eelmises voorus õnnestus kodus Glasgow Celticu vastu viimaks noppida tänavune esimene võit. Võrreldes konkurentidega on 32-kordse riigi meistri suvised tehingud selgelt negatiivset efekti omanud. Olles müünud ühe põhikeskkaitsjatest Toby Alderweireldi 7 miljonit eest Atletico Madridi on Ajax endale lasknud lüüa nüüd keskmiselt üle ühe värava mängus ning 13. mänguga ligi pool sellest, mis lasti endale lüüa terve eelmise hooaja jooksul (32). Hea uudis on aga klubi jaoks see, et mullu mängiti lihtsalt sedavõrd kõrgetasemeliselt, et langus on tähendanud seda, et liidripositsioon on endiselt haarde ulatuses.

Lisaks Vitessele on praegusest esikümne meeskonnast varasema Hollandi meistritiitlita ka FC Groningen. Mullu lõpetas klubi, kust muideks alustas oma karjääri Arjen Robben ja legendaarsed vennad Koemanid, Eredivisie põhihooaja (Hollandis selgitatakse Euroopa liiga pääsmed playoffidega) 7. kohaga. Terve hooajaga löödi kokku 36 väravat ehk tänavune tempo on rünnakul selgelt teravam. Väga edukalt on üleelatud suvine peatreenerivahetus, mil Robert Maaskanti asendas abitreener Erwin van de Looi. Groningeni parim hooaeg Hollandi meistrivõistlustel oli 1990/91, kui teeniti pronksmedalid. Nimekas seltskonnas on muidugi raske seda saavutust korrata, kuid kui konkurendid jätkavad tänavu libastumist, siis miks mitte ei võiks Groningen taas kohalikule jalgpallikaardile tõusta?


Eelmise hooaja kuues meeskond FC Twente paistab silma seni parima kaitsetööga ning üllataval kombel pole ka rünnak pärast Nacer Chadli (Tottenham 8.15 miljonit) ja Leroy Feri (Norwich 5.5) lahkumist eriti kannatanud. 2010. aasta Hollandi meistri edu on üllatav, sest peatreenerina on tüüri juures endiselt vaid ajutine lahendus. Michel Jansen sai ametisse 1. aprillil, kui algselt Steve McClareni vallandamisel usalduse saanud Alfred Schreuder ei saanud vastutusrikkas rollis jätkata, sest tal puudus vastav kvalifikatsioon. Hiljuti pääses Jansen ka välismeedia veergudele, kui jäi 1-1 viigimängus Ajaxiga hambast ilma (jah, lugesite õigesti). Tabeliseis Twentele otseselt mureks põhjust veel ei anna, kuid alanud koondistepausile mindi vastu neljamängulise võidutaseeriaga.

Tabeli esimese otsa suurim üllataja on aga kindlasti PEC Zwolle. Eelmisel hooajal mängis vaid 12 ja pool tuhat silmapaari mahutavat kodustaadioni omav klubi kõrgliigas esimest korda pärast 9-aastast pausi - 39 punktiga saadi kirja tubli 11. koht. Naljaga pooleks võib öelda aga, et meeskonna väljavaated tänavuseks hooajaks olid sedavõrd tumedad, et meeskonna peatreener Art Langeler otsustas klubis jätkamise asemel siirduda hoopis PSV noorteakadeemia direktoriks. Asendusmees Ron Jans on aga suurepäraselt otsa üle võtnud. Võttes arvesse, et mullu langes Willem II otse esiliigasse kogudes hooajaga kokku vaid 23 punkti ning Andres Operi endine koduklubi Roda hõivas esimese väljakukkumismängude koha 33 punktiga, siis võivad Zwolle fännid ennast hetkel tunda üsna vabalt ja muretult. Liigatabel pakub ka otsest rõõmu selle poolest, et ollakse edestamas 21-kordset riigimeistrit PSV'd, kes on alates hooajast 1981/82 jäänud medalikolmikust välja vaid korra!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar