esmaspäev, 5. august 2013

Dallas Mavericksi plaan B

Nädalavahetusel ilmus Dallas Mavericksi omaniku Mark Cubani sulest väga huvitav, tervelt 3000 tähemärgi pikkune blogipostitus, kus ta selgitas, miks võeti vastu otsus lõhkuda laiali 2011. aasta meistermeeskond ja millisena näeb ta klubi tulevikku. 2013. aasta suvi pidi Mavericksi jaoks olema suurejooneline, kus Dwight Howardi lisandumisega hakatakse taas vormima tiitlipretendenti. Seda siiski ei juhtunud, kuid Cuban on kiirelt leidnud vägagi perspektiivika plaan B.

Selle asemel, et 88 miljonit dollarit (66 miljonit eurot) Howardi eest välja käia on väikesema raha eest saadud nüüd meeskonda hoopis mitu uut lüli, kes kindlasti muudavad Mavericksi võrreldes eelmise hooajaga, mil klubi jäi üle 12 aasta esimest korda playoffidest eemale, palju tugevamaks. Väga võimekaks on vormitud tagaliin.

Oleme harjunud lisaks Dirk Nowitzkile Mavericksi seostama ka suurepäraste mängujuhtidega. NBA läbiaegade enim korvisööte jaganud mängijate edetabelis mahuvad esimese nelja sekka kaks endist Dallase mängijat - Steve Nash ja Jason Kidd. Ebastabiilse Darren Collisoni on Mavs nüüd uueks hooajal asendanud Jose Calderoniga. Hispaanlane, kelle 8-aastase karjääri keskmine söödusaak mängu kohta on 7.2, peaks nüüd olema aju, kes hakkab meeskonna mängu taas mõtestatult läbi viima. Eelmisel hooajal oli Dallas väga ebakindel meeskond. Erinevatel perioodidel sähvatasid erinevad mängijad, kuid stabiilselt püsivat head taset suudeti näidata alles hooaja lõpus, mil Nowitzki oli lõplikult taastunud põlveoperatsioonist, mille tõttu tal hooaja esimesed 27 mängu vahele jäid.


Esmapilgul näib, et Calderon on ideaalne abimees Nowitzki kõrvale. Tegu on "viskajasõbraliku" mängujuhiga, kes küll ka ise viskel hätta ei jää (eelmise hooaja lõpetas Calderon karjääri parimat tähistava visketabavus protsendiga 52.7), aga kes esimesena otsib siiski söödu võimalust. Seda näitavad ka Calderoni numbrid. Tema karjääri keskmine söödusaak võiks arvatavasti olla isegi parem, kui viimasel paaril hooajal poleks tabanud teda mänguaja langus.

Lisaks Nowitzkile saab Calderon tuleval hooajal hakata resultatiivseid sööte koguma ka Monta Ellise arvelt. Endine Golden State Warriorsi ja Milwaukee Bucksi mängumees on 8 hooajaga kogunud endale karjääri keskmiseks punktisaagiks 19.4 silma mängus ja kuigi tegu on mängijaga, kellel ehk leebelt öeldes on vastakas reputatsioon, on ta punktid tabloole saanud siiski korraliku tabavus protsendiga, milleks on 45.6. Teda võib mõnikord süüdistada liigses isekuses, kuid selle võib andeks anda, kui ta lõpuks mõne oma ulja viskega võidu koju toob. Siinkirjutajal on eelmisest hooajast eriti hästi meeles tema tabamus Houston Rocketsi vastu.


Tegu on mitmekülgse mängijaga, kes võib karistada nii kaugviske, kui ka korvi alla murdmisega. Lisaks on tema karjääri keskmine korvisöötude saak täitsa soliidne 4.7 ja see on ka aasta aastalt järjest tõusnud. Pole üldse mitte paha iseka mängija kohta. Dallases ootab Ellist ees küll uudne keskkond, kus otsustavatel hetkedel eeldatavasti temale esmajärjekorras palli ei jagata, kuid kindlasti on tegu teisel tasemel oleva mängijaga, kui seda oli O.J. Mayo eelmisel hooajal. Huvitaval kombel on Mayo, kelle keskmine punktisaak langes pärast Nowitzki vigastuspausilt saabumist 4 punkti võrra 15.3 peale, maandunud Ellise endises kodus Milwaukees. Mõlemad mängijad on ka enamvähem samade lepingutega uutes klubides, ainsaks vaheks 1 miljon dollarit - Ellis teenib kolme hooajaga 25, Mayo 24. Seega on Mark Cuban taas säranud mängijateturul ning osava käiguga muutnud meeskonna paremaks


Samuti on Howardile kulutamata jäänud raha lasknud lisaks Calderonile ja Ellisele meeskonda lisada ka mõned väga korralikud rollimängijad nagu näiteks Wayne Ellington (eelmisel hooajal Clevelandi vahetusmehena 10.2 punkti mängus), Devin Harris (2009. aasta All-Star, kui kogus Netsi rivistuses keskmiselt 21..3 punkti mängus) ja Samuel Delambert (karjääri keskmine lauapallide saak mängu kohta 8.1 ja kulpide arv 1.8, ning seda vaid 25.2 mänguminutiga). Lisaks ollakse lähedal San Antonio Spursist vabaks jäänud Dejuan Blairile, kes oleks samuti suureks abiks lauavõitluses.

Mavericksi fännid võivad küll taga nutta 2011. aasta suve ja tänavust Howardist ilma jäämist, kuid pärast pettumust valmistavat hooaega on nüüd küllaga põhjust vaadata positiivselt tuleviku suunas, nagu ka Cuban seda oma blogis teeb.

Tulles aga veel korraks tagasi Howardi juurde ning täpsemalt selle video juurde, millega Mavs püüdis teda endale meelitada, siis minu poolt paar võimalikku põhjust, miks see video tegelikult võis hoopis Howardi eemale peletada.


Esiteks tekitab kohe kummastust see koomiksi formaat. Juba selle põhjal on seda raske tõsiselt võtta. Howard on läbi aastate olnud liigas tuntud, kui suur naljamees, aga käes on aeg nalja asemel platsil tegusid teha. Selline multifilm viitab ka lapselikkusele või lapsemeelsusele. Ei jõua kokku lugeda neid kordi, mil Howardit on viimaste aastate jooksul pirtsutavaks titeks peetud. Kuidagi väga kummaline lahendus Mavericksi poolt. Võtame või võrdluseks Rocketsi esitlusvideo, mis on äge, võimas, emotsionaalne ja olgem ausad, tahab panna su mängima selle meeskonna eest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar