laupäev, 19. oktoober 2013

Rooma impeerium tõuseb taas

Serie A tabelitipp on hetkel võõrastav, kuid samas ka tuttav. Suurepärase hooaaja algusega on esikoha endale haaranud AS Roma, kes võitles viimati medalite pärast viis hooaega tagasi ja võitis viimati meistritiitli nii ammu, kui hooajal 2000/01.

Toona oli meeskonna peatreeneriks ei keegi muu kui Fabio Capello, kes ka 60ndate lõpus mängijana Giallorossi särki kandnud. Legendaarne Francesco Totti oli veel noor ja lootustandev, väravaid kõmmutas paljude jalgpallifännide läbiaegade kõige lemmikum ründaja Gabriel Batistuta ning paremal äärel nagistas Duracelli jänesena Cafu. Paraku jäi tervikuna selle meeskonna edu marginaalseks, sest Capello viie aasta jooksul võideti lisaks ühele meistritiitlile vaid korra ka kohalik superkarikas. Euroopas jäi laeks vaid Meistrite liiga kaheksandikfinaalkoht.


Selle saavutuse lõi hiljem veerandfinaali näol üle Luciano Spalletti, kuid seal sai Roma haledal kombel peksa Manchester Unitedi käest. Spelletti tõi küll klubile mitmeid karikavõite, kuid liigatiitel jäi vaid unistuseks. Kõige lähedamale jõuti hooajal 2007/08, mil jäädi kolme punktiga Interi selja taha. Kaks hooaega hiljem suutis Claudio Ranieri vahe Interiga veel kahe punkti peale viilida, kuid viimased hooajad on Romal Serie A-s täielikult ebaõnnestunud. Mullu näiteks lõpetati alles kuuendana ning haavadele raputas soola juurde veel seegi, et karikafinaalis jäädi alla linnarivaal Laziole. Tänavuse hooaja algus annab aga aimu sellest, et Roma on valmis taas Itaalia eliidiga liitumiseks.

Suvel õnnestus Roma juhtkonnal panna ideaalselt täppi uue peatreeneri valikuga. Olgugi, et klubi oli mitu aastat alla ootuste esinenud, siis oli peatreeneritool Itaalia pealinnas siiski üsna hinnaline ametikoht ja nii oli potentsiaalseid kandidaate sellele rohkem, kui ühe käe sõrmedel abil üles loetleda saab. Suurimaks favoriidiks peeti Laurent Blanci, kuid valituks sai hoopis endise Prantsusmaa koondise peatreener kaasmaalane Rudi Garcia.


Hispaania juurtega Garcia võttis Roma tüüri üle pärast edukat perioodi Lille'i peatreenerina olles klubi ka 2011. aastal Prantusmaa meistriks tüürinud. 49-aastase peatreeneri puhul nähti pikemaajalist projekti jõuda lähima paari-kolme aasta jooksul tagasi tippkonkurentsi. Koos Garciaga on klubi teinud aga juba tänavu teinud väga jõudsa sammu edasi.

Romal on seni võitnud kõik kaheksa Serie A kohtumist ja kui varasemalt sai selle põhjuseks pidada ehk üsna kerget mängukalendrit, siis viimase kahe vooruga on Giallorossi tõestanud, et see, kes tahab tänavu Itaalia meistriks tulla, see peab esmalt tõsiselt jagelema ka Romaga. Eile alistas Roma koduväljakul 2-0 Napoli ning veel muljetavaldavam tulemus võeti eelmisest voorust, kui San Sirol saadi Interist jagu 3-0. 22 väravaga on Roma hetkel liiga resultatiivseim meeskond ja tabamuste puhul on näidatud ka tähelepanuväärset mitmekülgsust - 8 väravat on tulnud standardolukordadest: 4 penaltist, 2 karistuslöökidest ja nurgalöökidest. Kõik need on liiga parimad näitajad.


Ohtlikust rünnakust on aga veel võimsam fakt see, et kaheksa mängu jooksul on endale lastud lüüa vaid üks värav! Sellega sai kolmandas voorus hakkama Parma mängija Jonathan Biabiany. Terve Euroopa peale pääseb selle saavutusega Romale ligilähedale vaid üks meeskond, kelleks on üllatuslikult Southampton, kes on Premier League'i esimese seitsme vooruga selja tagant korjanud kaks palli. Roma raudkindel kaitse on suureks üllatuseks, sest Garcia oli Prantsusmaal tuntud peatreenerina, kes soovis fännidele alati ründava jalgpalliga meelelahutust pakkuda. Samas ei saa ka väita, et ta ei ole seda Itaalias teinud, kui võtame selle kaljukindla kaitse kõrvale ka eelpool mainitud numbrid rünnakul.

Enne 2001. aastat kahel korral Itaalia meistriks troonitud Roma edule lisab üllatusfaktorit veelgi juurde ka see, et suvi oli klubisiseselt üsna rahutu. Mängijate personali seas oli rohkelt muudatusi ja neist viimane ning kõige olulisem tuli alles üleminekuakna viimastel päevadel, kui üle 30 miljoni euro eest müüdi Eric Lamela Tottenhami. Samas on Garcia kõigi täiendustega täppi pannud. PSV-st hangitud Kevin Strootmanist on kujunenud keskvälja valitseja, Manchester City poolt minema saadetud Maicon meenutab oma mänguga varem mainitud Cafud ning võrreldes Arsenali päevadega on Gervinho justkui ümber sündinud.


Inglismaal kogus Gervinho endale kiirelt reputatsiooni, kui mängija, kes suudab särada vaid mõnes madalama tasemega liigas, kuid kohtudes Romas oma endise peatreeneriga Lille'i päevilt on Elevandiluuranniku mees tõusnud taas väga ohtlikuks ja põnevaks mängumeheks. Samas väärib ära märkimist ka see, et enne, kui Garcia ta Lille'is täheks vormis, märkas ta varasemalt Gervinho talenti ka Le Mans'i peatreenerina, tuues ta Prantsusmaale Belgia klubist Beveren.

Huvitav on ka see, et Roma eest on hetkel väljakul käinud vaid 18 erinevat mängijat, mis on liiga "halvim" näitaja. Samas võib seda ehk pidadagi meeskonna üheks suureks edu aluseks. Garcia avastas õnne kombel üsna varakult oma parima meeskonna ning saades mäng-mängult aina rohkem koos mängida, on ka mängijad näitamas üha paremaid tulemusi. Kõik ilus võib loomulikult kunagi lõppeda ja tihti juhtub see ootamatult, kuid fakt on ka see, et seni pole Serie A-s ükski klubi, mis hooaja jooksul 8-mängulise võiduseeria kokku seadnud, meistritiitlist ilma jäänud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar