esmaspäev, 17. juuni 2013

Leedu liigast tippu

Maailmajagude karikavõitlused said nädalavahetusel kena alguse. Väravaid löödi igale maitsele ja neid tuli kõigis kohtumistes 3. Põhjapanevaid järeldusi on mõne meeskonna mängu kohta ühe kohtumise järel veel vara teha, seega on seni räägitud enim käimasoleva turniiri ja tuleva aasta MM-iga seotud meeleavaldustest enne mänge. Palju kõneainet pakub ka Andrea Pirlo ilus karistuslöögist löödud värav, mis sündis mehe 100. koondisemängus. Samas võib eestlaste jaoks esile tõsta veel ühe huvitava fakti.


Pildil olev härrasmees on José Paulo Bezerra Maciel Júnior, mängija nimega Paulinho. 24-aastane keskpoolkaitsja lõi Brasiilia 3-0 võidumängus Jaapani vastu oma koondisekarjääri neljanda värava. Põhjus, miks ta peaks eestlaste tähelepanu pälvima on see, et tegu on endise Leedu liiga mängijaga. Aastatel 2006-2007 esindas São Paulos sündinud Paulinho nüüdseks hingusele läinud FC Vilniuse värve. Liiga kohtumistest pääses ta platsile 38 korda ja lõi nendes 5 väravat. Elu saatus viis praeguse Corinthiansi mängumehe Leedust edasi Poolasse LSK Łódźi ning alates 2008. aastast on mees tagasi kodumaal. Eelmisel aastal Copa Liberdatoresi ja FIFA klubide MM-i võitnud Corinthiansisse saabus ta 2010. aastal.

Hiljuti ka Inglismaa koondise võrku sahistanud Paulinho on oma varasemat elu ühes intervjuus meenutanud sõnadega: "Ma ei sündinud õnnesärgis. Pidin palju läbi elama ja tööd tegema, et jõuda tippu. Täna olen uhke selle üle, et olen saanud tähtsaks mängijaks."

Oma suure töövõime poolest tuntud poolkaitsja on oma lapsepõlve iidolina välja toonud Zinedine Zidane'i ning tegevmängijatest peab oma suurimateks eeskujudeks Xabi Alonsot ja Sergio Busquetsi. Kui kõik läheb loogilist rada mööda siis peaks Paulinhol tekkima ka võimalus mängida Maailmajagude karikal Busquetsi vastu.

Eelmisel suvel oli Jaapani vastu oma 14. koondisemängu teinud Paulinho väga lähedal liitumisele Milano Interiga, kelle fänniks ta end ka peab, aga toona jäi tehing katki, kuna mees tahtis mängida klubide MM-il. Nüüd, kui Interi huvi on jahtunud, kisub üha tõenäolisemaks see, et uuel hooajal näeme teda mängimas hoopis Inglismaa kõrgliigas. Tõsisemad kuulujutud viivad teda Tottenhami, aga väidetavalt on tema agent, kes hetkel Inglismaal, rääkinud ka Liverpooliga. Corinthiansiga seob teda leping 2015. aastani ja tema väljaostuklausli suurus on tervelt 15 miljonit eurot. Pole maha endise Leedu liiga mehe kohta või mis?


Kui meenutada Eesti meistriliigas kaasa löönud mängijaid, kes edasi liikunud kõrgele tasemele, siis ei leidu eriti konkurentsi Jonatan Johanssonile. Soome koondises 106 mängu kaasa teinud ja 22 väravat löönud (vaid Soome läbiaegade parimal jalgpalluril Jari Litmanenil on koondise eest kirjas rohkem mänge (137) ja väravaid (32)) Johansson müüdi 1997. aastal FC Florast Glasgow Rangersisse. Eelmisel aastal rahaprobleemide tõttu pankrotti läinud Rangers oli 90ndatel kindel Glasgow esiklubi  ja võitis hooajal 96/97 üheksanda järjestikuse meistritiitli. Stockholmis sündinud Johanssoni edukaim hooaeg Šotimaal oli 98/99, mil ta lõi kõikide sarjade peale kokku 18 väravat, mis aitasid Rangeril võita nii liiga, kui ka mõlemad kohalikud karikad. 2000. aastal liikus ta edasi Inglismaale Charlton Athleticusse ning lõi oma debüüthooajal 11 Premier League'i väravat. Edasine karjäär läks tal suuresti vigastuste nahka. Hetkel töötab Johansson noortetreenerina, pärast tänavust suve Henrik Ojamaa endiseks koduklubiks jääva, Motherwelli juures.


Sellist üle keskmise karjääri on pärast Eestis mängimist teinud ka teine soomlane Juha Hakola. 2007 aastal Flora eest mängides Eesti meistriliiga parimaks mängijaks valitud ääremängija siirdus 2009. aasta alguses Ragnar Klavani endisesse koduklubisse Heracles Almelo. Seal veetis Soome koondise eest seni ühe kohtumise pidanud Hakola poolteist aastat enne, kui liitus teise Hollandi kõrgliiga meeskonna Willem II-ga. Willemis, mis oli ka Soome legendi Sami Hyypia esimene välisklubi, veetis ta vaid ühe hooaja, kuna meeskond kukkus kõrgliigast välja. Sealt liikus ta edasi Ungari kõrgliiga klubisse Ferencváros, kelle rivistuses tuli ta lõppenud hooajal ka Ungari liigakarikavõitjaks. Paraku otsustas aga rekordilised 28 korda Ungari meistriks tulnud Ferencváros 25-aastase soomlase lepingut mitte pikendada ja nii tuleb tal suvi pühendada uue klubi otsingutele.

Väikese mööndusega võib endisteks Eesti liiga mängijateks pidada ka juba 10 aastat Moskva CSKA ja Venemaa koondise raudvaradeks olevaid Aleksei ja Vassili Berezutskit. Nimelt mainis Aivar Pohlak mõned head aastad tagasi ühe TV3 Meistrite liiga ülekande ajal, et  kaksikvennad kuulusid mingi aeg ka Viljandi Tuleviku nimekirja.


Viimastel aastatel on Eestis hakanud mängima järjest enam välismaalaseid. Kõige perspektiivikamateks võib arvatavasti pidada gambialasi Yankuba Ceesay'd ja Ousmane "Pato" Barry't. 28-aastane Nõmme Kalju mängija Ceesay käis näiteks käimasoleva aasta alguses testimisel nüüdseks Inglismaa esiliigas mängivas, Johanssoni endises koduklubis Charltonis. Tartu Tammeka 20-aastane ründetalent Pato veetis käimasoleva aasta esimese poole laenulepinguga Kreeka esiliigas Kavala meeskonnas. Mõlemad mehed on mänginud ka Gambia koondises. Kui Ceesay puhul võib peagi hakata karjääri edendamist segama vanus, siis Pato on kindlasti väga perspektiivikas mängumees ning võimalik, et Eesti potentsiaalne Paulinho. Tõsi, vägagi ebatõenäoline on see, et tema peale hakkavad jahti pidama sellised klubid nagu Inter või Tottenham, kuid vigastusi vältides peaks teda ees ootama korralik karjäär. Võimalik, et peagi on tema kõrval Eesti meistriliigas mängimas ka teine talendikas ründaja. Juba veebruarist alates on Paide Linnameeskond üritanud enda rivistusse saada nigeerlast Brendan Ogbut, kes tuleks Eestimaale eelmise aasta Nigeeria karikafinaali võiduvärava autorina. 20-aastast Ogbut hoiavad hetkel aga veel kodumaal kinni viisaprobleemid ja võimalik, et ka arvete klaarimine kohalike preemiarahade pärast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar