neljapäev, 20. juuni 2013

Vihma käest räästa alla

Kui neli aastat tagasi lõppes Lõuna-Aafrika Vabariigis peetud jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalturniiri, siis oli arvatavasti üks õnnelikumaid inimesi FIFA president Sepp Blatter. Seda loomulikult MM-tiitli võitnud hispaanlaste kõrval. Pärast edukat finaalturniiri Jaapanis ja Lõuna-Koreas, oli turniir LAV-is FIFA jaoks paras nuhtlus. Eesmärk viia finaalturniiri traditsioonilistest toimumispaikadest väljaspoole on igati üllas, aga see toob endaga kaasa erinevaid probleeme.

Aasta aastalt muutub MM-i korraldamine järjest kulukamaks. LAV-is peetud finaalturniiri tarbeks ehitatud viie uue staadioni ja viie juba olemasoleva staadioni renoveerimise peale kulus üle 950 miljoni euro. Kokku läks terve turniiri lõpuks maksma 2.6 miljardit eurot. Enamus sellest tuli muidugi korraldajariigi taskust. Pärast turniiri teatas Blatter, et see oli kasumlik kõigile osapooltele, LAV-ile, Aafrikale ja FIFA-le. FIFA kõndis pärast turniiri minema taskus 2 miljardit eurot kasumit. LAV-ile jäi pärast turniiriga seotud eufooriat ebamõistlikult suured staadionid ja endiselt vaesuses virelev rahvas. Turniiriga seotud tulud jäid selgelt alla sellele, mida loodeti tegelikult saada. Juunis ja juulis teenis riik erinevatest turismiga seotud valdkonnadest vaid 388 miljonit eurot. FIFA pidi mängima päästjat, kes tuleb, teeb MM-i, pakub rahvale töökohti ja lootust. Nii ka oli, aga vaid turniiri ajal. Suur osa uutest töökohtadest, mis loodi, kadusid koos turniiriga (ehitustööd, transport, toitlustus). Tänu sellele on muidugi FIFA-t nüüd tagant järgi ka kõvasti kritiseeritud.


Eesmärk oli ju hea. Viia suurim jalgpalliturniir uuele mandrile, lootes nii kindlasti veelgi tõsta ala populaarsust ja Blatteri jaoks olid muidugi olulised ka Aafrika riikidelt saadavad uued toetushääled, kui aasta hiljem taas FIFA presidenti valiti. Siis oli veel teadmata, et lõpuks tal ei olegi tänu erinevatele asjaoludele neil valimistel ühtegi konkurenti. MM viidi riiki, mis on kuritegude arvult maailmas esirinnas ning kus on elanikkonna seas rikaste ja vaeste vahel suur lõhe. Palju mõistlikum olnuks korraldada turniiri kuskil, kus on juba staadionid ja infrastruktuur selle pidamiseks valmis. Kuigi arvatavasti oleks olnud samad probleemid ka kõigis teistes kandidaatriikides (lisaks LAV-ile jäid lõpuks sõelale Maroko ja Egiptus). See on nagu ruudukujulise klotsi läbi surumine kolmnurgsest avast.

Enamus lõuna-aafriklastest sellest muidugi ei hoolinud, et hiigelsumma läheb ühe jalgpalliturniiri korraldamise peale. Olid vaid väikesed streigid seoses staadionite ehitamisega. FIFA andis aga veidi raha juurde ja need lahendati. Lõuna-aafriklased olid õnnelikud, et üldse said endale selle au korraldada MM-finaalturniiri pärast seda, kui 2006. aastal sellest napilt ilma jäädi. Küll võivad nad nüüd tagant järgi sellele mõelda, et miks seda ikka vaja oli ja mida tegelikult oleks olnud võimalik kogu selle rahaga ühiskonna parandamiseks ette võtta. Brasiillastel on aga juba enne turniiri hari punaseks aetud.


Probleemid Brasiilias muidugi ulatuvad sügavamale, kui vaid pahameel järgmise aasta MM-finaalturniiri ja hetkel käiva Maailmajagude karika korraldamisele kuluva raha suhtes, aga taas on põhjust FIFA-lt küsida, et miks roniti sinna, kus eluolu problemaatiline? Praegu on meeleavaldajad saanud suurepärase põhjuse enese väljendamiseks, kasutades ära seda tähelepanu, mida suurturniir endaga kaasa toob. Mõned aastad tagasi oli Brasiilia üks suurima majanduskasvuga riike, kuid seda suuresti ka seetõttu, et areng lihtsalt algas sedavõrd madalalt. Probleemid on samad, mis Lõuna-Aafrikas - kuritegevus, sotsiaalsüsteem, rahva vaesus. Ja kui sellises olukorras pannakse veel inimesed tasuma rohkem makse, et koguda raha MM-finaalturniiri jaoks, siis muidugi tekib lõpuks ka negatiivne vaade selle suhtes. Kuigi ma usun, et ükski tõeline brasiillane ei suudaks eales jalgpalli vihata, siis kerge põlgus selles vastu võib tekkida küll. Väidetavalt on meeleavalduste käigus lõhutud Belo Horizontes asuv kell, mis näitas aega MM-i alguseni ja Fortalezas blokeeriti täna põhitee Estádio Castelãosse , kus toimus Brasiilia ja Mehhiko mäng. Blatteril on õigus, kui ta ütleb, et riigi hädades pole süüdi jalgpall, kuid rahuolematule rahvale lehvitatakse MM-i näol punast rätikut. Brasiilias pannakse turniiri nimel 2 miljardit eurot magama ainuüksi kümne võõrustajalinna lennujaamade renoveerimiseks.


Jah, Brasiilia ise tahtis seda MM-i, aga FIFA andis selle Brasiiliale! Kuigi lõpuks tehakse see nagunii ära, ei ole riik selle korraldamiseks valmis. FIFA kõnnib taaskord minema taskud raha täis, maha jääb riik, mis mõttetult palju raha kulutanud, et ühel kuul oleks riigis suur pidu ja kõik probleemid vaiba all. Viimase aja käigud on FIFA poolt üldse väga kummalised. Vaadakem kasvõi veel tulevikku. 2022. aasta MM-finaalturniir toimub Kataris. Turniir on Lähis-Ida riigile antud teadmisega, et tegelikult ei saa seal ju mängida! Vähemalt mitte suvel, kus kohalik temperatuur kerkib sel ajal 50 kraadini. Alles pärast otsuse tegemist on nüüd hakatud mõtlema, et kuidas ikkagi need mängud seal ära mängida. Räägitakse turniiri toomist talvele, kuid see tekitab probleemi selle näol, et rahvusliigad on siis täieshoos. See ei meeldi kellelegi, siis ikka proovitakse leida mingit varianti, kuidas suvel mängida. Räägitakse täiesti ulmelisest plaanist, nii selle teostuselt, kui ka maksumuselt (75 miljardit eurot), ehitada staadionitele ja teistele rajatistele õhukonditsioneeride süsteemid. Miks ei mõeldud sellele enne korraldaja valimist? Katari eelistati USA-le, Jaapanile, Lõuna-Koreale ja Austraaliale. Kolm neist on juba varem turniiri võõrustajad olnud ja võiksid selle põhimõtteliselt juba homme ära teha. FIFA on aga oma kalli kaubamärgi viinud uude kohta, vaadates täielikult mööda sellest, kui palju raha nüüd sellele kulub..

Esialgsete hinnangute kohaselt läheb MM Kataris maksma 161 miljardit eurot! Ja ma arvan, et selle summa sisse ei ole veel arvestatud seda potentsiaalset õhukonditsioneeride süsteemi peale kuluvat raha. Seal maal muidugi tuleb raha sõna otseses mõttes iga päev maa seest välja, seega rahva pahameelt ja kriitikat kindlasti seoses turniiri korraldamisega ei tule, aga see on ikkagi täiesti ebamõistlik kulutus. Enne Katari toimub vutipidu veel Venemaal, kus peaks samuti kodanike rahakoti kallale minemata finantse jätkuma. Sinnamaani on aga veel tükk-tükk aega, seega peab FIFA alla neelama kogu selle kriitika, mida viimaste turniiride eest on saadud ja lootma, et see ei oma organisatsiooni maine suhtes pikemaajalisemat efekti. Praegu jääb küll selline mulje, et näidatakse justkui oma võimu sellega, et tehakse oma pühaüritus ära ka kõige kehvemate oludega riikides ning see ei puutu enam nendesse, mis toimub seal enne avamängu ja pärast finaalmängu lõpuvilet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar