pühapäev, 30. juuni 2013

PSG plaan H - Laurent Blanc

Frank Rijkaard, Fabio Capello, Andre Villas-Boas, Guud Hiddink - need on vaid mõned kuulsad peatreenerid, keda Pariisi Saint-Germain proovis uueks hooajaks endale meelitada. Kõige tõsisemaks osutusid jutud Capelloga, aga kui oli käes itaallasega leping sõlmida, siis ei lasknud Venemaa koondis teda ametist ära. Lõpuks sõlmis PSG uueks hooajas lepingu endise Prantsusmaa koondise ja Bordeaux peatreeneri Laurent Blanciga.


PSG presidendil Nasser Al-Khelaifil on kummaline kinnisidee seoses Arsène Wengeriga, keda ta soovib Pariisi klubi tüüri juurde tuua järgmisel suvel, kui prantslasel lõppeb leping Arsenaliga. Seega on arusaadav, miks oli enne Blanci nii mitu lepingust ära ütlejat. Näib, et ükskõik, mida tulev hooaeg peaks tooma, tulevikku PSG tüüri juures pärast seda hooaega uuel peatreeneril enam ei ole. Blanciga sõlmiti üheaastane leping, millele võib, sõltuvalt uue hooaja tulemustest, lisanduda veel üks aasta. Samas võib mürki võtta selle nimel, et endisele keskkaitsjale öeldakse au revoir nii pea, kui järgmisel suvel Wengeriga kokkuleppele saadakse.


Usun, et ka Blanc on ise sellega kursis, aga samas see ei heiduta teda. Seda selle pärast, et erinevalt kõigile temale eelnenud kandidaatidele, on aasta aega töötu olnud Blancil reputatsioon ülesehitamata. Jah, ta tüüris Bordeaux üllatuslikult Prantsusmaa meistritiitlini hooajal 2008/09, aga keda see Ligue 1 ikka toona väga huvitas. Jah, ta oli Prantusmaa koondise peatreener, aga prantslased ei suutnud (taaskord) suurturniiril midagi korda saata.

Selle vaba aasta on Blanc enda sõnade kohaselt kulutanud eelkõige inglise keele õppimisele. Esindas ta küll oma mängijakarjääri jooksul paar hooaega Manchester Unitedit, kuid mehe sõnavara on arvatavasti endiselt liialt väike, et mõne Inglismaa klubi peatreenerina saaks ta mängijate keskel kehtestada oma autoriteeti. Just see ka 47-aastase Blanci unistus on - juhendada mõnda Inglismaa klubi. Need 12 kuud, mis ta nüüd PSG peatreenerina veedab on ideaalne võimalus tõsta oma aktsiaid selleks, et tulevikus ka mõne tippklubi tüüri juurde pääseda, kas siis Inglismaal või mujal Euroopas. Tänavusel suvel seostati Blanci ka AS Roma peatreeneri tooliga, aga selle haaras lõpuks endale teine prantslane, Lille'i hooajal 2010/11 Ligue 1 tiitlini tüürinud Rudi Garcia.

Suuresti naftarahadel töötav PSG on tänu oma finantsidele pideva tähelepanu all ja Blanc saab sellest ideaalselt kasu lõigata. Kui tal muidugi õnnestub selle surve all ka toota neid tulemusi, mida üldsus temalt ootab. Maineka ajakirja France Football'i poolt tehtud küsitluse kohaselt usub tervelt 53% vastanutest, et mängijana PSG suurrivaali Marseille'id esindanud Blanc kukub pealinnklubi juures läbi. Ja ega see elu tõesti tal lihtne ei saa olema. Carlo Ancelotti pani lõppenud hooajal maha korraliku märgi, nii koduse meistritiitli, kui ka Meistrite liiga veerandfinaalkohaga. Uuel hooajal ootab Blanci Ligue 1's ees teiste seas nuhtlus nimega Monaco ja Euroopas mängides on alati eksimisruum väga väike.


Bordeaux's veedetud ajal tõestas Blanc ennast, kui väga võimeka euromängude treenerina, kui tüüris meeskonna hooajal 2009/10 Meistrite liiga veerandfinaali, olles seejuures hirmkõvas alagrupis koos Müncheni Bayerni ja Torino Juventusega. Blanc ja Bordeaux tulid keeruliselt olukorrast välja aga viie võidu ja ühe viigiga, alistades tänavuse Meistrite liiga võitja Bayerni mõlemas kohtumises. Hüüdnime Le Président kandva Blanci lemmikformatsioon on väga aktiivsete äärekaitsjatega 4-2-3-1, mida peetakse just väga "euroopalikuks" taktikaks. Üks põhjus, mille poolest Blanci Bordeaux aega kindlasti veel meenutada tasub on ka see, et ta tegi Yoann Gourcuffist Euroopa ühe efektiivsema mängujuhi.

   

Pärast neid Blanci poolt juhendatud aastaid pole praeguse Lyoni mängumehe vorm küündinud sellele tasemele ligilähedalegi. Võimalik, et õige mängujuhi puudumine pärssis ka resultaatide tulemist Blanci poolt juhendatud Prantsusmaa koondisel. Katsetas ta sellel positsioonil mitmeid mängijaid - Samir Nasri ja Yohan Cabaye said enim mänguaega ning üritas ta taassütitada ka Gourcuffi, kuid edutult. Miski minu sees ütleb, et Javier Pastore tõuseb uuel hooajal Zlatani kõrval PSG võtmemängijaks.


Enne, kui näeme, mida hakkab Blanci PSG muruväljakutel korda saatma, saame aga näha, kui suured muudatused ta suve jooksul koosseisus teeb. Esmapilgul peaks hetkel tema käsutuses olev mängijate personal sobima tema mänguplaaniga üpris hästi. Samas ei oleks ju PSG, kes suvel raha ei kuluta, nüüd päris see klubi, kes meile ennast rahapakkidega viimaste aastate jooksul jõudsalt tutvustanud on. Tagant sunnib pariislasi kindlasti ka Monaco esiletõus. Prantsusmaal ootab ees järjekordne põnev hooaeg (kui Monaco peaks võitma, siis on viimasel seitsmel hooajal tiitli võitnud seitse erinevat klubi) ja olgugi, et tüüri juurde saamise viis oli parajalt mage, siis usun, et Blanc naudib iga hetke sellest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar