esmaspäev, 17. juuni 2013

NBA finaal - 3 tähelepanuväärset asja viiendast mängust

1. Rekordimees Danny Green

Finaalseerias suurepärases hoos olev Danny Green lajatas viiendas mängus sisse kuus 10-st kolmepunktiviske üritusest. Sellega on laupäeval oma 26ndat sünnipäeva tähistaval Spursi mängumehel finaalseerias kokku tabatud 25 kolmest, millega kuulub talle juba pärast viiendat mängu NBA finaali rekord. Eelmine rekord oli 22 ja selle omanikuks oli Ray Allen, kes haaras selle endale Boston Celticsi 2008. aastal kuus mängu kestnud seerias LA Lakersi vastu (Allen pikalt nukrutsema ei pea, sest suutis läinud ööl tabada kaks veaga kolmest ja sellega sai ta oma nimele juba uue rekordi). Enne finaalmänge tabas Green playoffide peale kokku vaid 28 kolmest! Mees viskab kaugelt nagu s*tta vastu laudaseina, kui tsiteerida kunagisi Gert Kullamäe legendaarseid sõnu.


Seni on Green kahtlemata jätnud enda varju kõik temast palju nimekamad mängijad. Mees, kes hooajal 2009/10 oli mõni aeg ka LeBroni klubikaaslane Clevelandis, on tulnud nagu täiesti eikusagilt ning pannud kõik endast rääkima. Julgemad spetsialistid pakuvad ka, et Green võidab finaalide MVP tiitli, kui Spursil õnnestub lõpuks tiitel kindlustada. Mees on visanud viies mängus keskmiselt 18 punkti ja tabanud kolmeseid 65.8% täpsusega. Playoffide kolmeste protsent on tal 51.5% ning seda keskmiselt viie ja poole ürituse kohta mängu jooksul! Kui finaalide MVP tiitli võib lõpuks tema eest endale napsata mõni nimekam mees, siis järgmistel lepingu läbirääkimistel on tal kindlasti hea põhjus, miks palgatõusu nõuda.

2. Ginobili show 

Argentina vanameister Manu Ginobili oli esimest korda Spursi algviisikus alates eelmise aasta läänekonverentsi finaali kuuendast mängust Oklahoma City Thunderi vastu. Märkimisväärne oli see juba selle tõttu, et temast sai esimene mängija pärast Marcus Camby't 1999. aastal, kes saanud peatreeneri usalduse alustada mängu finaalseerias, olles terve eelneva hooaja sekkunud vaid pingi pealt. Vaid sellega 2008. aastal põhihooaja parimaks vahetusmeheks valitud argentiinlane aga ei rahuldunud. Ginobili vastas Gregg Popovichi usaldusele oma hooaja parima punktisaagiga tuues 24 silma. Eelnevas neljas kohtumises oli ta kokku toonud vaid 30 punkti (keskmine saak 7.5 mängus)! Ginobili pallipuuted tõusid 35.5 pealt 50 peale ja tabavusprotsent kerkis 34.5% pealt 57.1% peale. Spurs sai pärast tema puudet rünnakul keskmiselt 1.67 punkti, eelnevas neljas mängus oli see arv kaks korda väiksem, 0.8. 24 punktile lisas 35-aastane argentiinlane ka meeskonna edukaimana 10 resultatiivset söötu. Esimese nelja mänguga oli ta kaaslastele jaganud vaid 12 korvi toonud söötu.


3. Miami ebastabiilsus

Võib öelda, et tervet seeriat on iseloomustanud Miami ebastabiilne mäng. Kui on mängitud oma tasemel, on saadud ka võit kirja, kui aga pole "kohale ilmutud", siis on ka Spurs üsna kiirelt sotid selgeks teinud. Heati mäng kulgeb suurte lainetena. Viiendas mängus lasti vastastel spurtida 19-1, 15-2 ja 10-0. Neile võib veel lisada väikesed 5-7 punktilised spurdid. 114-104 võidumängus oli Spursil tegelikult kõik koguaeg kontrolli all. Heat ei juhtinud kordagi ja vaid 3 korda oldi viigis (0-0, 2-2, 4-4). Alati, kui näis, et mäng hakkab käima minema, vajutas Spurs veel ühe käigu sisse. Kõige otsustavamalt kolmandal veerandil, kui Heat pääses 3 minutit enne veerandi lõppu ühe punkti kaugusele. Spurs lisas siis nende kolme minutiga enda kukrusse veel 12 punkti, samas kui Heat sai juurde vaid ühe ja see põud kestis tiitlikaitsjal ka neljanda veerandi alguses. Miami ei saanud taas loota oma võile ja leivale, läbimurretele korvi alla, mis tõid edu eelnevas mängus. Neid võeti neljandas mängus julgelt ette ja need ka realiseeriti ära. Julgus oli taas seegi kord omal kohal, kuid täpsusest jäi puudu. LeBron James ja Dwayne Wade realiseerisid kahepeale vaid neli 12-st läbimurdest ja terve meeskonna protsendiks jäi vaid 39%, mis terve seeria halvim läbimurrete realiseerimise protsent. Võib öelda, et viies mäng tehtigi ära korvi alt, sest Spurs sai sealt 10 punkti rohkem (50 vs 40). Senises kahes võidus on Miami keskmiselt saanud 48 punkti korvialusest tsoonist, kolmes kaotuses aga vaid 35.3. Playoffides on tänavu võidetud kõik eelnevad 10 kohtumist, kus on suudetud korvi alt vastastest rohkem punkte visata. Järgmine mäng toimub nüüd selg vastu seina olukorras, kus ebakindlust ei tohi endale sisse lasta. Kui Heat peaks finaalseeria kaotama, siis ollakse alates 2005. aastast esimene tiitlikaitsja, kes finaalis peksa saanud. 8 aastat tagasi rikkus Detroit Pistonsi tiitli kaitsmise samuti Spurs.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar