reede, 23. august 2013

Serie A hooaja eelvaade - kas keegi saab Juvele vastu?

Torino Juventus on viimasel paaril aastal olnud Itaalias klass omaette. Üleeelmine hooaeg läbiti liigas lausa kaotusteta ning mullu pandi klubi ajaloo 29 tiitel kotti üheksa punktilise eduga. Juventuse domineerimine Serie A-s on viinud ka selleni, et praegune Itaalia koondis on vaat, et poolenisti koostatud "Vana Daami" mängumeestest. Üleeelmisel kuul peetud Maailmajagude karikaturniiril oli Itaalia koondises tervelt kaheksa Juve mängijat. Uuele Serie A hooajale minnakse taas vastu suurfavoriidina, kuid näib üsna tõenäoline, et tänavune aasta kujuneb palju põnevamaks kui eelnevad.


Suvisel üleminekuturul on väga häid lükkeid teinud mullune hõbe Napoli. 66 miljonit eurot, mis teeniti Edinson Cavani müügist PSG-sse on kulutatud targalt mitme klassiga mängumehe ostmiseks. Real Madridist on toodud meeskonda tugevdama Raul Albiol, Jose Callejon ja Gonzalo Higuain. Suuri tegusi võib oodata ka PSV Eindhovenist hangitud Dries Mertensilt ning väravasuule on Liverpoolist saadud Pepe Reina.


Napoli jäi eelmisel hooajal Juvele alla suuresti just kaitses, kui enda selja taha lasti 36 palli võrreldes Juventuse 24-ga. Reina ja Albiol on väga head alused vormimaks kindlat kaitset. Higuain peaks olema suuteline ründes Cavani väravad ära lööma, seega on edasiminek suvel olnud märgatav. Samas ei saa mööda vaadata sellest, et ka Juventus on suve jooksul kõvasti täiendust saanud Angelo Ogbonna, Carlos Tevezi ja Fernando Llorente näol.

Oma sõna tahab tiitliheitluses kindlasti kaasa öelda ka tunamullune hõbe AC Milan. Rossoneri läheb uuele hooajale vastu teadmisega, et viimase kümne hooaja jooksul on Itaalia meistriks tuldud vaid kaks korda. Iseenesest oleks võinud Milan juba eelmisel hooajal tõusta Juvet tõsiselt ohustama, kuid selle rikkus uskumatult kehv hooaja algus, kui esimesest 12-st mängust kaotati tervelt pooled. Hooaja teises pooles oldi aga väga võimsad, suuresti tänu Mario Balotelli lisandumisele. Manchester City'st tagasi kodumaale toodud Super Mario lõi 13 mänguga 12 väravat.


Võib öelda, et Balotelli moodustab Stefan El Shaarawyga ühe põnevaima ründetandemi jalgpallimaailmas, kuigi viimase statistilised näitajad said eelmisel hooajal kõva hoobi, kui Balotelli linna saabus. Näib, et Milani hooaeg sõltubki suuresti sellest, kuidas see suu vett jooksma panev partnerlus väljakul töötab.

Rünnaku peal seisavad ka eelmisel hooajal väga ilusa mänguga üllatanud Fiorentina lootused. Oma teemant Stevan Jovetic müüdi küll suvel ligi 27 miljoni euro eest Manchester City'sse, kuid sarnaselt Napolile on ka Viola saadud rahapakke targalt investeerinud. Liigast välja kukkunud Palermost toodi meeskonda Josip Ilicic, keda peetakse üheks liiga parimaks mängujuhiks ning Bayernist saadi Mario Gomez. Need kaks meest peavad kiirelt leidma ühise keele, kui Fiorentina soovib musta hobusena tiitliheitlusesse sekkuda. See näib küll ebatõenäoline, kuid kui Gomez hakkab taaskord hullupööra väravaid lööma, siis peab küsima miks ka mitte?


Enne hooaga aga näib siiski, et Fiorentina võib pigem paigutada ikka sinna pakki, kes hakkab jooksma suure kolmiku selja taga ja heitlus viimastele eurokohtadele tõotab tulla väga pingeline. Inter, Lazio, AS Roma, Udinese - kõik seavad enne hooaega kindlasti eesmärgiks eurokoha. Sellest seltskonnast julgeks parimateks hinnata Rooma klubisid. Inter on viimasel paaril hooajal olnud väga kehv ja segadus seoses klubi müügiga ei lase ka meeskonna koosseisu korralikult tugevdada.. Udinese edu samas tugineb väga suurel määral Antonio Di Natale väravatele, kuid see ründehunt läheb iga hooajaga aina vanemaks, oktoobris kukub tal turjale 36. eluaasta, ning paratamatult tekib küsimus, et kaua ta veel jaksab.

Viimasel paaril hooajal on endast väga positiivne mulje jätnud ka Catania meeskond. Eelmisel hooajal õnnestuski Catanial Interit edestada ning koht esikaheksas endale võtta. Argentiinlasest ründaja Gonzalo Bergessio oli 13 tabamusega väravalööjate edetabelis üheksas mees.

Väga harjumuspäratult kujunes eelmisel hooajal Serie A väljakukkumisheitlus väga igavaks. Juba paar vooru enne hooaja lõppu olid kõik langejad selged. Tänavu hindavad kihlveokontorid kõige tõenäolisemaks langejaks Serie B playoffide võitjat Livornot. Esmapilgul võib märkida, et ega arvatavasti selle hinnanguga ka väga mööda ei panda. Rahaliste võimaluste puudumine tähendab seda, et suvised lisandused on olnud minimaalsed ning enam jaolt on nendeks lihtsalt suurklubidest laenatud kogenematud noormängijad. Samas ei oota arvatavasti kerge elu ees mitte ühtegi uustulnukat. Parimaks võib hinnata Serie B-st teisena tõusnud Verona võimalusi, kes suve jooksul kaitsesse investeerinud. Väga valus kukkumine võib ees oodata eelmise hooaja 12. meeskonda Chievot, kes on suve jooksul jäänud ilma mitmest olulisest mängumehest ning lisaks on meeskonna juures ka uus peatreener.

Avavooru mängud on järgmised:

Hellas Verona vs Milan
Sampdoria vs Juventus
Internazionale vs Genoa
Cagliari vs Atalanta
Lazio vs Udinese
Livorno vs Roma
Napoli vs Bologna
Parma vs Chievo
Torino vs Sassuolo
Fiorentina vs Catania

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar