reede, 13. september 2013

Calgarys algab kõik taas nullist

Kui Teemu Selänne tegi paar nädalat tagasi humoorika videoga teatavaks, et ta jätkab veel ühe aasta NHL-is, siis teine legendaarne soomlane Miika Kiprusoff on siiski otsustanud hokikepi golfi oma vastu välja vahetada. Pikaajalise väravavahi loobumine on Calgary Flamesi väravasuule jätnud üüratu augu, mille täitmine on vähemalt tuleval hooajal pea, et võimatu.


36-aastane Kiprusoff loobus olles läbiaegade enim kohtumisi kaasa teinud Flamesi mängija (576) ning samuti klubi ajaloo edukaim väravavaht 41 nullimängu ja 305 võiduga. Just tema fantastiline mäng oli suuresti Flamesi viimase Stanley karika finaalikoha taga, kui 2003/04 põhihooajal lasi ta endale visata vaid 1.69 väravat mängus. Moodsal ajal on selle saavutuse suutnud ületada vaid Brian Elliott, kes St Louis Bluesi väravasuul võttis hooajal 2011/12 selja tagant keskmiselt mängus välja 1.56 litrit. Playoffides hiilgas Kiprusoff 15 võidu ja viie nullimänguga ning finaalis Tampa Bay Lightningu vastu jäi Flamesil ülinapilt karikavõidust puudu, kui seeria kaotati 3-4.


Võib öelda, et Kiprusoffi hiilgaeg oligi nullindate keskel. Tema ja tippvormis olnud Jerome Iginla toel oli Flames kindel playoffide meeskond. Viimasel neljal hooajal on Kanada klubil aga kevadised mängud ära jäänud. Pideva ebaedu tõttu lahkus eelmise hooaja keskel ka lõpuks Iginla. Kiprusoffi loobumisel pole Flamesi jäänud enam mitte ühtegi mängumeest kümne aasta tagusest hooajast, seega on klubi ootamas ees uue ajastu algus. Väravasuul hakkavad esikinda staatuse eest võitlema kolm meest.


Oma kaasmaalase pärandit loodab edasi kanda Karri Rämo. 27-aastane väravavaht on viimased neli hooaega mänginud KHL-is Omski Avangardis, kuid on varasemalt NHL-is pidanud 48 mängu Lightningu väravasuul. Tõsi, mitte väga edukalt, sisse lastud väravate arv oli keskmiselt 3.35 mängu kohta ning tõrjeprotsent alla 90, kuid saamas saatsid KHL-is teda impressiivsed numbrid - 2.01 ja 92.3%.


Kõige kogenum kandidaat on 33-aastane Joey MacDonald. Eelmise hooaja eel Detroit Red Wingsist hangitud mehel on selja taga 101 NHL-i mängu, kuid seda erinevates klubides varuväravavahirolli täites. Numbrid 3.04 ja 90.3% pole väga hullud, kuid suureks küsimuseks on see, et kas nii hilises eas on ta valmis kerkima esiväravavahiks, mis toob endaga kaasa erinevaid lisapingeid.


Viimaseks variandiks on nii öelda "kõige huvitavam mees". 26-aastane Reto Berra valiti küll St. Louis poolt juba 2006. aasta draftis, kuid kogu oma senise karjääri on ta veetnud kodumaal Šveitsis. Flames sai tema mängijaõigused endale eelmise hooaja keskel, mil Bluesile loovutati kaitsja Jay Bouwmeester. Šveitsi hoki on aga teadupärast tõusuteel. Berra oli eelmisel kevadel MM-il hõbemedaliga üllatanud koondise varumees, kuigi mängis näiteks poolfinaalis, kus hoidis 29 tõrjega USA kuival.

Variante muidugi võib olla ka väljaspoolt. Enne hooaja algust liigub enim kuulujutte endise Boston Bruinsi väravavahi Tim Thomase ümber. Pärast vaheaastat on endine Stanley karikavõistluste parim mängija valmis karjääri jätkama. Samas soovib ta seda kindlasti teha meeskonnas, mis oleks ka konkurentsivõimeline. Hetkeseisuga on aga Flames oma hiigelaegadest väga kaugel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar