neljapäev, 8. august 2013

Bundesliga hooaja eelvaade - kas Bayern või Borussia?

Bundesliga on viimaste hooaegadega hakanud järgima "La Liga mustrit", kus võib juba enne hooaja algust välja hõigata, et meistritiitlile konkureerivad vaid kaks meeskonda. On 99.9% tõenäoline, et Saksamaal hakkavad ka tänavu omavahel maid ja puid jagama vaid Müncheni Bayern ja Dortmundi Borussia. Kuid kumb jääb selles võitluses peale?

Kihlveokontorid on kindlaks favoriidiks seadnud tiitlikaitsja Bayerni. Eelmisel hooajal Dortmundi ka Meistrite liiga finaalis alistanud Bayerni võidu puhul saab raha tagasi vaid 1.18-kordselt, Borussia puhul aga 6.5-kordselt. Tegu on märkimisväärse vahega, kuid kas see vahe meeskondade kvaliteedi suhtes ka nii suur on? Selles julgen ma kahelda.


Bayern on küll enda tüüri juurde meelitanud Pep Guardiola ning kulutanud uute mängijate ostuks 54 ja pool miljonit eurot, kuid me ju ei saa öelda, et Jürgen Klopp oleks Guardiolast halvem treener ning ega Dortmund oma kulutustega ka palju maha ei jää - uutele mängijatele on kulutatud 44 miljoni eurot. Ja mis veel olulisem - Borussia suutis Bayerni hoida eemal Robert Lewandowskist.


Eelmisel hooajal omavahel peetud viies mängus ei õnnestunud Dortmundil kordagi Bayernit alistada, aga tänavuse hooaja esimeses kohtumises Saksamaa superkarikamängus saadi juba esimene võit 4-2 tulemusega kätte. Kõik eelmise hooaja kaotused olid ka väga napid. Bundesligas muidugi jäi meeskondade vahele üüratu auk, kui Bayern võitis oma ajaloo 23. meistritiitli 91 punktiga ning Dortmund kogus "vaid" 66 silma, kuid see vahe oli tingitud "lohakusvigadest" teiste meeskondade vastu. Sellest on kindlasti õpitud ja seega peaks Kloppi meeskond uueks hooajaks olema paremas seisus.

Dortmundile julgeks eelise anda ka selle poolest, et erinevalt Guardiolast on Kloppil juba olemas selge visioon, milline tema parim meeskond olema peaks. Palju kõneainet on pakkunud see, miks tõi Guardiola meeskonda Thiago Alcantara, kui keskväli on juba niigi ülerahvastatud. Iga algus on raske ning usun, et nii saab olema ka Guardiolal. On muidugi palju tõenäolisem, et Bayern võidab lõpuks tiitli, aga usun, et kindlasti saab nende võidule hooaja käigus panustada palju parema koefitsiendiga kui praegu. Ehk lühidalt - meid ootab ees väga põnev hooaeg.


Kahe võimsa B selja taha koguneb võitlema arvatavasti sama seltskond, kes ka eelnevalt seda teinud on. Dortmundi Ruhri piirkonna rivaal Schalke ja eelmisel hooajal ainsa meeskonnana Bayerni alistanud Leverkusen peaksid olema need kaks, kes hõivavad ülejäänud Meistrite liiga kohad, kuid oma sõna tahavad selles võitluses kindlasti sekka öelda ka Wolfsburg, Gladbach ning Hamburg. Samas hõivasid eelmisel hooajal viimased eurokohad üllatusmeeskonnad Freiburg ja Frankfurt. Seega ei saa kindlasti välistada, et traditsiooniliste suurklubide vahele mahub ka mõni väiksem üritaja. Isiklikult ootan suurt hooaega Hannoverilt, kes jäi eelmisel hooajal esikuuikust eemale vaid tänu kohutavatele välismängudele, mis tõid endaga kaasa vaid 13 punkti.

Eestlasi paelub kindlasti kõige rohkem aga küsimus, kuidas läheb Ragnar Klavanil ja Augsburgil. Analüüsides erinevaid meeskondi ja liigat tervikuna, siis võib enne hooaja algust olla positiivselt meelestatud. Augsburg on küll nüüd kaks hooaega järjest napilt liigasse püsima jäänud, kuid tulemused eelmise hooaja kevadringist on julgustavad.


Hooaja teise poolega koguti vaid 7 kaotust võrreldes hooaja esimese poole kümnega. Näis, et Meeskonna peatreener Markus Weinzierl leidis otsustavaks faasiks just selle õige ja parima meeskonna, kes oli suuteline ellujääma ning väikeste mööndustega on see koosseis ka suve jooksul säilinud. Lahkunud on küll laenul olnud korealased Dong-Won Ji ja Ja-Cheol Koo, kes palju kiidusõnu hooaja teises pooles said, kuid suviste täiendustega on ka augud lapitud. Eriti tähtis lisandus on Türgi koondislane Halil Altintop, kes peaks keskväljale kõvasti jõudu juurde tooma. Väravavaht ja kaitseliin koos Klavaniga näivad samuti täitsa heal tasemel, ainus murelaps on ründeliin, kus Sascha Möldersil, kes lõi eelmisel hooajal 10 väravat, puudub korralik asendus. Seega tuleb hinge kinni hoida ja kolm korda üle õla sülitada, et teda ei tabaks hooaja jooksul vigastus. Vastasel juhul võib taas eesoodata pingeline võitlus ellujäämise nimel.

Kihlveokontoritel näib Braunschweigi Eintrachti näol olevat üks kindel "lemmik", kes liigast välja kukub, kuid tema saatusekaaslas(t)e suhtes on seis väga lahtine. Üks kindel viis tabeli lõpuosast pääsemiseks on kindlasti varakult võetud hooaja esimene võit. Eelmisel hooajal sai Augsburg sellega hakkama alles oktoobri alguses Bremeni Werderi vastu.

Sarnaselt Ligue 1-le reedel algav Bundesliga avavoor näeb välja selline:

Bayern München vs Borussia Mönchengladbach
Bayer Leverkusen vs Freiburg
Hannover 96 vs Wolfsburg
Augsburg vs Borussia Dortmund
Hertha BSC vs Eintracht Frankfurt
Hoffenheim vs Nürnberg
Eintracht Braunschweig vs Werder Bremen
Mainz 05 vs Stuttgart
Schalke 04 vs Hamburger SV

NB! Augsburgi mäng Borussiaga on laupäeval kell 16:30 otseülekandes ka Eurosport 2 eetris!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar