reede, 14. juuni 2013

NBA finaal - 3 tähelepanuväärset asja neljandast mängust

1. "Suur Kolmik" ärkas ellu

Läinud ööl nägime taas seda Heati mängu, mis meile tuttavaks on saanud. Agressiivselt murti korvi alla, realiseeriti olukordi kõrge protsendiga ja sisse-välja mäng lõi ka palju vabu viskepositsioone. "Suur Kolmik" sai taas oma mängu käima tuues 109-93 võidumängus 85 punkti. Samuti haarati endale 30 meeskonna 41-st lauapallist.


Dwayne Wade lõpetas 30 punkti ja 6 vaheltlõikega, olles sellega esimene mees pärast Isiah Thomast 1988. aastal, kes NBA finaalseerias selliste numbriteni on küündinud. Nendele lisas Wade veel ka 6 lauapalli, mis tähendab, et ta kuulub nüüd vaid viiemehelisse gruppi, kes finaalis vähemalt 30 punkti ja 5 lauapalli ning vaheltlõiget on kätte saanud (Allen Iverson 2001, Michael Jordan 1993, Scottie Pippen 1991, Julius Erving 1982). Wade tõi esimese poolajaga 12 punkti, enne neljandat finaalseeria mängu oli tema playoffide keskmine punktisaak terve kohtumise jooksul vaid 14.1 punkti. LeBron, kes mängu käigus möödus playoffides toodud punktide arvestuses Hakeem Olajuwonist, tõustes selles arvestuses NBA ajaloo kümnendaks meheks, tõi 33 punkti. Sellega said Wade'ist ja Jamesist esimesed meeskonnakaaslased alates Shaqist ja Kobe'ist 2002. aastal, kes finaalmängus vähemalt 30 punkti täis saanud. Nende läbimurded korvi alla tõid 26 punkti (esimese kolme mängu keskmine oli 15.7) ja neid tabati 73.3% täpsusega (esimesed kolm mängu 45%). Vastastelt meelitati välja sama palju vigu (3), kui esimeste mängudega kokku. Jamesi jaoks oli tegu tema karjääri esimese finaalmänguga, kus ta on toonud vähemalt 30 punkti ja 10 lauapalli. Chris Bosh panustas võitu 20 punkti, 12 lauapalli, 2 vaheltlõiget ja 2 blokki. Viimase 25 aasta jooksul on võõrsil mängitud finaalmängus samaga hakkama saanud vaid Shaquille O'Neal (2000. aastal Indiana Pacersi vastu).

2. Heat näitas taas iseloomu

Miami kaotas viimati kaks mängu järjest jaanuaris, kui alla jäädi Indianale ja Portlandile. Pärast seda on 12 kaotustele järgnenud keskmiselt 18.6-punktilised võidud, täpselt pooled kaotustest on tulnud playoffides ja nendele on reageeritud keskmiselt 20.7-punktiliste võitudega. Seega peaks lootma viiendas mängus taas Spursi võitu, sest siis oleks meile justkui 7-mänguline seeria garanteeritud. Iseenesest oli Heat läinud ööl juba esimesel veerandil 10-punktilises kaotusseisus (5-15), kuid sellest tuldi väga hästi välja veerandi 29-26 võiduga. Olgugi, et Spursil pole sedavõrd muljetavaldavat kaotustest tagasi põrkamiste seeriat ette näidata, kui Heatil (viimati kaotati kaks järjest aprillis), toetab 4-kordset NBA meistrit ajalugu. Varasemalt on Spurs finaalseerias 2-2 viigis olnud kahel korral ja mõlemal korral on tuldud ka meistriks. Alates 1985. aastal kasutusele võetud 2-3-2 formaadist (parema põhihooaja tulemusega meeskond mängib kodus 1., 2., 6. ja 7. mängu) on 2-2 viigiseisult viienda mängu võitnud meeskond tulnud meistriks seitsmel korral kümnest.

3. Ka ühe jalaga saab mängida

Neljandat mängu parema jala reielihase vigastusega mänginud Spursi mängujuht Tony Parker tegi eeskujuliku esimese poolaja partii. Oma meeskonna esimesest 16-st väljakult tabatud viskest oli ta söötja või skoorijana osaline 12-s. Poolaja lõpetas prantslane osalisena 13-s Spursi 18-st väljakult tabatud viskest. Spurs viskas esimese poolaja 49-st punktist 21 tema läbimurretest korvi alla, kas siis mehe enda käest või söödust. Kolme esimese mängu keskmine oli Spursil varasemalt terve kohtumise peale 10.3 punkti. Kui kolmandas mängus tabas Parker kohtumise jooksul vaid 2 viset viiest, siis neljandas mängus tabas ta juba esimese viie minutiga 3 viset neljast ja tõi esimese veerandiga 11 punkti. Teisel poolajal võeti mees selgelt suurema tähelepanu alla, kuid ta lõpetas siiski soliidsete numbritega - 15 punkti, 9 tulemuslikku söötu, 4 lauapalli. Kolme esimese mängu keskmised näitajad olid tal 13.3 punkti, 6.3 söötu ja 1.6 lauapalli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar