neljapäev, 20. juuni 2013

Stanley karika finaal 2013 - läbiaegade parim?

NHL-i ajalugu on pikk ja värvikas. Läbi aastate on peetud mitmeid põnevaid finaalseeriaid ja dramaatiliste sündmustega mänge. Seitsmemängulisi finaalseeriaid on olnud kokku 14. Esimene neist toimus 1942. aastal ja selle lõppu pole seni veel ühelgi aastal korratud. Nimelt tuli Toronto Maple Leafs Detroit Red Wingsi vastu välja 0-3 kaotusseisust Läbi ajaloo on Stanley karika playoffides 0-3st tagasi tuldud vaid kolm korda, kuid see on ainus kord, mil imeline come-back on sündinud finaalis.

 

1994. aastal oli suurepärane seeria Vancouver Canucksi ja New York Rangesi vahel, mille võiduga lõpetas Rangers 54 aastat kestnud karika ootuse. 2001. aastal oli veel üks fantastiline 7-mänguline finaal, kui seal kohtusid esimest korda pärast 1989. aastat mõlema konverentsi esimesed asetused - Colorado Avalanche ja New Jersey Devils. Samas ka läbiaegade kaks parimat väravavahti Patrick Roy ja Martin Brodeur. Karika võitsid Roy ja Avalanche. Seitsmemängulistest seeriatest tasub kindlasti veel ära märkida ka Tampa Bay Lightningu ajaloo esimene karikavõit 2004 aastal, kui seisult 2-2 mängiti Calgary Flamesiga kaks väga pingelist lisaajale läinud kohtumist. Kuues mäng vajas võitja välja selgitamiseks isegi kahte lisaaega. 2009. ja 2011. aastal tulid 0-2 kaotusseisust välja vastavalt Pittsburgh Penguins Detroiti ja Boston Bruins Vancouveri vastu ning võitsid seeria 4-3. Pittsburghi võit oli magus revanš aasta eest finaalis saanud kaotuse eest.. Boston võitis karika pärast 39-aastast pausi.

Lisaks pingelistele seeriatele on olnud ka üksikuid mänge, mis veel aastaid hiljem palju kõneainet pakuvad. Näiteks Penguinsi 2009. aasta võit oli Sidney Crosby esimene Stanley karika triumf, aga ise ta seal otsustavatel hetkedel kaasa ei löönud, sest vigastas seitsmendas mängus teisel kolmandikul põlve. Hiljem karika tähistamisega ühinedes polnud tervisehädadest aga enam mingit märku, mis on viinud spekulatsioonidele, et kanadalasest tähtmängija otsustas end ise lihtsalt mängu lõpust eemale jätta, kuna pinge kasvas üle pea. 1999. aastal võitis Dallas Stars oma ajaloo esimese karika, aga kuuenda mängu kolmandal (!) lisaajal visatud karikavõidu toonud värav pakkus tagantjärgi kõvasti jutuainet ning Buffalo fännid kindlasti on endiselt veendunud, et see karikas rööviti neilt. Aastal 1991 sündis Mario Lemieux poolt finaalseeria teises mängus Dallase eelkäija Minnesota North Starsi vastu läbiaegade üks ilusamaid väravaid.


Tänavune finaalseeria Chicago Blackhawksi ja Boston Bruinsi vahel on seni paistnud silma sellega, et see on olnud ülimalt tasavägine. Pärast nelja mängu on seis viigis 2-2 ja kolm neljast mängust on läinud lisaajale. Esimene mäng, kus Blackhawks tuli viimasel kolmandikul tagasi 1-3 kaotusseisust vajas võitja selgitamiseks tervelt kolme lisaaega. Mäng kestis lõpuks kokku 112 minutit ja 8 sekundit ning läks kirja, kui pikkuselt 24. mäng NHL-i ajaloos. Teises mängus tuli kaotusseisust omakorda välja Boston ja lisaajal viskas võiduvärava tänavuse tööseisaku ajal Soomes mänginud Daniel Paille. Ainus kohtumine, mis seni lisaaega pole vajanud, oli kolmas mäng ning selle võitis Boston 2-0. Kusjuures Paille sai seal taaskord ühe värava kirja. Läinud ööl toimunud neljas mäng lõppes taas Chicago võiduga, kui Bostonist sai alles seitsmes meeskond, kes ühes finaalmängus visanud 5 väravat, kuid ometi jäänud kaotajaks. Blackhawksi võiduväravaautoriks oli kaitsja Brent Seabrook, kes tõusis oma lisaajaväravaga kangelaseks ka konverentsi poolfinaalis Detroiti vastu. Viimati oli kolm lisaaega Stanley karika finaalis 20 aastat tagasi LA Kingsi ja Montreal Canadiensi vahel.
'
Kindlasti võib juba öelda, et see seeria läheb ajalukku, kui üks tasavägisemaid finaale, mis eales toimunud. Meeskondade vahele pole seni kolmes mängus ära mahtunud isegi mitte üks ripsmekarv. Eurooplastest hokifännide jaoks muidugi pikale venivad mängud eriti armulised ei ole, aga kui jätkatakse samamoodi, siis võime lõpuks olla väga õnnelikud, sest oleme olnud tunnistajaks NHL-i läbiaegade parimale finaalseeriale.

Ühtlasi on rõõm teatada, et Teine koht on nüüd ka Facebookis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar