kolmapäev, 19. juuni 2013

NBA finaal - kas Heat on võimeline tulema rongi alt välja?

Lihtne vastus pealkirjas esitatud küsimusele on jah. 2-3 kaotusseis on halb, kuna eksimiseks enam ruumi pole, kuid Kuningas ja tema õukond saab finaalseeria kaks viimast mängu pidada kodupubliku ees. Samuti peaks ka võiduvalem olema lihtne. Nagu eelnevates finaalseeriat puudutavates sissekannetes korduvalt välja olen toonud, siis Heat peab mängima lihtsalt oma mängu. Ei pea isegi mingit ulme showd püsti panema või meeletult ennast ületama. Meenutame teist mängu. LeBron oli oma visetega hädas, terve "Suur Kolmik" kombineeris lõpuks kokku kõigest 39 punkti, aga Heat võttis ikka kindla 103-84 võidu. Mängiti väga keskendunult ja kingiti terve mängu jooksul asjatult pall ära vaid kuus korda. Kaitses abistati üksteist, napsati 9 palli ja sunniti 16 pallikaotust, ning ei lastud kergeid viskeid. See surus lõpuks Spursi tabavusprotsendi 41 peale.

 

Nagu Heati peatreener Erik Spoelstra selles teise mängu kohta tehtud mikrofilmis rõhutab: "Mängima peab üksteise nimel!"

See tähendab seda, et kaitses tuleb üksteist abistada, rünnakul peab pall liikuma, kui ise ei leia head positsiooni, anna pall edasi. Kui endal on halb päev, keskendu kaitsele, nagu LeBron teises mängus tegi (3 kulpi ja vaheltlõiget), las keegi teine viskab. Mängi nii, et muudad teised enda ümber ka paremaks. Lihtne, aga kas ka teostatav?

Vastandudes sissekande esimesele lausele, siis paraku tõesti ei ole siin tegelikult Heati jaoks midagi lihtsat. Hoolimata eeskujulikust kaitsemängust pani imemees Danny Green teises mängus ikkagi kotti kõik oma visked, kolmeseid viiest viis. Tagant järgi tark olles võib ehk öelda, et just see teine mäng oli see, millest sai Greeni müstiline hoog alguse ja Miami on selles ise süüdi. Hakiti nii palju kõiki teisi, aga ühel lasti visata ja see mees loobib nüüd nii nagu homset polekski!


Lisaks sellele, et tuleb ise oma võimalused läbimurretelt ja korvi alt ära realiseerida, on Heatil nüüd siis olukord, kus tuleb peatada Spursi "Suur Kolmik", Green, lisaks veel ka Kawhi Leonard ja kolmandas mängus säranud Gary Neal. Põhimõtteliselt poole meeskonna jagu ohtu rünnakul ja mõtteainet jagub, mida selle armeega ette võtta. Kellele keskendutakse? Chris Bosh on igatahes öelnud, et Greeni ei jäeta kuuendas mängus hetkekski valveta.

Spursi snaiper läheb täna järjekordse rekordi jahile. Playoffide peale kokku on ühe seeria kolmeste rekord ühe mängija poolt 28. Sellega on varem hakkama saanud kaks meest - Dennis Scott 1995. aastal Orlando Magicu värvides ja loomulikul Ray Allen, seda 2001. aastal Milwaukee Bucksi rivistuses. Kuue tabava kaugviskega tõuseks ta üldse ühel hooajal playoffides enim kolmeseid tabanud meheks, lüües troonilt legendaarse Reggie Milleri, kes hiilgas 2000. aastal 58 tabava kaugviskega. Greeni uskumatu mäng on tõuganud ka Spursi meeskondliku rekordi lävele - 4 kolmest on vaja veel, et lüüa Boston Celticsi finaalide rekord, mis pärit 2008. aastast.

Huvitav fakt on veel seegi, et terve oma karjääri vältel on LeBron toonud keskmiselt 31 ja pool punkti neis mängudes, kus on kaalul tema meeskonna playoffidest välja kukkumine. See on NBA ajaloo suurim punktisaak neis mängudes! Michael Jordan jääb 31.3-ga teiseks ja kolmas mees on Wilt Chamberlain 31.1-ga. Kuningas LeBron kindlasti üritab teha veel kõik endast oleneva, et seeriat pikendada. Mäng algab Eesti aja järgi kell 4.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar