esmaspäev, 10. juuni 2013

Kus suitsu, seal tuld

Nagu mainitud sai, siis Porto oli väga huvitatud Paulo Fonseca palkamisest ja juba tänasest on mees ka ametlikult Dragões'i uus peatreener. Leping sõlmiti kaheks aastaks, väljaostuklausliga 15 miljonit eurot.


Uuel hooajal on Porto Fonseca jaoks juba kolmas erinev klubi sama arvu hooaegade kohta. Mehe tõus karjääriredelil on olnud märkimisväärne. Kaks hooaega tagasi oli ta veel Portugali tugevuselt teise liiga klubi Avesi peatreener. Omal ajal oli endine keskkaitsja väga lähedal ka mängijana Porto värvide esindamisele, kuid 90ndate keskel läksid mehe ja klubi teed edasi siiski omasoodu. Porto presidendil Pinto da Costal on hea silm peatreenerite suhtes. Oli just tema see mees, kelle algatusel liitus klubiga 2002. aasta jaanuaris José Mourino, kes Porto suure üllatusena kaks aastat hiljem UEFA Meistrite liiga võitjaks tüüris ja kõik edasine on juba ajalugu. Mourinhole järgnesid mitmed kogenumad mehed, enne kui oma võimaluse sai nüüdne Tottenhami peatreener André Villas-Boas. Samasse kategooriasse võib lisada ka eelmisel kahel hooajal klubi juhendanud Vitor Pereira. Seostati ju tedagi pärast hooaja lõppu mitme kuulsa klubiga, kõige tõsisemalt Evertoniga, enne kui ta raha ahvatlustele järgi andis ning eelmise hooaja Saudi Araabia liiga hõbedase meeskonna Al-Ahliga liitus. Sama võiks muidugi ka öelda Paços de Ferreira presidendi Carlos Barbosa kohta. Ei ole küll Fonseca eelkäijad edasi liikunud suurtesse klubidesse tiitleid võitma, kui ehk välja arvata Rui Vitória, kes juhendas Paçost hooajal 2010/11 ja viis tänavu Vitória de Guimarãesi Portugali karikavõitjaks, aga kõik on andnud märkimisväärse panuse Paçose ülesehitamisse. Usun, et ta suudab leida ka Fonsecale väärika mantlipärija. Kohalik press peab favoriidiks Jorge Costat.


41- aastase Costa näol on sarnaselt Fonsecale tegu endise keskkaitsjaga. Küll oli aga tema mängijakarjäär palju edukam. Enamus sellest möödus Porto rivistuses ja oli ta ka kaptenina osaline selles 2004. aasta Meistrite liiga võidus. Lisaks sai ta kirja 50 mängu Portugali koondises, osaledes ka 2000. aasta EM ja 2002. aasta MM-finaalturniiril. Peatreenerikarjäär algas tal 2007. aastal Braga eesotsas. Järgnes periood Olhanenses, mille tipphetkeks oli Algarve klubi tüürimine kõrgliigasse pärast 34-aastast pausi. 2010. aastal juhendas ta põgusalt teist Portugali kõrgliiga klubi Académicat. Sealt lahkus ta isiklikel põhjustel ja tegelikult teatas ka oma peatreenerikarjääri lõpust, kuid uueks hooajaks muutis ta juba meelt, või siis tegi seda Rumeenia klubi Cluj. Cluj tuli sel hooajal ka Rumeenia meistriks, Costa lahkus sealt aga mõned voorud enne hooaja lõppu. Alates eelmise aasta oktoobrikuust on mängijana hüüdnimesid Bicho (eesti keeles loom) ja Tanque (tank) kandnud Costa resideerunud Küprosel ning juhendanud AEL Limassoli nimelist klubi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar