kolmapäev, 7. august 2013

Kus on suurklubide silmad?

40 miljonit eurot, 50 miljonit eurot, tervelt 100 miljonit eurot - need on summad millega seoses on mitmed Euroopa tippklubid meeleheitlikult enne uue hooaja algust jahtimas endale täiendusi. Üleminekuakna alguses sai juba välja toodud 10 võimalikku, odavamat alternatiivi ja osa sellest seltskonnast ongi juba klubivahetuseni jõudnud, kuid sinna võiks lisada veel ühe nime.


Bernard Anício Caldeira Duarte ehk lühidalt lihtsalt Bernard on on 20-aastane ründav poolkaitsja/ääremängija, kes on viimase paari aasta edukate mängudega Atletico Mineiros kerkinud Neymari kõrval Brasiilia jalgpalli üheks põnevamaks tuleviku lootuseks. Tema talent ei ole jäänud märkamatuks mitme Euroopa klubi silmis, kuid nendeks ei ole Manchester United, Barcelona, Real Madrid vaid hoopis sellised satsid nagu FC Porto, Donetski Šahtar ja Moskva Spartak.

Vaid mõned mängud pärast Bernardi debüüti Brasiilia meistrivõistlustel oli valmis ka Katari klubi Al Ahli teda endale soetama nelja miljoni euro eest, aga see pakkumine lükati toona tagasi. Ja väga õige samm see ka Atletico Mineiro presidendi Alexandre Kalili poolt oli, sest nüüdseks on Bernardi turuväärtus mitmekordselt kerkinud. Kalili jaoks ei olnud kõlbulik ka 11 miljoni euro suurune pakkumine, millega koputas läinud detsembris uksele Spartak. Nüüd on siis sõelale jäänud vaid Porto ja Šahtar.


Ukraina klubi on seni Brasiilia koondise eest 5 mängu kaasa teinud Bernardi eest valmis välja käima 25 miljonit eurot. Kalil ootab pakkumist ka Portolt, kuid on välja öelnud, et see võetakse vastu isegi siis, kui see on madalam Šahtari pakutust, kui Bernard ise Portugali Ukrainale eelistaks.

Talendikas mängumees on ise hetkel Ukrainas kohalike oludega tutvumas. Kui tehing kas Šahtari või Portosse peaks teoks saama, siis võib öelda, et üks kahest on taas endale kindlustanud tulevikuks ühe suure sissetuleku. Mõlemad klubid on silma paistnud sellega, et toovad mängijaid Lõuna-Ameerikast ning müüvad siis mitmekordse kasumiga edasi mõnda tippklubisse. Näiteks ostis Šahtar Fernandinho 2005. aastal vaid 8 miljoni euro eest. Tänavusel suvel müüdi ta Manchester City'sse tervelt 35 miljoni eest. Seega jääb veidi arusaamatuks, miks tippklubis juba varakult sellisele talendile nagu Bernard käppa peale ei pane. Erinevalt mitmeaasta tagusest Fernandinhost on Bernard ennast ka juba koondise tasemel tõestanud. Suurklubide pelgus ei saa ju seista ainult selle taga, et kardetakse noore mängija kohanemisraskusi uues liigas, või saab?

Mingis mõttes on suurklubide radari alt viimastel päevadel läbi lipsanud ka Michel Bastos. Lyoni vasakäär, kes oli Brasiilia koondise põhivasakkaitsja 2010. aasta MM-finaalturniiril, on selleks korraks Euroopa jalgpalliga hüvasti jätnud ning sõlminud lepingu Al Aini klubiga Araabia Ühendemiraatides, kus teda ootab teiste seas ees veel ka teine Euroopa jalgpalli jaoks neetult vara kadunuks jäänud mees Asamoah Gyan.


See sama klubi samal ajal ei lase oma noort tähte Omar Abdulrahmani testimisele Arsenali. 21-aastasest ründavast poolkaitsjast ollakse valmis loobuma vaid konkreetse pakkumise puhul.

Seoses Ligue 1 klubidega on viimase aja üks märkimisväärsemaid tehinguid kindlasti ka Diego Lugano lahkumine PSG-st. Uruguay koondise kapten oli üks esimesi, kes naftarahadega Prantsusmaa pealinna toodi, aga pidev meeskonna täiendamine tähendas seda, et lõpuks vajus ta vahetusmeestepingile. Nüüd loodab ta enne MM-i karjääri rööpasse tagasi saada Inglismaal West Bromwich Albionis.


Prantsusmaal on aga ringiga tagasi Elevandiluuranniku koondislane Romaric. Viimased viis aastat Hispaanias Sevilla, Espanyoli ja Zaragoza rivistuses mänginud poolkaitsja on sõlminud lepingu Bastiaga. Ligue 1 siseselt on klubivahetuseni jõudnud Eviani ründaja Saber Khelifa, kellel oli au olla eelmise hooaja Ligue aasta ilusaima värava autoriks.


Tuneeslase uueks klubiks on Marseille, kes lisaks kahele ja poolele miljonile eurole loovutas Evianile ka aastase laenulepinguga Modou Sougou, kes alles talvel Clujist Prantsusmaale toodi.

Meeskonna tugevdamist jätkab endiselt ka Monaco. 2.2 miljoni euro eest on Sporting Gijonist toodud ära Hispaania U19 koondise keskkaitsja Borja Lopez.


Seoses kahe endise Ligue 1 mängijaga on Inglismaal jõudnud laenulepinguteni Queens Park Rangers. Endine Lens'i mängumees Adel Taarabt veedab aasta teises Londoni klubist Fulham ning alles jaanuaris Marseille'st hangitud Loic Remy on liitunud Newcastle'iga. QPR-ist on laenule lahkunud ka Park Ji Sung, kes veedab hooaja PSV Eindhovenis, kust tema tähelend Euroopas ka alguse sai.

Ühe üllatustehinguna on Premier League'ist aga lahkunud Clint Dempsey. 30-aastane ameeriklane, kellel vanus justkui laseks tipptasemel veel paar aastat mängida, on sõlminud lepingu MLS-i klubiga Seattle Sounders. Üleminekusummaks oli 6.7 miljonit eurot.


Paar huvitavat liikumist on toimunud ka mujal Euroopas. Müncheni Bayern on aastase laenulepinguga loovutanud talendika Emre Cani Leverkusenile ja argentiinlane Cristian Ansaldi on Kaasani Rubini värvid vahetanud välja Peterburi Zeniti omade vastu. Üleminekusummaks 8.1 miljonit eurot.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar