teisipäev, 20. august 2013

Henrik Ojamaa ja Legia viimane takistus - Bukaresti Steaua

Henrik Ojamaa ja Varssavi Legia alustavad homme UEFA Meistrite liiga playoff ringi ehk viimase kvalifikatsiooni ringi mänge Bukaresti Steaua vastu. Võimalikest vastastest (Glasgow Celtic, Nõmme Kalju alistanud Plzeni Viktoria, FC Basel, Zagrebi Dinamo) võib 24-kordset Rumeenia meisterklubi pidada üheks kergeimaks, kuid tõsiasi on ka see, et playoff faasis ei tule kergelt enam midagi.


1947. aastal asutatud Steaua on kogu oma eksisteerimise aja mänginud Rumeenia meistriliigas. Seejuures pole meistrivõistlustel esikuuikusse mahutud vaid viiel korda. Oma võim Rumeenias saavutati üsna tavapäratul poel. Steaua nimelt asutati kohaliku armee spordiklubina ning enda rivistusse saadi pea, et kõik riigi parimad mängumehed, sest Steaua mängijad ei pidanud läbima kohustuslikku ajateenistust. Väärib ära märkimist, et Steaua suurim kohalik rivaal Bukaresti Dinamo oli toona kommunistliku režiimi siseministeeriumi "mängukann". Omavahel on aastate jooksul mängitud kümneid tuliseid mänge ja kahe peale kokku on võidetud tervelt 42 meistritiitlit.

1980ndatel aastatel jõudis Steaua ja Dinamo vaheline rivaalitsemine haripunkti, kui Dinamol õnnestus näiteks nurjata mitu Steaua ostutehingut sellega, et oma rivaali kontoritesse oli siseministeeriumi poolt juhitud salapolitsei paigaldanud pealtkuulamisaparaadid. 80ndatel oli Steaua näol tegu ka suure jõuga Euroopas. Meistrite liiga eelkäija Euroopa meistrite karikaturniiil jõuti mitmel korral üsna kaugele ning 1986. aastal õnnestus Steaual isegi Euroopa troon endale haarata, kui finaalis alistati penaltiseerias FC Barcelona.


Läbi aastate on aga Steauat ja üldse Rumeenia jalgpalli saatnud suured skandaalid. Kokkuleppemängud, kohtunike äraostmised ja muu tume tegevus oli 90ndatel Rumaania jalgpallis üsna levinud. Steaua ja Dinamo jõudu hakati Rumeenias murdma alles 2000ndate teises pooles, kui troonile pääsesid sellised klubid nagu Cluj, Unirea Urziceni ja Otelul Galati. Väga tähelepanuväärsed on hooajal 2008/09 Unirea meistriks tüürinud peatreeneri Dan Petrescu sõnad. "On olemas jalgpalli jumal, kes tõi meie meistrivõistlustele välismaalastest kohtunikud. Ilma nendeta poleks Unirea eales tiitlit võitnud", on Petrescu öelnud. Tema mängijakarjäär sai 80ndate lõpus alguse Steauast, seega peaks ta väga hästi olema kursis sellega, kuidas kaks Bukaresti hiidu püüdsid teisi meepotist eemal hoida ja üksteisele "ära panna".

Lisaks liigasisesele skandaalidele on Steauat saatnud pidevalt ka skandaalid seoses 90ndate lõpus klubi omanikuks saanud George "Gigi" Becaliga. Näiteks 2009. aastal mõisteti ta süüdi inimröövis, kui ta läks oma kaaskonnaga omakohut tegema meestele, kes olid tema auto varastanud. Pärast mitmeid süütegusi maandus ka kohalikus poliitikas tegev olnud Becali lõpuks trellide taga. Maikuus mõisteti ta kolmeks aastaks vangi võimu kuritarvitamise eest.


Omamoodi humoorikas vahejuhtum toimus augustikuu alguses, kui Becali kasutas oma ainast telefonikõnet, mis tal Rootsi kardinate taga olles päevas teha lubatakse selleks, et astuda vahele tehingule, mis oleks viinud Steaua hetke ühe parima mängumehe Vlad Chirichese 7 miljoni euro eest Tottenhami.

Samas sai maikuus Steauaga seoses rääkida ka positiivses võtmes. Üle seitsme aasta tuli Steaua taas Rumeenia meistriks ning seda väga võimsalt - edu teisena lõpetanud Pandurii Targu Jiu ees, kes lülitas sel suvel Euroopa liigas konkurentsist Tallinna Levadia, oli lõpuks 16 punkti. Hooaja jooksul peetud 34 kohtumises saadi vaid kolm kaotust. löödi ülekaalukalt enim väravaid (74) ja lasti sisse kõige vähem palle (29). Chirichese kõrval särasid mitmed teised mängumehed, kes on tõusnud ka Rumeenia koondise olulisteks lülideks, nagu näiteks Alexandru Chipciu, Cristian Tanase ja Raul Rusescu, kes oli 21 tabamusega ka liiga edukaim väravakütt ning kelle haaras uueks hooajaks enda rivistusse Sevilla meeskond.

Euroopas on Steaua viimase aja säravaim saavutus poolfinaalkoht UEFA karikasarjas hooajal 2005/06, kus finaalist jäädi eemale ülinapilt, mil Middlesbrough 4-2 ja kokkuvõttes 4-3 võiduvärava lõi korduskohtumise eelviimasel minutil Massimo Maccarone. Silmapaisteti ka eelmisel hooajal, mil Euroopa liigas jõuti kaheksandikfinaali, alistati kodus avakohtumises hilisem võitja Chelsea 1-0, enne kui korduskohtumine 1-3 kaotati. Teel sinna võideti alagrupo, kuhu kuulusid Stuttgart, FC Kopenhagen ja Molde, ning alistati Amsterdami Ajax.

Uut hooaega on Steaua Rumeenia liigas alustanud 9 punktiga kolmest mängust, kus on löödud 7 väravat ning endale on lastud lüüa vaid kaks. Euroopas on seni kahemängukokkuvõttes 5-1 alistatud mullune Makedoonia meister Vardar ja 3-1 Gruusia meister Tbilisi Dinamo. Huvitava faktina võib välja tuua tõsiasja, et neljas mängus on Steaual seni olnud tervelt kuus erinevat väravalööjat.


Peatreenerina on Steaua viimase aja edu taga Laurențiu Reghecampf, 37-aastane endine paremäär, kes veetis suurema osa oma mängijakarjäärist Saksamaal. Bukarestis maandus ta eelmise hooaja alguses ning seda mõnevõrra üllatuslikult. Varasemalt oli ta ametis olnud vaid paari Rumeenia väiksema meistriliiga klubi ning madalamate liigade klubide juures.

Tagant järgi võib Steaua juhtkond, mille eesotsas istub presidendina Helmuth Duckadam, 1986 kuldse meeskonna väravavahist kangelane, olla oma otsusega väga rahul. Lisaks ülekaalukale liigavõidule ning edule Euroopas, võitis Steaua juulis ka Rumeenia superkarika, kui Ploiesti Petrolul alistati 3-0.

Legiat ootab ees enesekindel ning energiline ja noor (vaid brasiillasest ründaja Leandro Tatu on üle 30 aasta vana) meeskond, kes soovib Euroopa tähtsaimas klubisarjas endast märku anda nagu seda on viimastel hooaegadel on teinud teised Rumeenia klubid Cluj ja Galati. Avakohtumine üle 55 000 pealtvaataja mahutaval Bukaresti rahvusstaadionil, kus toimus 2012. aasta Euroopa liiga finaal, saab olema elulise tähtsusega. Steaua ei kaota kodus väga palju mänge ning samuti ei sõida külalised sealt tihti ära võidukalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar