teisipäev, 8. oktoober 2013

NHL - hooaja esimesed võitjad ja kaotajad

Läinud ööga on nüüd uus NHL-i hooaeg nädal aega kestnud ning saab teha ka esimesi järeldusi. Igati tervitatav on see, et uus hooaeg on alanud üsna väravate rohkelt. Esimesed 37 mängu on endaga kaasa toonud 209 väravat, mis annab keskmiseks saagiks 5.65 väravat mängu kohta. Väravavahid on kokku suutnud teha vaid kolm nullimängu. Need on kirjas Penguinsi Marc-Andre Fleury'l, Senatorsi Craig Andersonil ja Bluesi Jaroslav Halakil, kes tõusis sellega ka klubi läbiaegade enim nullimänge teinud väravavahiks. Neid on tal nüüd kokku 17. Veel on muidugi vara ennustada, et terve hooaeg kujuneb ründajate jaoks üsna viljakaks, kuid võimalik, et enne hooaja algust läbi viidud muudatus seoses väravavahtide varustusega, mille kohaselt kärbiti jalapatjade suurust, omab oma rolli väravate rohkuses. Esimene nädal on aga toonud rohkelt kõneainet ka teistestki valdkondades ja alljärgnevalt on välja toodud kolm meeskonda, kel on käsi olnud kullas ja kel mullas.

Kullas

1. Washington Capitalsi arvulises enamuses mängimine

Capitals on läbi aastate olnud üks parimaid arvulises enamuses mängivad meeskondi, kuid seda on peetud selle süüks, et eelnevalt mängiti väga nõrgas divisjoni, mis lasi meeskonnal kergelt enamuses visatud väravaid kirja saada. Tänu lühendatud hooajale mängiti mullu veel üldse vaid idakonverentsi meeskondadega ning Capitalsi kvaliteedis kahtlejaid tuli veelgi juurde. Seda selle arvelt, et hooaja kokkuvõttes kümne kõige kehvemalt vähemuses mängiva meeskonna seas oli koos Capitalsiga kaheksa ida meeskonda. Nüüd alustas Capitals hooaega tiitlikaitsja Chicago Blackhawksi vastu ning Aleksandr Ovetškin ja sõbrad panid kohe peo püsti.



4-6 kaotusega lõppenud mängus visati koguni kolm väravat arvulises ülekaalus. Tiitlikaitsja vastu mängides ei saa olla mingisugust juttu nõrgast vastasest. Ühtlasi oli Chicagost mullu kogu liiga peale kokku arvulises vähemuses paremini mängivaid meeskondi vaid kaks. Mäng Blackhawksi vastu polnud ka üksik sähvatus. Seda on näidanud järgnevad mängud. 5-4 võidus Calgary vastu tuli arvulisest enamusest kaks väravat ning 1-2 kaotuses Dallase vastu sündis ka ainus tabamus tänu vastase karistusele. Nii on Capitalsi enamuses mängimise võimaluste realiseerimisprotsent pärast kolme mängu ulmeline 50%. Samas näitavad tulemused - kaks kaotust ja üks karistusvisetega saadud võit - et meeskonnal on probleeme mänguplaani ellu viimisega, kui jääl on vastasega võrdselt mängijaid.

2. Toronto Maple Leafsi laitmatu algus

Maple Leafs mängis mullu playoffides esimest korda alates aastast 2004 ning seal jõuti ka ülilähedale hilisema Stanley karika finalisti Boston Bruinsi välja lülitamisele. Toronto visa esitust võis pidada üllatuseks ja paljud uskusid, et tänavu seda edu korrata ei õnnestu. Maple Leafs on aga kiirelt kõik kriitikud vaikima sundinud - hooaega on alustatud kolme järjestikuse võiduga.


Lisaks võitudele on Toronto 12 väravaga seni ka üks resultatiivsemaid meeskondi, mis on samuti suureks üllatuseks. Seda eelkõige selle tõttu, et seni pole jääle saanud David Clarkson, kes võeti suvel New Jersey'st priske lepingu peale (35.75 miljonit dollarit 7 aasta jooksul) ning kes pidi rünnakul suurt rolli omama. Omal ajal draftimata jäänud paremäär on hetkel kandmas 10-mängulist võistluskeeldu, mille ta teenis hooajaeelses kohtumises Buffalo vastu. Ometi pole Torontole Clarksoni puudumine negatiivselt mõjunud. Esimese kolme mänguga on värava kirja saanud juba kaheksa erinevat mängijat ning rünnak voolab sujuvalt nagu oja.

3. Calgary Flamesi hulljulge mäng

Flames pidi enne hooaega olema see meeskond, kelle vastu peaks absoluutselt kõigil liiga meeskondadel olema igas omavahelises kohtumises sihiks selge võit. Meeskonna viimaste aastate tuumik on täielikult laiali jooksnud - või siis teema kohasemalt uisutanud - koosseisus on mitmed noorukid ning seis vähemalt eelolevaks hooajaks üsna lootusetu. Võta aga näpust.


Calgary alustas hooaega täiesti pööraselt, kui esimese mängu esimene kolmandik võideti Capitalsi vastu tervelt 3-0. Kohtumist juhiti veel ka 4-1 enne, kui karistusviseteseerias 4-5 kaotus vastu võeti. Mis aga kehvasti see uuesti. Päev hiljem, teises mängus visati Columbus Blue Jacketsi vastu taas 4 väravat ja kuna kaitse pidas paremini, siis saadi ka hooaja esimene võit skooriga 4-3 kätte. Kolmandas mängus Vancouver Canucksi vastu paugutati tabloole taas 4 väravat ning juhtit tükkaega 3-1, enne kui järjekordne normaalajajärgne kaotus tuli - Canucks võitis 5-4 lisaajal. Neli punkti esimesest kolmest mängust tähendab aga seda, et Flames püsib kenasti läänekonverentsi liidrite tuules. Samas võib siiski eeldada, et Calgary rünnak ei püsi enam väga pikka aega sedavõrd tulisena ja need väravad on hetkel lihtsalt aidanud varjata vajakajäämisi kaitses.

Mullas

1. Philadelphia Flyersi madal lend

Flyersi jäi küll eelmisel hooajal playoffidest eemale, kuid sellegi poolest on tegu tugeva meeskonnaga ning vaadates klubi viimase aja seeriat - viimase 16 hooaja jooksul 14 playoff kohta - võis arvata, et Philadelphia jõuab sel hooajal uuesti tagasi tippkonkurentsi. Hooaja alguses on aga igatahes tõestatud, et kõik need ootused olid asjata.


Flyers on seni kaotanud kõik kolm mängu ning nende peale kokku on visatud vaid kolm väravat. See sai saatuslikuks ka peatreenerile Peter Laviolette'ile, kellest sai üsna kiirelt hooaja esimene sule sappa saanud loots. Uus mees tüüri juures on alates 2006. aastast klubi juures abitreeneri rollis olnud Craig Berube. Oma mängijakarjääri jooksul "politseiniku" rolli omanud Berube esmaseks eesmärgiks on Flyersi rünnaku sütitamine. Meeskonna täht Claude Giroux pole esimeste mängudega kirja saanud isegi mitte ühtegi söödupunkti ja juba liiguvad ka jutud, et kui Flyersi kapten ennast lähiajal käima ei saa võib ta pühkida suu puhtaks ka Kanada OM-koondise kohast. Samas ei maksa tema maha kandmisega ka üleliia kiirustada. Ka eelmist hooaega alustas Giroux kehvasti, kui tõi esimese 13 mänguga vaid 7 punkti. Hooaja lõpuks oli tal kenasti kirjas keskmine saak punkt mängu kohta.

2. Buffalo Sabresi puudulik rünnak

Ryan Milleri näol on Sabresil olemas tõeline tippväravaht, kes aitab meeskonda võitude ja punktideni tüürida, kuid talle on siiski ka vähekene abi vaja. Seda eelkõige ründe arvestuses, mis on aga Buffalol olnud hooaja alguses põhimõtteliselt täiesti null. Esimese kolme mänguga on kirja vaid kaks väravat ja kohtumises Ottawa Senatorsi vastu jäädi ka üldse nulli peale (samas 0-1 kaotusega lõppenud mängus tegi Miller 45 tõrjet). Arvulises enamuses mängimise võimalusi on olnud koguni 13, kuid nendest olukordadest pole kirjas mitte ühtegi tabamust.


Buffalo jaoks algab juba selle nädalaga ülioluline periood võttes arvesse terve hooaja edukust. Tuleval ööl alustatakse Tampa Bay Lightningu vastu seeriat, kus kuus järgnevast kaheksast mängust peetakse kodus. Kodupubliku ees tuleb ennast käima saada ja sellest varajasest mõõnaperioodist välja tulla, kui soovitakse säilitada mingisuguseidki lootusi püsida playoffi koha konkurentsis.

3. Vancouver Canucksi kehv kaitse

Suvel Canucksi uueks peatreeneriks määratud John Tortorella on tuntud kaitsele orienteeritud peatreener. Tema mängijad peavad jääl viskuma iga pealeviske ette ning väravavahti tuleb suurte jõududega toetada. Vancouveri uue hooaja esimesed mängud on kaitses seni siiski aga olnud leebelt öeldes nadid.


Hooaega alustati 1-4 kaotusega San Jose Sharksi vastu, kes viskas eelmisel hooajal mängus keskmiselt vaid 2.42 väravat mängus ning oli selle arvestuses tagant poolt seitsmes. Järgnes 6-2 võit Edmonton Oilersi vastu, mis on hea tulemus, aga seal jäädi juba teisel minutil 0-1 kaotusseisu. Viimases mängus võeti Calgary vastu lisaajal saadud 5-4 võit. Seejuures Flamesi lisaajale päästnud 4-4 värav sündis 19 sekundit enne normaalaja lõppu, mida võib samuti kaitse lohakuseks pidada. Viimase kahe mängu jooksul visatud 11 väravat on seni meeskonnale olulised punktid päästnud, kuid Canucks ei saa kohe kindlasti sellele lootma jääda, kui võtta arvesse, kui nüriks rünnak eelmise hooaja lõpus muutus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar