neljapäev, 15. august 2013

La Liga hooaja eelvaade - kas nüüd on taas Reali kord?

Kas keegi mäletab veel aega, mil Hispaania liigat ei võitnud ei FC Barcelona ega Real Madrid? Kui ei mäleta, siis ei saa seda teile pahaks panna. Barca ja Real on endale haaranud tervelt 9 viimast meistritiitlit ja seejuures on esimesed kaks kohta hõivatud kaheksal korral. Ainsaks erandiks oli hooaeg 2007/08, mil kahe hiiglase vahele mahutas ennast Villarreal. Seega võib öelda, et ei ole erilist kahtlust, et tiitli jagavad taas omavahel ära samad meeskonnad. Barca võitis eelmisel hooajal oma 22. meistritiitli, kas nüüd on aeg Realil võtta oma 33-s?


Mõlemad klubid lähevad uuele hooajale vastu uute peatreeneritega. Madridis on Jose Mourinho välja vahetanud Carlo Ancelotti. Itaallasel on selja taga väga pikk ja viljakas peatreenerikarjäär, mille jooksul on ta meistritiitli võitnud kolmes erinevas riigis - Itaalias AC Milaniga, Inglismaal Chelsea'ga ning eelmisel hooajal Prantsusmaal PSG-ga. Lisaks sümpatiseeris uut peatreenerit valivale juhtkonnale kindlasti ka fakt, et Ancelotti on Milani tüürinud kaks korda Meistrite liiga võitjaks ning Reali fännid võivad teile öelda kuivõrd meeleheitlikult soovib klubi kümnendat korda tõusta Euroopa valitsejaks.


Suve jooksul on meeskonnas toimunud mitmeid muutusi. Gonzalo Higuain, Raul Albiol ja Jose Callejon müüdi kõik kogusummaga 60 miljonit eurot Napolisse ning laenul olnud Michael Essien naases koos Mourinhoga Londonisse. Samuti on sisse toodud mitu suure hinnasildiga mängijat. Neist kallimad Real Sociedadist saabunud Asier Illarramendi ja Malagast ostetud Isco - mõlema poolkaitsja eest käidi välja ligikaudu 31 miljonit eurot. Lisaks on siis veel "taskuraha" eest ostetud Leverkusenist paremkaitsja Daniel Carvajal ja Sao Paulost lõhkuv poolik Casemiro. Kvaliteedis ei tohiks suurt kaotust olla, küll aga on uutel nägudel vähem kogemusi.

Samuti saab kindlasti olema huvitav jälgida seda, mida suudab Ancelotti teha Kakaga. Milanis itaallase käe all mängides oli brasiillane üks maailma parimatest mängijatest, kuid Realis pole ta oma õiget mängurütmi leidnud. Aeg-ajalt on olnud küll sähvatusi, kuid stabiilset vormi pole ta saavutanud. Loomulikult on enne uue hooaja algust üks põletavam küsimus ka see, et kuidas kohaneb Cristiano Ronaldo uue peatreeneriga.


Mourinho kiiretele vasturünnakutele orienteeritud ründeplaani sobitus ta väga hästi, aga nüüd ootab teda kõigi eelduste kohaselt ees Ancelotti "kuusepuu" formatsioon, kus tähtis roll pallivaldamisel.

Rohkelt pallivaldamist näeme uuel hooajal kindlasti ka Barcelona poolt. Peatreener on küll uus, aga Gerardo Martino tuleb argentiinast pea, et sama süsteemi harrastajana, millega oleme harjunud Barcat seostama. Lõuna-Ameerikas on Martinol selja taga väga edukas karjäär, aga kas ta suudab ennast ka Euroopas tõestada? Seda näitab aeg.


Sarnaselt Realile pole ka Barca suvel oma pangakontot külmutanud. Küll on aga erinevalt oma tulisest rivaalist kogu raha välja käidud vaid ühe mängija eest (kui mitte arvestada Romast Bojani tagasiostu, kes kohe uuesti välja laenati) - selleks on Neymar.

Barca pidi noore brasiillase eest Santosele välja käima tervelt 58 ja pool miljonit eurot ning terve jalgpallimaailm ootab põnevusega, mida suudab põnev talent Euroopas korda saata. Kuidas klapib ta meeskonna A ja O Lionel Messiga ning kuidas mõjub talle verehaigus, mille Barca tohtrid tal suvel diagnoosisid.


Võrreldes eelmise hooajaga on Barca suvel loobunud kolmest mängijast. Eric Abidali lepingut ei otsustatud pikendada ja lõpuks maandus ta Monacos, David Villa müüdi üllatavalt odava hinnaga Atletico Madridi ning Thiago Alcantara loovutati 25.7 miljoni euro eest Pep Guardiolale ja Müncheni Bayernile.

Tõenäoliselt pole aga Barca tegutsemine üleminekuturul veel lõppenud. Viimase aja suurim murelaps kaitseliini näol vajab täiendust. Meediast on läbi käinud erinevad nimed ja teiste seas tehti konkreetne pakkumine ka David Luizi ostuks, kuid loomulikult Mourinho teda Londonist ära ei lase. Lisaks on kummaline situatsioon seoses väravavaht Victor Valdesiga. Valdes on teatanud, et ei kavatse pikendada oma järgmisel suvel lõppevat lepingut, Barcal on viimane võimalus ta rahaks teha, kuid sobivat asendajat pole leitud. On liikumas spekulatsioonid, et Martino soovib endisest klubist Newell'sist väravasuule tuua Nahuel Guzmani, kuid Argentina liiga on ikka tiba teise tasemega kui Hispaania liiga.

Huvitav muidugi on see, et olgugi, et Reali ja Barca näol on tegu kahe supermeeskonnaga, kes paberi peal väga võrdsed, pole siiski ükski viimastest tiitliheitlustest tasavägiseks kujunenud. Barca triumfeeris eelmisel hooajal 15-punktilise eduga ning Real enne seda 9 punktiga. Seega, kuna uuel hooajal tõesti ei saa taaskord tiitliheitlusesse kolmandat hobust paigutada, siis võime vähemalt pöidlad pihus hoida, et kaks hiiglast püsiksid hooaja lõpuni koos.

Barca ja Reali rahu käis küll eelmisel hooajal vähekene rikkumas Atletico Madrid, kes lõpetas hooaja ka parima kaitsemeeskonnana, kuid lõpuks venis vahe Barcaga siiski 24 punkti peale. Nüüd, kus Falcao on suure raha eest Monacole müüdud, on raske näha, et suudetakse sama taset hoida. Samas peaksid suvised täiendused Villa ning Rayo Vallecanost hangitud Leo Baptistao näol veidikenegi lappima colombialase poolt jäänud auku ning hoidma Atletico ülejäänutest parima meeskonnana.


Heitlus viimasele Meistrite liiga kohale saab aga kindlasti olema pinev. Mullu ennast neljandaks mänginud Real Sociedad on Illarramendi näol kaotanud meeskonnast väga olulise lüli ja kui nüüd jõutakse Meistrite liiga alagrupiturniirile, siis hakkab see kindlasti neid segama. Eriti kurb näide on üleeelmisest hooajast, mil Villarreal mängis ennast Euroopa eliidi sekka, kuid koduliigas läksid lood nii kehvasti, et lõpuks langeti välja. Sarnaselt Atleticole on suvel oma esiründajast ilma jäänud ka Valencia ja Sevilla. Viimasel oli juba mullu õudne hooaeg, kui lõpetati alles 9. kohal, samas peaks olema Manchester City'iss lahkunud Alvaro Negredot lihtsam asendada kui Falcaod. Sama kehtib ka Valencia ning Tottenhami siirdunud Roberto Soldado näol. Kuna aga olulisest mängijast ilma jäämine kindlasti mõjutab meeskonna mängu, siis võib ka sarnaselt eelmisel hooajal sähvatanud Sociedadile, jõuda ka tänavu mõni üllatusmeeskond tippkonkurentsi.

Miks mitte ei võiks selleks olla Real Betis? Kolm aastat peatreeneritoolil istunud Pepe Mel on Betisi pannud mängima väga head jalgpalli ning see aitas Sevilla klubi eelmisel hooajal 7. kohale. Algus võib olla raske, kuna suvel on toimunud tohutult muudatusi, kuid kui eelmise hooaja kehv kaitse ära parandatakse, siis võib hooaja lõpus loota üpriski kõrget kohta. Üks mu viimaste aastate lemmikmänge, mis hästi meelde on jäänud, oli üleeelmisel hooajal toimunud Hispaania karikamäng, kus Betis alistas kodus Barca 3-1.


Silma tasub kindlasti peal hoida ka Athletic Bilbaol, kes alles eelmisel aastal mängis Euroopa liiga finaalis. Nüüdseks on jäädud ilma mitmest toonase meeskonna põhilülist ja eelmise hooaja algus oli väga nukker, kuid hooaja teisel poolel näidati soliidset vormi ning näib, et ollakse taas valmis heitluseks eurokohtadele. Athletic on suvel Betisist röövinud ka keskväljamaestro Benati, mis peaks veelgi Baskimaa klubi võimekust tõstma.

Väga põnev oli eelmisel hooajal ka väljakukkumisheitlus, kus kõige napimalt, ühe punktiga, pääses Celta Vigo. Tänavuseks hooajaks on esiliiga võitjana meistriliigasse koos tavapärasemate meeskondade Almeria ja Villarrealiga tõusnud Elche, kes kuulus viimati kõrgseltskonda 24 aastat tagasi. Oma positsiooni säilitamine saab olema aga väga raske. Suvel lahkusid klubist mitmed mängijad ning nende asendajaks on tasuta saadud nii öelda teiste klubide ülejäägid. Seis ei ole roosiline ka Almeiral ning vähemalt hooaja eel võib öelda, et Villarreali võimalused ellu jääda on uustulnukatest parimad. Selle nimel on suvel kulutatud ka korralikult raha - uusi mängijaid on toodud ligikaudu 14 miljoni euro väärtuses. Üks üllatusnimi relegatsiooniheitluses võib olla Malaga. Kahe hooaja vahel on kaotatud peatreener ja põhimõtteliselt pool meeskonda. Hooajal 2009/10, enne kui šeik Abdullah Al Thani klubi omanikuks sai, jäi Malaga liigasse püsima vaid ühepunktilise eduga. Nüüd, kus rahaprobleemide tõttu alustab klubi taaskord nullist, võib see väga vabalt korduda.

La Liga avavoor näeb välja järgmine:

Real Sociedad vs Getafe
Real Valladolid vs Athletic Bilbao
Valencia vs Málaga
Barcelona vs Levante
Real Madrid vs Real Betis
Osasuna vs Granada
Sevilla vs Atlético Madrid
Rayo Vallecano vs Elche
Celta de Vigo vs Espanyol
Almería vs Villarreal

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar