esmaspäev, 3. juuni 2013

Noorem, kiirem, kartmatu

NBA on viimastel aastatel olnud üpris üksluine. Alates hetkest, mil LeBron James otsustas Clevelandi tolmu jalgelt pühkida ja moodustada Miamis Dwayne Wade'i ja Chris Boshiga omamoodi Dream Teami on Heat olnud verstapost, milleni vähesed küündivad. Kui 2011. aastal suutis Dallas Mavericks veel üllatada ning Miami eest tiitli võtta, siis eelmine aasta oli juba väga igava kulminatsiooniga, kui Oklahoma City Thunder ei saanud kuidagi moodi Kuningale (Jamesi hüüdnimi) ja tema alamatele vastu, jäädes finaalseerias alla mängudega 1-4. Asjad on aga peagi minemas palju huvitavaks.


Houston Rockets on meeskond, mis tänavusel hooajal pani kindlasti iga vähemal või suuremal määral NBA-d jälgiva korvpallisõbra südame veidi kiiremini põksuma. Võib öelda, et tegu oli meeskonnaga, mis pakkus tänavu terve liiga peale peatreeneri Kevin McHale'i juhendamisel kõige vaatemängulisemat korvpalli. Põhihooajal oldi resultatiivsuselt teine meeskond. Seejuures kõige viljakamale ründemeeskonnale Denver Nuggetsile jäädi alla vaid 0.1 punktiga (Rocketsi keskmine punktisaak mängu kohta oli 106.0). Veebruari alguses peetud mängus Golden State Warriorsi vastu korrati 23 tabanud kolmepunktiviskega NBA rekordit. Rekordi täielikult endale haaramise nurjas vaid Warriorsi nõme taktika mängu lõpus. Miks ei saa vaatemängulisuse tiitlit anda Nuggetsile? Sest erinevalt Houstoni meestele, suutsid Denveri omad ka kaitset mängida. Rockets lõpetas ka hooaja tagant poolt kolmandana vastaste poolt visatud punktide arvestuses (102.5) ning alles 23. kohal oldi kaitse elementide arvestuses (blokid + vaheltlõiked + välja meelitatud ründevead). Samas "aitas" see kehv kaitse olla ka üks edukamaid meeskondi, mis suutis esimese poolaja 10+ punktilise kaotusseisu võiduks mängida.

Aastatel 1994 ja 1995 oma ajaloo ainsad NBA meistritiitlid võitnud klubi on ladumas vundamenti uue(te)ks finaalseeria(te)ks. Tänavusel hooajal oli Rockets mängijate keskmise vanusega 24 ja pool aastat liiga noorim seltskond. Hooaega alustati seisust, kus võrreldes eelmise hooajaga oli koosseisu jäänud vaid 3 mängijat. Seejuures Greg Smith ja Marcus Morris said eelmisel hooajal kahepeale kokku kirja vaid 25 kohtumist. Morris vahetati ka tänavuse hooaja keskel Phoenix Sunsi. Suur alustala tänavuse hooaja, ja tuleviku, edus oli James Harden hankimine.



Kaks aastat Russell Westbrooki ja Kevin Duranti selja taga Thunderi pingil kinni olnud eeskujuliku habemega kossugeenius tõusis tänavu selle noore Rocketsi meeskonna vaieldamatuks liidriks. Eelmisel hooajal liiga parimaks vahetusmeheks valitud Harden tõstis oma põhihooaja keskmise punktisaagi 15.8 pealt 25.9 peale. Temast edukamad korvikütid olid liigas vaid 4 meest. Playoffides kasvas Hardeni produktiivuses veelgi poole punkti võrra. 4.9 lauapalliga mängu kohta oli Harden oma meeskonna kolmas. 5.8 resultatiivset söötu mängus jäi alla, ja seda väga napilt, vaid Jeremy Linile (6.1). 1.82 vaheltlõiget mängus asetas Los Angeleses sündinud tagamängija NBA üldtabelis seitsmendale kohale. Kui põhjalikult mõelda, siis ei ole ju NBA-s tegelikult väga palju tähtmängijaid. Neid saab kokku kuskil umbes 10 ja tänavusel hooajal tõestas Harden, et tema kuulub kindlasti selle eliidi sekka. 23-aastasena on tal veel ka massiivselt arenemisruumi ning võib ennustada, et järgnevatel hooaegadel sirgub temast samasugune liiga ikoon, nagu praegu on James, Kobe Bryant või Carmelo Anthony. Eriti veel, kui Rockets jätkab tema ümber meeskonna ehitamist.

Seoses meeskonna ehitamisega on tänavune suvi Rocketsi jaoks ka väga oluline. NBA vabamängijateturule saabub järjekordne posu mängijaid. Uuel hooajal on meeskondade palgalimiit sarnaselt viimasele kolmele aastale 58.044 miljonit dollarit, mis nii nimetatud luksusmaksuga võib tõusta veel 70.307 miljoni dollarini. Luksusmaksu näol peab klubi liigale maksma ühe dollari iga palgalimiidi ületanud dollari eest. Ehk siis põhimõtteliselt ostma palgaruumi juurde. Garanteeritud lepinguid on Rocketsil hetke seisuga vaid veidi üle 38 ja poole miljoni dollari väärtuses, ehk siis on klubil väga palju palgaruumi uuteks lepinguteks. Samuti võib seda ruumi veel juurde tekitada olemasolevate mängijate loovutamisega teistele meeskondadele, kas siis väiksema palga peal olevate mängijate või tulevaste drafti valikute eest. Viimased jutud näiteks räägivad sellest, et Rockets on valmis loobuma eelmise suve drafti viiendast valikust Thomas Robinsonist, kelle debüüthooaeg liigas täielikult ebaõnnestus.

Oma panuse meeskonna vormimisse annab suve jooksul ka Harden ise. Lisaks sellele, et ta on lubanud väga aktiivselt kaasa rääkida vabaagentide värbamise suhtes, on ta võtnud plaani ka korraldada juba olemasolevate meeskonnakaaslastega kodukandis Californias omamoodi ühislaagreid. Väga eeskujulik suhtumine, arvestades et suvi peaks olema 82 mängu + playoffid mängivatele NBA staaridele eelkõige puhkuse aeg. Samas võib ka seesugustest ettevõtmistest saadav kamraadlus lõpuks üle kaaluda füüsilise puhkuse. Eeldatavasti ongi eesmärgiks luua meeskonnakaaslaste vahel samasugused tihedad sidemed nagu Hardenil olid Oklahomas, mis ka edule kaasa aitas ning meeskonna 2012. aasta finaali viis.

Kui veel tulla tagasi vabaagentide teema juurde, siis loomulikult pole muidugi ka üldse kindel, et Rockets tänavu hakkab täielikult oma palgaruumi ära kasutama, sest aasta pärast on teiste seas vabaagendiks saamas näiteks härra James isiklikult, kuid meeskonda plaanitakse kindlasti tugevdada. Eelkõige on vaja lahendusi leida just lekkivale kaitsele. Iseenesest on Türgi koljati Ömer Aşıki näol olemas korralik jõud korvi all, kuid vaja on ka teda toetavad üksust. Kaitses kompetentsed mängumehed aitaksid kindlasti Hardenil ja ka Chandler Parsonsil (tänavu 15.5 punkti mängus, 5.3 lauapalli, 3.5 tulemuslikku söötu) tõsta oma taset rünnakul veelgi rohkem. Kui suudetakse leida õiged pusletükid, siis miks mitte ei võiks meeskond olla Lääne konverentsist potentsiaalne tiitli küsija juba tuleval hooajal? Mina isiklikult igatahes usun, et see meeskond võidab järgmise viie aasta jooksul NBA tiitli. Kui on julgeid panustamishuvilisi, siis võite vabalt ühendust võtta.

On ju igal kuningal lõpuks troonilt tõukaja ja Harden võib olla just selles rollis Jamesi vastu.

Let's go Rockets!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar