kolmapäev, 7. august 2013

Aitäh, et tulid, uks on seal, nägemist!

Täna on kõvasti furoori tekitanud see, et Mahhatškala Anži vallandas peatreeneri Rene Meulensteeni vaid 16 päeva pärast seda, kui ta Guus Hiddinki asemel klubi tüüri juurde edutati. Endise Manchester Unitedi treeneri veidi enam, kui pool kuud kestnud ametiaeg on aga kaugel läbiaegade lühimast ametiajast.

Võib öelda, et selles edetabelis on konkurentsitult esikohal Leroy Rosenior. Üks vähestest mustanahalistest peatreeneritest Inglismaal nimetati 2007. aasta maikuus Torquay Unitedi peatreeneriks, keda ta oli juhendanud ka aastatel 2002-2006. Tema teine periood Torquay's jäi aga väga kaugele neljast aastast.


Rosenior vallandati vaid 10 minuti pärast! Seda seetõttu, et kohe pärast tema ametisse nimetamist vahetas Torquay ka omanikku ning uueks peatreeneriks nimetati koheselt endine klubi mängija Paul Buckle. Pärast seda kogemust polegi Rosenior enam karjääri peatreenerine jätkanud, vaid figureerib erinevates meediakanalites jalgpallianalüütikuna.

Roseniorile järgneb Bill Lambton. 1976. aastal meie seast lahkunud Lambton määrati 1959. aasta aprillis Scunthorpe Unitedi peatreeneriks ning tema režiim kestis vaid 3 päeva! Ajalooannaalid ei oska sellest juhtumist palju rääkida, kuid arvatakse, et põhjuseks, miks mehe ametiaeg nii lühikeseks jäi, on see, et tal oli klubiga vaid suusõnaline leping.

Lambtonist jääb vaid 24 tunniga maha Dave Bassett. 1984. aasta juunis nõustus toonane Wimbledoni peatreener võtma üle ohjad Crystal Palace'is. Enne uue klubiga lepingu allkirjastamist mõtles ta aga ümber. "See pakkumine ei tundunud mulle õigena. Mul on endiselt töö Wimbledonis pooleli ja ma ei tahtnud seda lihtsalt sinna paika jätta", lausus ta enda õigustuseks. Lõpuks siiski Bassett Palace'is maandus, aga seda 12 aastat hiljem.

Auväärt neljanda positsiooni võtab selles edetabelis viie päevaga endale Jörg Berger. Oma ligi 30 aastat kestnud peatreenerikarjääri jooksul 18 erinevat klubi juhendanud sakslane määrati enne 2008/09 hooaja viimast vooru Bundesliga klubi Arminia Bielefeldi peatreeneriks. Viimases voorus oli vaja koduväljakul alistada Hannover, et liigast mitte välja kukkuda. Kohtumine lõppes aga 2-2 viigiga ja Berger lahkus ametist sama kiiresti kui tuli. Aasta hiljem, 65-aastasena, sai kahjuks ka tema maine teekond otsa.

Viiendaks platseerub Jack Crompton. Tänavu 4. juulil 91-aastasena surnud endine Manchester Unitedi väravavaht proovis peatreeneri ametit esmakordselt 1962. aastal. Pärast mängijakarjääri lõppu Unitedis ka treeneriametit pidanud Cromptonil kulus aga nädal saamaks aru, et tema süda kuulub ikkagi Unitedile ning lahkus Lutonist. 1971. aastal proovis ta veel kätt Barrow klubi peatreenerina, kuid sealgi veetis ta vaid pool aastat.

Ühe nädala pikkune oli ka Kevin Cullise periood Swansea City's. 1996. aastal Inglismaa tugevuselt neljandas liigas mänginud Swansea määras Cullise, kes oli varasemalt töötanud vaid noortetreenerina, peatreeneriks 8. veebruaril. Cullis sai meeskonda juhendada aga vaid poolteist mängu. Just, lugesite õigesti, poolteist mängu. Esimene kohtumine kaotati kodus 0-1 Swindon Townile ja teises kohtumises, mis lõppes 0-4 kaotusega Blackpooli vastu, kaotas Cullis kontrolli mängijate üle ja vaheajakõne pidas kapten Christian Edwards. Edwards on tänaseks tõusnud Walesi klubi Aberystwyth Towni jalgpallidirektoriks. Cullisel on selja taga kaks vanglakaristust pettuste eest.

Cullisele järgneb oma 2009. aasta saavutuse, 9 päevaga, Martin Ling. Ling määrati Cambridge Unitedi peatreeneriks, kuid vaid loetud päevad hiljem pani ta lauale lahkumisavalduse, sest ei saanud läbi klubi juhatuse esimehe George Rollsiga. Rolls kupatati seejärel klubist minema ja 16 päeva pärast esialgset ametisse asumist oli Ling peatreeneritoolil tagasi. Cambridge'i jäi ta kuni 2011. aasta veerbuarini. Viimati töötas ta Torquay Unitedis, kust lahkus käimasoleva aasta aprilli lõpus.

1997. aastal oli Micky Adams Swansea mängiv peatreener 13 päeva. Selle aja jooksul jõudis ta nüüdseks Premier League'i tõusnud Walesi klubi juhendada vaid kolmes mängus, mis kõik lõppesid kaotustega. See aga ei olnud põhjus, miks ta lahkus. Adamsi enda sõnul oli talle lubatud teatud summa uute mängijate soetamiseks, aga kuna seda talle ei eraldatud, siis pani ta ka lahkumisavalduse lauale.


Hooajal 2003/04 ka Premier League'is Leicester City'it juhendanud Adams on viimased kaks hooaega töötanud peagi Eestimaad väisava Robbie Williamsi lemmiklubis Port Vale'is, kelle tüüris ka alanud hooajaks League One'i. Uut hooaega alustati 1-1 viigiga Brentfordi vastu.

Meulensteeni ette pääseb oma saavutusega veel ka Luigi Delneri. FC Porto juhtkond valis 2004. aastal just itaallase Jose Mourinho asendajaks. Kui aga Mourinho oli Portos peatreeneriametis kaks ja pool hooaega, siis Delneri püsis postil vaid 15 päeva ning oma esimese kohtumiseni ei jõudnudki! Väidetavalt sundisid ta Portugalist lahkuma isiklikud probleemid. Viimati oli Delneri peatreenerina ametis Genoa juures, kuid seegi periood jäi lühikeseks. Eelmise aasta oktoobris alanud ametiaeg sai läbi juba jaanuaris, kestis 13 mängu ja tõi endaga kaasa vaid 2 võitu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar