kolmapäev, 7. august 2013

Ligue 1 hooaja eelvaade - kas Prantsusmaa saab taas uue meisterklubi?

Võime öelda, et rahaline ebavõrdsus on jalgpallimaailmas kurja juure rollis, kuid samas aitab see kaasa ka erinevate liigade ülemaailmsele populariseerimisele ning ühtlasi muudab see liigasisest elu, eriti heitlust meistritiitlile, huvitavamaks. Viimaste aastate jooksul on Prantsusmaa kõrgliiga Ligue 1 olnud üks enim populaarsust kogunud liiga. Seda suuresti tänu Katari naftarahadele Pariisis, mis on Prantsusmaale meelitanud mitu tähtmängijat, kuid PSG tiitlivõit eelmisel hooajal tähendas ka seda, et Ligue 1 troonile pääses kuue erineva hooaja jooksul kuues erinev klubi. Ühtlane tase ja ette arvamatus on kaks väga head iseloomustust, millega Ligue 1 ehtida.


Käimas oleval suvel on PSG kõrvale kerkinud nüüd ka teine suurt rahakotti omav klubi Monaco näol. Eelmisel hooajal Ligue 2 trooni haaranud klubi on uutele mängijatele kulutanud tervelt 146 miljonit eurot, millest 60 läks maailma ühe parima kesktormaja Radamel Falcao ostuks. Enne uut hooaega ongi Prantsusmaal üks intrigeerivamaid küsimusi see, et kas Falcao väravad suudavad Monaco ühe hooajaga muuta esiliiga klubist meistritiitlit jahtivaks meeskonnaks.


Seitsmes erinev meister seitsme hooaja jooksul oleks taas väga hea reklaam Ligue 1-le, kuid PSG on oma suviste kulutustega, mis küündivad 110 miljoni euroni, näidanud, et loorberitele puhkama ei ole jäädud. Samas on PSG-l nüüd pärast meistritiitlit suurem fookus kindlasti Meistrite liiga mängudel, kuigi ka eelmisel hooajal tõdes nüüdseks klubi spordidirektori ametist lahkunud Leonardo, et meeskond oli rohkem üles ehitatud just euromängudeks, mitte kohaliku liiga jaoks.

PSG-d ei ohtusta aga ainsana vaid Monaco, oma osa loodavad kindlasti saada ka traditsioonilisemad Prantsusmaa jalgpalli valitsejad Lyon ja Marseille. Nullindate alguses Ligue 1 domineerinud ja 7 järjestikust tiitlit võitnud Lyoni põud on nüüd veninud lubamatult pikaks - tervelt 5 hooaega on sellest ilma jäädud. Eelmisel hooajal tabas Lyoni tõeline madalpunkt, kui eemale jäädi ka Meistrite liiga mängudest ning sellega seotud rahadest. See sundis klubi loobuma mitmetest tähtmängijatest nagu näiteks Hugo Lloris ja Aly Cissokho. Muutused koosseisus on jätkumas ka käimas oleval suvel, mil rahaks loodetakse teha veel mitu mängijat.


Samas suutis ka värskendatud koosseisuga Lyon eelmisel hooajal korralikult tiitliheitluses püsida. Hooaja esimene pool lõpetati koos PSG ja Marseille'iga võrdsete punktide peal, enne kui lõpuks vahe pariislastega 16 punkti peale venis. Marseille kaotas lõpuks PSG-le 12 punktiga.

Viimati 2010. aastal Prantsusmaa meistriks kroonitud Marseille'il on olnud Lyoniga sama saatus. Aastatega harjuti ära sellega, et regulaarselt osaletakse Meistrite liigas, kui aga ikkagi üks hooaeg nii ei läinud, siis tabasid klubi rahalised raskused, mis sundisid mängijaid müüma. Eelmisel suvel saabunud uus peatreener Elie Baup tegi aga rasketes tingimustes imesid ning võlus välja hõbedase koha, mis tähendab, et erinevalt Lyonist on Marseille'il alagrupimängud Euroopa tähtsaimas klubisarjas kindlustatud. Tänu sellele on Marseille'il olnud võimalik meeskonda ka tähelepanuväärselt tugevdada. Kindlasti tasub silma peal hoida 10 miljoni euro eest Lille'ist hangitud Dmitri Payetil.


Usun, et need eelpool mainitud neli klubi ka tänavuse Ligue 1 tiitli omavahel ära jagavad. PSG on küll suurfavoriit, nagu ka eelmisel aastal, kuid tiitel suudeti mullu kindlustada alles hooaja lõpus ning usun, et kõvasti vaeva tuleb Zlatanil & col näha ka sel hooajal. Võimalik, et lõpuks langeb sellest seltskonnast välja Monaco, sest kaitseliin pole üldse mitte nii häid täiendusi saanud kui ründeliin.

Elu esineliku selja taga kujuneb ka kahtlemata põnevaks. 2011. aasta meister Lille on tänavusel suvel eurojalgpallist ilma jäädes loovutanud mitu olulist mängumeest, kuid AS Romasse lahkunud peatreenerit Rudi Garciat on saadud asendama väga hea spetsialist Rene Girardi näol, kes tüüris üleeelmisel hooajal Prantsusmaa meistriks suurüllataja Montpellier. Eelmise hooaja 6. koht oli kahtlemata pettumus, eriti kui alles on valminud uus ja grandioosne staadion, millele klubi kõvasti raha kulutas.


Eelmisel hooajal üllatas 4. koha ja Euroopa liiga playoff positsiooniga Nice ning vaevalt, et ka nüüd tagasihoidlikumat eesmärki uueks hooajaks seatakse. Erinevalt mitmetest teistest üllatusjuhtumitest ei ole Nice'i suve jooksul ka tühjaks ostetud. Eelmisel hooajal tugines 50ndatel 4 meistritiitlit võitnud klubi edu argentiinlasest ründaja Dario Cvitanichi mängule, mis tõi endaga kaasa 19 väravat ja temast on hädasti vaja üleminekuakna viimasel kuul kinni hoida.

Mulluseks üllatajaks võib pidada ka Saint-Etienne'i. Kümne meistritiitliga Prantsusmaa jalgpalli üks edukamaid klubisi on viimase kolme aastakümne jooksul olnud viletsas seisus ega pole millegagi silma paistnud. Eelmisel hooajal võideti aga Prantsusmaa liigakarikas ning Ligue 1-s platseeruti soliidsel 5. kohal. 2009. aasta detsembris ametisse saanud peatreener Christophe Galtier on klubi vaid mõne hooajaga vorminud tabeli lõpuosas virelevast satsist eurovutti ihaldavaks klubiks ning eurokohta soovitakse kindlasti ka järgmiseks hooajaks. Suve jooksul jäädi küll ilma eelmise hooaja suurimast väravakütist Pierre-Emerick Aubameyangist, kes müüdi 13 miljoni euro eest Dortmundi Borussiasse, kuid eduvalemisse ei kuulunud vaid terav rünnak. Vaid PSG väravasse löödi eelmisel hooajal vähem väravaid, kui Saint-Etienne'i omasse (23 vs 32).


Euroopa kohtadele võitlevate meeskondade sekka võib kindlasti lugeda ka Montpellier, Lorient'i ja eelmisel hooajal Prantsusmaa karika võitnud Bordeaux'd. Samas ei saa Prantsusmaa jalgpalli ettearvamatuse tõttu välistada ka teisi meeskondi. Näiteks Põhja-Prantsusmaa klubi Valenciennes oli eelmise hooaja keskel nii kõrgel positsioonil kui kuues, enne kui 11. kohal lõpetati. Lõpuks 13 olnud Rennes oli hooaja keskel viies. Ka Toulouse'i kirglikud fännid ootavad oma meeskonnalt uuesti pääsu euroväljakutele. Hooaeg 2006/07 lõpetati isegi 3. kohaga, mis tõi kaasa mängud Meistrite liiga eelringis.

Samamoodi nagu kujuneb põnevaks heitlus tiitli peale, hakkab kõvasti pinget kindlasti pakkuma ka võitlus liigast väljakukkumise vastu. Eelmisel hooajal jäi Ligue 1 püsima tervelt 2 uustulnukat ja Bastia pürgis isegi nii kõrgele kui 12. koht. Kui maakera just ei hakka teist pidi pöörlema, siis võib öelda, et Monaco näol on üks uustulnuk kindlasti juba eos ellujäänud. Sama loodavad ka 2009. aastal üllatuslikult Prantsusmaa karika võitnud Guingamp ning 8-kordne Ligue 1 võitja Nantes, kes viimati kuulus kõrgseltskonda hooajal 2008/09. Vaid kahe punktiga jäid eelmisel hooajal ellu Evian ja Ajaccio. Seejuures oli viimase jaoks tegu juba teise järjestikuse "napikaga".

Uue Ligue 1 hooaja avavoor näeb välja järgmine:

Montpellier vs PSG
Bordeaux vs Monaco
Evian TG vs Sochaux
Lille vs Lorient
Olympique Lyonnais vs Nice
Nantes vs Bastia
Rennes vs Reims
Valenciennes vs Toulouse
Ajaccio vs Saint-Etienne
Guingamp vs Olympique Marseille

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar