pühapäev, 30. juuni 2013

Hapukurgihooaeg

Homme lüüakse Euroopa jalgpallis lahti taas kurikuulus, mitmete poolt armastatud ja sama paljude poolt vihatud, üleminekuaken. Ajal, mil muruväljakutel ei toimu mitte midagi, pakuvad just erinevate mängijate klubivahetused jalgpallifännide seas enim jutuainet. Kas Cristiano Ronaldo jääb Reali? Kus maandub Edinson Cavani? Mis saab Wayne Rooney'st? Nendest küsimustest on paljud juba kindlasti ära tüdinenud, seega toon omapoolt välja kümme vähem tuntud mängumeest, kes võiksid suvel samuti kuumad müügiartiklid olla. Hoiatan ette kohutava muusika eest, mis saadab erinevaid videoklippe!

Christian Eriksen


Taani noor pallivõlur Christian Eriksen on juba mitu aastat olnud Euroopa jalgpalliväljakutel üks enim skauditud talente. Eelmisel hooajal lõi Eriksen Hollandi Eredivisie's 33 mänguga 11 väravat. Sel suvel näib, et Amsterdami Ajaxi poolkaitsja on klubist lahkumisele lähedamal kui eales varem. Loomulikult räägitaks enim mehe siirdumisest Premier League'i, aga kõige tõsisemalt on teda seostatud Dortmundi Borussiaga, kes vajab asendajat Müncheni Bayernisse lahkuvale Mario Götzele. Paar nädalat tagasi näiski, et tehing on juba tehtud, aga Borussia lükkas need jutud kategooriliselt tagasi. Võimalik, et tema edasi liikumist Ajaxist on pärssimas tema ja terve Taani koondise viimase aja kehvad esitused. Pärast hiljutist piinlikku koduväljakul saadud 0:4 kaotust Armeenia vastu tunnistas 21-aastane Eriksen ise ka, et pärast nii kehva mängu ei tunne tema vastu arvatavasti enam huvi mitte ükski klubi. Kihlveokontorid pakuvad igatahes endiselt Erikseni kõige tõenäolisemaks sihtkohaks Dortmundi. Triobetis on vastav koefitsient 1.58.

Douglas Costa



22-aastase brasiillase Douglas Costa eest maksis Donetski Shakthar 2010. aasta jaanuaris Grêmiole 6 miljonit eurot, kuid tänu edukatele mängudele nii kohalikus liigas, kui ka Euroopas, on tema turuväärtus nüüd mitmekordselt kasvanud. Brasiilia A-koondises on tal küll veel mängud mängimata, aga see ei ole heidutanud Inglise klubisid, kes näiliselt igal suvel tema peale jahti peavad. Kõige tõsisemaks on osutunud Arsenali huvi, kes ladus eelmisel suvel Costa eest lauale Denilsoni ja mõned rahapakid. Costa agendi Cesar Bottega sõnul aga Shakthar viisakalt keeldus sellest pakkumisest, soovides Denilsoni asemel hoopis rohkem raha. Costa ei ole küll kõige resultatiivsem mängumees kelle leida võib (Ukraina liigas vaid 19 väravat 88 mängus), kuid tema väljakul liikumine ja hea söödusilm teevad temast mängujuhi, kes sobiks ideaalselt mitme suurklubi mänguplaani.

Clément Grenier



22-aastase Lyoni poolkaitsja Clément Grenier puhul võib küsida, et kus olid suurklubide silmad aasta tagasi? Grenier oli nimelt Lyonis olukorras, kus meeskond oli temast valmis vaid kopikate eest loobuma, aga mees ise ei tahtnud lahkuda Nice'i, kes ainsana pakkumise tegi. Hooaeg 2012/13 kujunes seejärel Grenier jaoks tõeliseks läbimurde aastaks. Lyoni eest sai ta Ligue 1's kirja 7 väravat ja 6 tulemuslikku söötu. Käimasoleval aastal tegi ta oma esimesed mängud ka Prantsusmaa koondise eest. Talendikaid prantslasi loomulikult seostatakse enim Arsenaliga ja nii on ka Grenier puhul. Mehel on lepingust järel vaid 1 aasta ja seega peaks ta olema ka saadaval "poole hinnaga". Proovib küll Lyon nüüd temaga lepingut pikendada, aga eks võib noor mängumees olla pärast eelmise suve sündmusi päris korralikult solvunud ja võib seega anda nüüd kasvatajaklubile ninanipsu sellega, et kui teda tänavu maha ei müüda, siis aasta pärast lahkub ta tasuta. Lisaks keskpoolkaitsele on Grenier võimeline mängima ka parema ääre peal, seega klubi, kel õnnestub ta endale meelitada, saab endale mitmekülgse ja väga potentsiaalika mängija, kel ründearsenalis lisaks kõigele muule ka korralik karistuslöökide sooritamise oskus.

Pierre-Emerick Aubameyang



Saint-Etienne'i 24-aastast ründajat Pierre-Emerick Aubameyangi võib pidada hiliseks tärkajaks. AC Milani noorteakadeemiast sirgunud Gaboni koondislane on hakanud oma oskustega kaitsjaid tõsisemalt terroriseerima alles viimasel kahe hooajal. Nende aastatega on ta löönud Ligue 1's 35 väravat. Eelmisel hooajal lõi Prantsusmaa kõrgliigas temast enam väravaid vaid Zlatan Ibrahimovic. Gaboni koondises 32 mänguga 11 väravat löönud Aubameyang valiti eelmisel hooajal ka Ligue 1 parimaks aafriklaseks. Võttes arvesse, kui palju aafriklasi Prantsusmaal mängib, siis on see väga suur saavutus. Loomulikult on tema esiletõus kutsunud talle sappa ka mitmeid välisklubisid. Itaaliast on tema vastu huvi üles näidanud Fiorentina ja AS Roma, Inglismaa klubidest on tema ümber enim tiirelnud Newcastle, kes viimasel ajal Ligue 1'st muretsenud mitmeid mängumehi. Samuti on Aubameyangi, kelle isa Pierre töötab skaudina Milanis, seostatud megarikka Venemaa klubi Mahhatškala Anžiga. Enda sõnade kohaselt unistab ta Inglismaal mängimisest. Samas on ainsa klubina Saint-Etienne'ile ametliku pakkumise lauale löönud Leverkuseni Bayer.

Ilkay Gündoğan 



Lõppenud hooajal Euroopas suuri tegusid teinud Dortmundi Borussia rivistusest haarasid suurima tähelepanu endale küll Robert Lewandowski ja Mario Götze, kuid oma aktsiaid (loe turuväärtust) kasvatas ka poolkaitsja İlkay Gündoğan. Enim kiidusõnu sai 22-aastane poolkaitsja oma mängudega poolfinaalis Real Madridi vastu ja just Real on väidetavalt ka see klubi, kes kõige tõsisemalt üritab Saksamaa koondislast suvel oma rivistusse saada. Gündoğani agenti Martin Baderit on nähtud mitmel korral Madridis ringi kondamas. 2011. aasta suvel Nürnbergist muretsetud Gündoğani hinnaks peetakse 20 miljonit eurot. Dortmundil muidugi otsest põhjust mehe müümiseks ei ole, aga võttes arvesse, et tema lepingust jääb aasta pärast järgi vaid 1 aasta, siis oleks tänavu võimalik tema eest korralik raha saada. Samas ei saa muidugi välistada ka seda, et ta on nõus klubiga lepingut pikendama, aga oleme ju mitmeid kordi varem näinud olukordi, kus suuremad klubid ajavad mängijatel pead lihtsalt nii sassi, et kaob igasugune tänutunne nende klubide suunas, kes on varasemalt andnud võimaluse absoluutsel tipptasemel jalgpalli mängida. Lisaks Realile sobiks Gündoğan kindlasti ka mitme teise tippklubi kaitseliini ette patrullima.

Kyriakos Papadopoulos



Schalke keskkaitsja Kyriakos Papadopoulos on küll alles 21-aastane, kuid on Saksamaa suurklubi esindusmeeskonnas mänginud juba 3 aastat. Noorel kreeklasel on juba karjääri varajases staadiumis suured kogemused, kuna on kõigil neil hooaegadel on ta Schalke rivistuses mänginud ka eurosarjas ning oma debüüdi Kreeka liigas tegi ta Olympiacose eest juba 15-aastaselt. Aasta tagasi nägi Milan teda ideaalse asendajana PSG-sse lahkunud Thiago Silvale, kuid Schalkega tehinguni ei jõutud. Pakkumise tegi ka Peterburi Zenit, kuid Papadopoulos polnud huvitatud Venemaale siirdumisest, seega jäi 18.7 miljoni euro suurune tehing katki. Praegusel hetkel peaks Kreeka koondises 16 mängu pidanud ja 4 väravat löönud (ühe seejuures Läti võrku) kaitsja hind olema väiksem. Nimelt läks tal eelmine hooaeg suuresti vasaku põlve vigastuse nahka. Kuna Schalke rahaline olukord pole kiita, siis peaks piisava summa eest Papadopoulos olema ka saadaval. Kõige tõenäolisemaks sihtkohaks peetakse Liverpooli.
  
Nicolás Gaitán 



Argentiinlane Nicolás Gaitán on viimasel kolmel hooajal haaranud pilke mängides Lissaboni Benfica rivistuses. 2010. aastal Boca Juniorsist 6.4 miljoni euro eest Angel Di Maria asendajaks toodud Gaitán on väga terav ääremängija, kes on võimeline oma kiiruse ja tehnikaga tihtipeale üksi mängu ära tegema. Sellist x-faktorit pole paljudel mängijatel, seega loomulikult on tema kohta huvi üles näidanud ka mitmed tippklubid. Aprillis vihjas Argentina koondise eest 9 mängu teinud Gaitáni agent Jose Iribarren, et kõige tõenäolisemalt on tema kliendi uueks koduklubiks Manchester United. Samas pole teema Unitediga vaid juttudest kaugemale läinud ja viimase info kohaselt on hoopis Arsenal see meeskond, kes kõige tõsisemalt Gaitánile jahti peab. Argentiinlase lepingus on miinimum väljaostusummaks märgitud 40 miljonit eurot, kuid usutavasti oleks Benfica rahul iga pakkumisega, mis ületab 25 miljonit.

Stevan Jovetic 



Lõppenud hooajal tegi Itaalia Serie A-s suurepärase hooaja Fiorentina meeskond ja üks põhiarhitekte oli selles montenegrolane Stevan Jovetic. 23-aastane Jovetic lõi 31-s mängus 13 väravat. Tegelikult oli omal ajal 18-aastasena läbiaegade noorimaks Belgradi Partizani kapteniks saanud Jovetic lähedal Fiorentinast lahkumisele juba paar hooaega tagasi, kuid vasaku põlve vigastus, mis röövis temalt terve 2010/11 hooaja, jahutas maha mitme klubi huvi tema vastu. Erinevaid kuulujutud viivad teda sel suvel Inglismaale ning huvi on ka Juventuse poolt. Kes iganes lokkis peaga talendika ründaja endale saab peab selleks ka korraliku summa lauale panema. Väidetavalt ei võta Fiorentina pakkumisi, mis on alla 30 miljoni euro isegi mitte arutlusele. Tänu Joveticile ripub õhus ka Müncheni Bayerni poolt hüljatud ründaja Mario Gomezi saatus. Just Jovetici müügist saadav summa peaks rahastama Bayernis pingile vajunud endise Bundesliga suurima väravaküti üleminekut Itaaliasse. 

Adam Maher



Ragnar Klavani endisest koduklubist AZ Alkmaarist on Adam Maheri näol sirgumas mängumees, kellest paari aasta pärast räägib kindlasti terve jalgpallimaailm. Juba 17-aastasena AZ-i algkoosseisu murdnud Maroko päritolu Hollandi koondislane on Eredivisie's teinud kaks väga edukat hooaega ning suurklubid on seda märkama hakanud. Enne Euroopa vallutamist jätkab aga Maher arvatavasti oma karjääri Hollandis. Ajal, mil olid kuumad jutud Christian Erikseni siirdumisest Dortmundi, peeti just Maheri selleks meheks, kes taanlast Ajaxis asendab. Nüüd aga kipub järjest tõenäolisemaks see, et 19-aastane ründav poolkaitsja jätkab oma karjääri hoopis PSV Eindhovenis. Seal peaks ta asendama nädalake tagasi 9.5 miljoni euro eest Napolisse siirdunud belglast Dries Mertensit. Maheri hinnalipikul peaks samuti ilutsema 10 miljoni euro kanti jääv summa. AZ ja PSV aga pole veel tehinguni jõudnud, seega vägagi võimalik, et Maher tegelikult ikkagi lahkub Hollandist. Tippklubid võiksid ju mõelda sellele, et miks osta talendikas mängumees mõne aasta pärast 30 miljoni euro eest, kui praegu saaks ta kätte kolm korda odavamalt. Kevadel seostati Maheri Manchester City'ga.

Bruma



Hetkel Portugali eest U20 vanuseklassi maailmameistrivõistlustel särav Bruma, kelle täisnimi on vahvalt pikk ja keerukas Armindo Tué Na Bangna, tegi oma debüüdi Lissaboni Sportingu esindusmeeskonnas alles käimasoleva aasta veebruaris, aga tõusis kohe kindlaks põhimeheks. Tema näol on tegu väga kiire ääremängijaga, kes ka värava ees hätta ei jää. Selle tõestuseks olgu toodud just tema numbrid U20 MM-ilt ja juuni alguses peetud U19 EM-i eliitringist. Kahe võistlussarja peale kokku on ta kaasa teinud kuues mängus ja saanud neis kõigis vähemalt korra jala valgeks, lüües kokku 10 väravat. Juba eelmine suvi proovis meest Sportingust endale napsata Manchester City ja usutavasti muutub huviliste ring pärast neid suurepäraseid koondisemänge veel suuremaks. 18-aastase Bruma vanem vend on juba jõudsaid samme oma karjääris teinud. 20-aastane Buomesca Tue Na Banga, kes mängib nime all Mesca, kuulub pärast Chelsea noorteakadeemias veedetud aega alates 2011. aastast Fulhami rivistusse.

Kui aken homme avaneb, siis plaanib Teine koht iga päev tuua oma lugejateni ka kõige kuumemad kuulujutud, mis pärit usaldusväärsetelt allikatelt. Et kõik jutud kiirelt ja mugavalt kohale jõuaksid, siis soovitan like'ida Teise koha Facebooki lehte.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar