reede, 30. august 2013

Rooney saaga ootamatu lõpp

Käes on üleminekuakna viimane nädal, mille jooksul võib alati kohata tulevärki. Pikalt oodati, et ka Wayne Rooney võimalik üleminek Manchester Unitedist Chelsea'sse saab ka lõpuks teoks akna viimaste päevade ajal, kuid kõik need jutud on väga ootamatult ja võib öelda, et lausa märkamatult vaibunud.

Rääkides pärast Unitedi esmaspäevast Premier League'i kohtumist Chelseaga andis Jose Mourinho selgelt teada, et Rooney'le on antud 24-48 tundi teha otsus seoses potentsiaalse Chelseaga liitumisel. Seejuures oli tollel pressikonverentsil väga märkimisväärne see, kuidas Mourinho kinnitas, et Rooney lahkumissoovi on väljendanud "temale lähedal seisev isik, kes on tema karjääris olnud väga tähtis persoon". Julgeks 99% kindlusega väita, et selleks meheks on Rooney agent Paul Stretford.


Ehk siis Inglismaa koondise ründaja pole ise soovinudki tegelikult kuhugi liikuda, vaid ennekõike on lihtsalt tema agent jahtinud viimast suurt palgatšekki (agendid saavad alati üleminekute puhul kopsaka vahendustasu). Suve jooksul vaikne olnud Rooney avaldas ka pärast esmaspäeva tänu fännidele, kes teda toetasid (kuigi seda tegid mõlema poole fännid) ning usun, et sellega on ka üleminkusaaga Rooney Chelsea'sse lõppenud. Selles annab aimu ka see, et eile, ehk siis just Mourinho poolt antud 48 tunni möödumisel, liikus Chelsea edasi plaan B juurde, kelleks on Samuel Eto'o.


Kameruni jalgpalli legend saabus Mahhatškala Anžist Londonisse täiesti tasuta. Omamoodi huvitav on muidugi aga see, et olles nullindate keskel Barcelona mängija sattus Eto'o mitmesse Chelseaga seotud skandaali. 2004. aastal teatas ta, et Chelsea on sedavõrd hale meeskond, et pigem müüks ta oma kodukülas pähkleid, kui sinise särgi selga tõmbaks ning aasta hiljem sattus ta skandaali, kui süüdistas ühte Chelsea staadioni turvatöötajat tema vastu suunatud rassistlikes avaldustes.

Eto'o näol on Anži saanud lahti oma suurimast palgaõgijast, kuid puhastustööd jätkuvad endiselt täie hooga. Kolm mängijat on taas lahkunud Moskva Dinamosse. 22 ja poole miljoni euro eest liitusid varasemalt Dinamosse müüdud seltskonnaga Christopher Samba, Vladimir Gabulov ja Aleksei Ionov. Kokku on on Dinamo Anžilt nüüd viimaste nädalate jooksul ostnud kuus mängijat kogusummaga umbes 70 miljonit eurot. Lisaks Dinamole on piraajana Anži kallal käinud ka Lokomotiv. Kolme miljoni euro eest soetatud Arseni Logašovist sai kolmas mees, kelle Lokomotiv suve jooksul Anži endale napsanud on. Kuigi huvitaval kombel laenati paremkaitsja kohe ka välja ning ta veedab ülejäänud hooaja Rostovis.

Samas aga on Anži viimasel ajal hakanud ka täiendusi otsima, kuna kõigi nende lahkujate tõttu on paratamatult koosseis väga hõredaks jäänud. Samara Krõlja Sovetovist on sisse toodud kolm mängijat - Ilja Maksimov, Gia Grigalava ja Benoit Angbwa. Kolmik läks maksma 7.7 miljonit eurot. Tasuta on saadud Norra koondislane Vadim Demidov ning armeenlane Karlen Mkrtšyan. Klubisse on naasmas ka Kamil Agalarov, kes alles kahe hooaja vahel Rostovisse lahkus.

Huvitavaid käike on Venemaal teinud ka Kaasani Rubin. Viimastel hooaegadel on meeskonnal olnud suuri raskusi väravate löömisega, seega on nüüd esiliigast enda rivistusse toodud Ruslan Muhametšini, kes kahel viimasel hooajal Saranski Mordovia eest löönud 42 väravat. Samuti on Espanyolist hangitud ääreründaja Wakaso, kel Ghana koondise eest kirjas suurepärased 7 väravat 11 mängu jooksul.

Viimaste päevade suurim uudis aga on loomulikult see, et Arsene Wenger on lõpuks jõudnud ühe täienduse hankida, kuid paljude kurvastuseks vaid vabaagendi näol. Arsenalis on tagasi Mathieu Flamini, kes lahkus tänamatult Londonist AC Milani 2008. aasta suvel. Wenger on lubanud, et mingeid paanika oste sel aastal tema poolt ei tule. Eks me näe...


Arsenali suur linnarivaal on samal ajal lõpuks viinud lõpule Vlad Chirichesi ostu Bukaresti Steauast. Meistrite liiga playoffis Henrik Ojamaa ja Varssavi Legia välja lülitanud Steaua teenis mitmekülgse mängumehe müügist ligi 10 miljonit eurot.

Mängijateturul on aga endiselt raskustes Manchester United. Noor ründaja Angelo Henriquez laenati hiljuti aastaks Real Zaragozasse, kuid endiselt pole sisse tulevaid mängijad. Viimaste uudiste kohaselt on Athletic Bilbao tagasi lükanud Unitedi 30 miljoni euro suuruse pakkumise Ander Herrara ostuks. Moyesil on kahtlemata usku oma praegusesse koosseisu, kuid selle hõredus võib pika hooaja jooksul kätte maksta ning siis on fännide pahameel suur.

Üks võimalik lisandus oleks võinud olla Kevin-Prince Boateng. Schalke meelitas Ghana koondislase Milanist ära vaid 12 miljoni euroga. Paar nädalat tagasi spekuleeriti Unitediga seoses ka Geoffrey Kondogbia nimega, kuid 20-aastane Prantsusmaa koondislane on nüüdseks 20 miljoni euro eest Sevillast siirdunud Monacosse. Väidetavalt on ta uues klubis lasknud koostada endale väga huvitava lepingu, kus tema miinimum väljaostusummaks on 30 miljonit, kuid see kehtib vaid Real Madridile. Sevilla on Inglismaalt Stephane M'Bia näol toonud endale kiirelt jõudu juurde. Kamerunlane mängib Hispaanias aasta laenulepingu alusel, nagu ikka selle suve QPR-i tehingute puhul tavaks on saanud.

Inglismaa tolmu on jalgelt pühkimas ka viimased paar hooaega Sunderlandis mänginud Stephane Sessegnon. Katari klubi El Jaish on üleminekusummas, milleks on kuus miljonit eurot, Sunderlandiga kokkuleppele jõudnud ning tehing seisab vaid mängija nõusoleku taga. Kuuldavasti on Sessegnon pigem jah-poolele kaldumas.

Prantsusmaal on enne üleminekuakna sulgumist hakanud jõudsalt meeskonda tugevdama Rennes. Marseille'ist on laenatud Foued Kadir, kes huvitaval kombel alles pool aastat tagasi Marseille poolt Valencienne'ist osteti ning Toulouse'ist on endale toodud Cheikh M'Bengue.

Itaalias on kaks klubi kulutamas 12 miljonit eurot kahe ründaja peale ning see on Saapamaal ka kõvasti kõneainet pakkumas. Nimelt on Lazio ostmas eelmisel hooajal Galatasaray eest Meistrite liigas säranud ja 9 mängus 8 väravat löönud Burak Yilmazi. 


Milan samal ajal on hankimas endale Alessandro Matrit. Viimasel kolmel hooajal Juventuses mänginud ründajal õnnestus selle aja jooksul Serie A-s lüüa vaid 27 väravat. Kumb on parem tehing?

Seoses Galatasaray'ga on pärast pikki kõnelusi ja vaidlusi lõpuks läbi minemas ka noore talendi Bruma üleminek. Vahepeal liikusid jutud, et 19-aastane imelaps, kellest sai enne üleminekuakna avanemist pikemalt kirjutatud, on oma lepingu Lissaboni Sportiguga lihtsalt lõhki rebinud, kuid nii need asjad jalgpallimaailmas loomulikult ei käi. Nüüd on klubid esialgse üleminekusummas kokkuleppele jõudnud ja selleks on 8 miljonit eurot. Sellele lisanduvad ka erinevad boonused, kui noorel mängumehel õnnestub Türgis edukalt esineda.

Veidi väiksema summa, 7 miljoni eest, on Toby Alderwiereldi näol teine noor mängumees klubi vahetamas. Erinevalt Brumast end aga Amsterdami Ajaxis juba tõestanud keskkaitsja on liitumas Atletico Madridiga, mis peaks avama ka tee Atletico kaitsjal Martin Demichelisel siirdumaks Manchester City'sse. Atletico nõuab huvitaval kombel suve alguses Malagast täiesti tasuta saadud mehe eest tervelt 5 miljonit eurot. Veel huvitavam on samas see, et City, kes tegi ka Alderweireldi ostuks pakkumise, mis lükati tagasi, pole nõus välja käima kahte lisa miljonit noorema ja perspektiivikama mängumehe eest.

Üleminekuakna lõpuni on jäänud vaid loetud päevad ja mida lähedamal see viimane minut on seda kaootilisemaks kahtlemata ka läheb.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar