neljapäev, 15. august 2013

Kolm mõtet Eesti - Läti mängust

1. Ojamaa peab kuuluma algkoosseisu

Usun, et väga ei liialda, kui ütlen, et Henrik Ojamaa oli 64. minutil vahetusest sekkudes terve kohtumise peale parim eestlane. Tema füüsiline võimusus hakkas kohe lätlaste vasakul äärel probleeme tekitama ning oma kiirusega ja värskusega oli ta Läti kaitseliinile paras peavalu. Seda tunnistas pärast mängu ka vastaste peatreener Marians Pahars. Jah, osalt oli selle taga see, et värskema mehena oli Ojamaal võimalik kaitsjatele kergemini ära teha, kuid vaadates, kui kõrgel tasemel ta mängib - vaid sammukese kaugusel Meistrite liiga alagrupiturniirilt, olles oma klubi põhirivistuse mees - siis on kummaline, et seesugune talent Eesti koondises kohtumisi vahetusmeestepingilt alustab. Tarmo Rüütlil võib seoses Hollandi mänguga olla peas küpsemas sama plaan, mis eile - tuua Ojamaa väsinud kaitsjate vastu tegutsema alles viimase 20-30 minuti jooksul - kuid olgem ausad, tõenäoliselt on selleks ajaks meie seis Hollandi vastu juba lootusetu.

2. Vassiljev peab mängima ründavamal positsioonil

Punane kaart vahetult enne poolajavilet oli väga halb seik, kui omamoodi töötas see ka õnnistusena. Esimese poolaja veetis meie koondise pärl Konstantin Vassiljev taaskord harjumatult sügaval positsioonil, mis on ilmselgelt tema talendi raiskamine. Teiseks poolajaks Henri Anieri väljavahetamine Martin Vungi vastu, andis Vassiljevile ülesande mängida ründaja taga ning ründamäng töötas kohe teistel tuuridel. Kui Vassiljev, kelle Pahars lahterdas lausa "maailmaklassiga mängijaks", poleks teisel poolajal ründaval positsioonil mänginud, siis oleks arvatavasti ära jäänud ka Dmitri Kruglovi koondisekarjääri teine värav, sest just tema oli see, kes Kruglovi nina ette mõõdetud tsenderduse toimetas. Varasemalt olen küll kirjutanud, kuidas kahe ründajaga mängimisel on omad plussid, kuid võttes arvesse, et Holland on Sinisärkide jaoks niigi ülikõva pähkel, siis peaks tõsiselt kaaluma ründeambitsioonidest loobumist ning nagu tänane mäng näitas - väravaid saab lüüa ka vaid ühe puhta ründajaga ning seda veel vähemuses mängides!

3. Jääger on liimist lahti

Paha on seda tunnistada, kuna Enar Jääger on alates oma koondisedebüüdist 2002. aastal Bulgaaria vastu olnud üks sümpaatsemaid sinisärki kandavaid mängijaid, kuid paraku on tema vahepealne klubita olek pannud paraja põntsu tema mängupraktikale ja enesekindlusele ning koondisele oleks ehk kasulikum, kui keegi ta algkoosseisus välja vahetaks. Viimastes mängudes on ta jätnud väga ebakindla mulje, pidevalt kõheldes olukordades, mis ta varasemalt on lihtsalt külma kõhuga ära lahendanud. Lierse'is on ta nüüd küll korralikult mänguaega saanud ja esimeses kolmes voorus teinud kaasa kõik minutid ning enne mänge Hollandi ja Ungari vastu on veel sama palju voore ees seismas, aga kui nende mängudega mingit edasiminekut seoses tema vormiga ei toimu, siis peaks Tarmo Rüütli leidma paremkaitsesse mõne parema variandi. Eelistatult noore ja perspektiivika.

Minu visiooni kohaselt võiks Eesti algkoosseis septembris välja näha midagi selle sarnast:


Lisaks paremkaitsele on muidugi seoses Morozovi vigastusele, mis esialgsetel andemetel hoiab ta murult eemal kolm kuud, probleem ka keskkaitses. Samas on sinna võtta rohkem valikuid kui paremale - Piiroja, Rähn, täna vahetusemehena hea partii teinud Reintam, keda võiks vanuse tõttu eelistada. Ojamaa tunnistas eile pärast mängu, et tal on väga hea mõistmine Anieriga, seega miks mitte kaks semu koos väljakule saata? Eriti, kui Anier jätkab Šotimaal väravate paugutamist. Eile oli ta küll veidi kahvatu, kuid koondisekarjääri algus on tema poolt olnud siiski silmapaistev - 8 mänguga 3 väravat. Äärel mängides tekitab kindlasti küsimusi Ojamaa panus kaitsefaasis, kuid erinevalt 4-4-2 formatsioonile on sellise 4-2-3-1 plaani puhul keskväljal üks lisa musta töö tegija juures, kes peaks jõudma Ojamaa auke lappima. Vunk on Premium liigas aina paremasse hoogu minemas ning näitas ka Läti vastu head klassi, seega tema lülitamine meeskonda ei oleks midagi ebaloogilist. Samuti võiks Kink algkoosseisus Kruglovile teed teha. Esiteks tuleks Kruglovi premeerida juba löödud värava eest ning teiseks oli Kink Läti vastu (taaskord) kahvatu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar