neljapäev, 10. oktoober 2013

Atletico uus väravate tiiger

Arvatavasti ei olnud suvel väga palju Atletico Madridi fänne, kes julgesid uuele hooajale kartmatult silma vaadata. Seda pärast Radamel Falcao siirdumist AS Monacosse. 60 miljonit eurot on kena summa, mida teenida ükskõik, millise mängija müügist, kuid hüüdnime "El Tigre" kandev colombialane oli meeskonna jaoks viimase kahe hooaja jooksul ka A ja O-ks. Ta oli suurim väravakütt ning tema 70 tabamust 91 mängus tõid Atleticole kahe hooaja jooksul Hispaania superkarika, UEFA Euroopa liiga tiitli ning ka UEFA superkarika võidu. Nüüdseks on aga ka kõigi pessimistlikumad Atleti fännid ennast ümberhäälestanud, sest esile on kerkinud uus kangelane.


Atletico uus tiiger on Diego Costa. Esmaspäeval oma 25. sünnipäeva tähistanud brasiillane, kes on seni La Ligas löönud esimese kaheksa vooruga 10 väravat ehk juba sama palju, kui eelmisel hooajal Falcao varumehena kokku. Kuigi Costa liitus esimest korda Atleticoga juba 2007. aastal oli mullune tema jaoks tegelikult alles teine hooaeg pealinnaklubis. Algselt Bragast soetatud lootustandev mängumees liitus 2009. aasta suvel vahetuskaubana Real Valladoliga tehingus, mis tõi Atleticosse väravavaht Sergio Asenjo.

Atletico säilitas aga Costa puhul tagasiostmise õiguse ning see kasutati ka hooaja lõpus ära. Teine tulemine tähendas tema jaoks kolmanda ründaja rolli Sergio Agüero ning Diego Forlani selja taga, millega tuli ta ka kenasti toime. Vahetusmehena õnnestus tal lüüa kuus väravat. 2011. aasta suvel lahkusid nii Agüero, kui ka Forlan ning Costat ootas ees palju suurem roll, kuid õnnetul kombel vigastas ta hooajaks ettevalmistumisel tõsiselt põlve, mille tõttu ta Atletico ees sel hooajal väljakul ei käinudki. Küll veetis ta pool hooaega laenul Rayo Vallecanos särades üheksa väravaga 16 mängus.


90 000 elanikuga Lagarto linnakeses sündinud ründaja oli ennast tõestanud osava väravate lööjana, kuid Atleticos ootas teda siiski 2011. aastal FC Portost hangitud ja kiirelt fännide lemmikuks tõusnud Falcao. Nüüd võime aga öelda, et Costa on kannatlikult oma aja ära oodanud. Seda küll veidikene saatuse tahtel - 2011. aasta suvel oli ta ülilähedal klubist lahkumisele.

"Meil oli Besiktasega kõiges kokkulepitud, kuid sain siis vigastada ning nende huvi jahtus," on Costa öelnud õnnetute sündmuste jada kohta 2011. aasta juulis. Samas võib ehk tagant järgi targana öelda, et see vigastus tuli tema jaoks täpselt õigel ajal. Lisaks sellele, et temast ei saanud lihtsalt üks paljudest brasiillastest, kes Türgi liigase ära on kadunud, muutis see kindlasti teda vaimse poole pealt palju tugevamaks mängumeheks ning see andis ka võimaluse enda tõestamiseks, kui Atletico ta poole hooaja pealt Vallecanosse saatis.

Läinud suvel oli Costa taaskord lahkumisele lähedale, kui Liverpool pakkus tema eest 25 miljonit eurot ning 3-kordset palka, kuid pärast Falcao lahkumist asendamatuks meheks muutunud ründajast loobumisest polnud klubi loomulikult huvitatud ja nii teenis Costa hoopis Madridis tulusama lepingu.

Head mängud klubi eest on jäänud silma ka Hispaania jalgpallijuhtidele. Kuna Costa on juba tükkaega Hispaanias elanud, siis oli tal võimalus ka suvel taotleda riigi kodakondsust, mille ta ka kätte sai. See omakorda julgustas Hispaania jalgpalliliitu uurima võimalusi, kuidas teda Hispaania koondisesse tuua. Eelmisel nädalal saigi Costa rahvuse muutmine, vähemalt jalgpallimaailmas, ametlikuks. Alles käimasoleva märtsikuus tegi ta oma esimesed mängud Brasiilia koondises, aga kuna tegu oli sõprusmängudega, siis andis FIFA talle loa oma riigi muutmiseks. Eelseisvates Hispaania koondise kohtumistes Valgevene ja Gruusia vastu ta veel osaleda ei saa, kuid jätkates oma suurepärast vormi, peaks uue koondise kutse üsna ruttu tema postkasti potsatama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar