kolmapäev, 9. oktoober 2013

Ka Warriors tahab oma osa koogist

Kolme nädala pärast algav uus NBA hooaeg tõotab tulla viimaste aastate põnevaim. LeBron James ja Miami Heat on küll endiselt meeskond, kellest tuleb jagu saada, kuid põnevaks muudab hooaja see, et kuningas Jamesi ja Heati troonile on mitu ohustajat. Idakonverentsis jätkab Heati rahu segamist kindlasti Indiana Pacers, Derrick Rose'i naasmisega tõuseb pildile tagasi ka Chicago Bulls ning põnevusega oodatakse, mida suudab näidata Brooklyn Netsi vormitud supertiim. Läänekonverentsis on pildis endiselt vanad tuttavad San Antonio Spurs ja Oklahoma City Thunder. Doc Riversi siirdumine Los Angeles Clippersi peatreeneriks peaks ka selle meeskonna muutma pelgalt meelelahutust pakkuvast satsist tiitlipretendendiks ning tänu Dwight Howardi lisandumisele oodatakse palju ka Houston Rocketsilt.  Siiski on läänes aga Rocketsi kõrval veel üks tõusev jõud, kes on suve jooksul ebaausalt vähe tähelepanu saanud. Selleks on Golden State Warriors

Warriors tegi tegelikult juba eelmisel hooajal Rocketsist jõudsamaid edusamme, kui playoffides jõuti teise ringi, kus osutati väga vihast vastupanu hilisemale finalistile Spursile. Eelnevas ringis alistati 7. asetusena teist asetust hoidnud Denver Nuggets. Saatuse irooniana on Warriors ka suve jooksul suuresti tänu Nuggetsi abile veel tugevamaks muutunud.


Aastatel 1956 ja 1975 NBA meistritiitli võitnud Warriors sai kolme meeskonna vahetustehingu käigus endale Nuggetsi tähtmängija Andre Iguodala. Tema nimel loovutati pingimehed Richard Jefferson, Brandon Rush, lätlane Andris Biedriņš ning neli tulevast drafti valikut, mille näol ei ole tegu üldse mitte paha tehinguga. Londonis ka olümpiavõitjaks kroonitud Igoudala näol on tegu ühe liiga mitmekülgseima mängumehega. Samuti on ta üks NBA parimaid kaitsemängijaid ning sobib seega väga hästi sellesse mängijate gruppi, kes juba varasemalt klubisse kuulusid.


Stephen Curry ja Klay Thompsoni näol on Warriorsil puhtalt oskuste järgi hinnates võimalik, et liiga üldse parim tagamängijatest kaugviskajate paar. Samas saab seda hinnata ka statistika põhjal, sest mõlemad sopsasid mullu oma kaugvisked sisse üle 40% tabavusega - Curry 45.3 ja Thompson 40.1. Tabavusprotsendilt olid Curry'st paremad vaid Jose Calderon ja Kyle Korver, kuid Warriorsi kapten tabas 272 näol ülekaalukalt enim kaugviskeid. Eelmise hooaja 54 punktine esitus New York Knicksi ja 47 punktine mäng Los Angeles Lakersi vastu näitavad, et Curry on väga ohtlik viskekahur ning algaval hooajal peaks ta ennast lõplikult murda liiga eliitmängijate sekka.


Eesliinis on Warriorsil hirmuäratav paar Andrew Boguti ja David Lee näol. Olgugi, et eelmisel hooajal oli Curry meeskonna suurim täht, siis oli see tegelikult hoopis Lee, kes sai ainsana Warriorsi meeskonnast valituks Tähtede mängule. Endine Knicksi mängumees kogus endale hooaja keskmisteks numbriteks kaksikduubli - 18.5 punkti ja 11.2 lauapalli. 2005. aasta drafti esinumber Bogut alustas eelmist hooaega vigastusega, mis lasi tal lõpuks kaasa teha vaid 32 mängu ning ka tema mänguaeg oli piiratud, kuid ka tema on varasemalt tervena suutnud hooaja peale koguda kaksikduublit näitavad numbrid.


Algkoosseisus peab Iguodalale ruumi tegema mullu suurepärase kollanoka hooaja teinud Harrison Barnes, kuid võib eeldata, et minuteid peaks talendikale ääremängijale siiski korralikul määral jaguma. Saades playoffides võimaluse vigastusega auti lennanud Lee'd asendada, tõi 21-aastane Barnes kesmiselt mängus 16.1 punkti. Usutavasti võtab just tema üle Cleveland Cavaliersi lahkunud Jarret Jacki poolt vabaks jäänud kuuenda mehe rolli. Samuti leiab Warriorsi pingi pealt veel ka teisi väärtuslike vahetusmehi Marreese Speightsi ja Toney Douglase näol ning oma kogemuste, nõu ja jõuga, on abiks ka endine All-Star Jermaine O'Neal.

Kogu seda talendikate mängijate bandet juhib mitte vähem andekas peatreener Mark Jackson. Kuigi eelmise hooaja parimaks peatreeneriks valiti Nuggetsi George Karl, siis paljude hinnangul oli hoopis Jackson seda auhinda rohkem väärt. Seda ka igati põhjendatult, sest kui Nuggets mängis playoffides ka üleeelmisel hooajal, siis Jackson tõstis Warriorsi playoffide meeskonnaks konverentsi tagant poolt kolmandalt kohalt.


Jackson on muutnud meeskonna kõigi mängijate jaoks justkui teiseks perekonnaks. Bogut on tunnistanud: "Mul pole varasemalt olnud ühtegi treenerit, kes pärast trenni koos mängijatega lõunatab ja tundide viisi erinevate mängijatega suhtleb." Võib öelda, et see on üks uudse aja edu valemeid. Thunder ehitas oma meeskonna üles noorte kaudu, kes olid kõik umbes sama vanad, neil olid ühised huvid ja seetõttu suhtlesid nad tihedalt ka väljaspool korvpalli. James Harden on nüüd sama mentalideedi viinud ka Houstonisse. Kahe hooaja vahel, puhkuse ajal, on ta sellegi poolest korraldanud ühiseid treeninguid, et vormida Rocketsis samasugune "perekonna tunne". Ja mille nimel on üks inimene valmis kõige enam ohverdama? Loomulikult perekonna nimel. Olgu see siis päris perekond või midagi muud.

Californiat on aastate jooksul kõige paremini esindanud Lakers, kuid nüüd, mil Lakers on vajunud madalseisu, on teistel võimalus tõusta Vaikse ookeani äärse piirkonna parimaks meeskonnaks. Warriorsi fännid on ligi 30 aastat meistritiitlit oodanud. Kui tulev hooaeg võib olla veel liiga vara tiitlipõua lõpetamiseks, siis sammud selle suunas on igatahes õiged ning ka jõudsad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar