kolmapäev, 25. detsember 2013

Bundesliga vahekokkuvõte

Müncheni Bayerni rong on võimas ning näib, et sellele ei leidu, vähemalt Bundesligast, peatajat ka tänavusel hooajal. Bayern on poole hooajaga kaotanud vaid neli punkti ning tänu osalemisele klubide MM-il, on 23-kordselt Saksamaa meistril uuel aastal ka veel üks mäng varuks. Edu ülejäänute ees on juba tervelt seitse punkti.


Üllataval kombel pole Bayerni lähimaks jälitajaks mitte Dortmundi Borussia vaid hoopis Leverkuseni Bayer. Suvel ühe oma võtmemängijatest Andre Schürrle Chelsea'ile loovutanud Bayer võiks tegelikult tabelitipule veel lähemal olla, kuid jõuludele mindi vastu kahe väga valusa kaotusega ning võib eeldata, et hooaja lõpp on vaid Bayerni sooloetendus. Suurepäraselt on Schürrle rolli üle võtnud Sidney Sam, kes tänavu juba poole hooaja löönud enam väravaid (7), kui terve eelmise hooaja peale kokku (5). Teda võib kindlasti pidada hooaja alguse üheks suurimaks komeediks. Dortmundi hooaja on ära rikkunud vigastused. Probleemid kaitses muutusid isegi nii tõsiseks, et novembri alguses tuli Manuel Friedrichi näol vabaagentide turult hankida lisajõudu. Võiks aga minna veel hullemini nagu mõnedel konkurentidel.

Schalke, Stuttgart ja Bremeni Werder on traditsioonilised suurklubid, kes on järjekordselt stabiilse mänguvormi leidmisega hädas ning reaalsed esinelikusse jõudmise võimalused on vaid Schalkel. Juba hooaja kolmandas mänguvooruks langes taaskord tõsise põlvevigastusega rivist välja Klaas-Jan Huntelaar ning tema asemele pole Schalkel stabiilset väravalööjat kerkinud. Hetkel on kuue tabamusega resultatiivseimaks mängijaks Jefferson Farfan. Stuttgart on seni võõrsilmängudes enim väravaid lasknud meeskond (21) ja seetõttu ollakse alati raskustes välismängudest punktide saamisega, mis omakorda pärsib meeskonna võimalusi eurokohtadele heidelda. Werder on seni kokkuvõttes üldse üks enim väravaid lasknud meeskond (37) ja väga hästi saadi aimu, kui kaugel tippudest ollakse, kui Bayernile jäädi detsembri alguses alla 0-7 ning seda veel koduväljakul!

Alla oma võimete mängivad klubid annavad aga loomulikult võimaluse üllatusteks. Hooaja esimese poole suurim üllataja on kindlasti Berliini Hertha. Pealinnaklubi on viimastel aastatel kõrgliiga ja esiliiga vahel pendeldanud, kuid tundub, et nüüd ollakse mulluse 2. Bundesliga võitjana kõrgseltskonnas taas püsivalt oma kanda kinnitamas.


28 punkti on vaid nelja võrra vähem, kui viimast Meistrite liiga kohta hoidval Dortmundil, kellele sügisringi viimases mängus võõrsil 2-1 tuul alla tehti, ning näib, et Herthal on väga head võimalused korrata Frankfurti eelmise hooaja saavutust, mil liiga uustulnuk kerkis hooaja lõpuks isegi Euroopasse ja jätkab oma teekonda ka pärast Euroopa liiga alagrupimänge.

Meid, eestlasi, rõõmustab praegune Bundesliga tabeliseis kindlasti kõige enam selle poolest, et Ragnar Klavani koduklubi Augsburg on suutnud oma hooaja alguse head hoogu hoida ning on kogunud poole hooajaga 24 punkti, mida vaid üheksa võrra vähem, kui terve mulluse hooajaga kokku! 33 oli ka see maagiline number, mis Augsburgi viimasena kindlalt liigasse püsima jättis, seega näib hooaja teisel poolel saab seekord keskenduda võitlusele tabeli keskel, mitte lõpu osas. Klavan on seni 17-st kohtumisest kaasa teinud 15. ning püsib meeskonna selgroo tähtsa lülina.

Senine suurim negatiivne üllataja on olnud Hamburg. Mullu jäi HSV esimesena euromängudest eemale - Frankfurtist jäädi maha kolme punktiga - kuid tänavu tuleb üllataval kombel esikuuiku kohtade asemel võidelda hoopis väljakukkumise vastu. Viimastel aastatel on HSV mänguvorm olnud otseses seoses sellega, kui hästi mängib Rafael van der Vaart, kuid hollandlast on painamas vigastused ning samuti ka probleemid eraelus.


30-aastane mängujuht läks eelmise aasta vana-aastaõhtul lahku oma abikaasast luues seejärel hiljem suhte tema parima sõbrannaga, kes omakorda on van der Vaarti endise meeskonnakaaslase Khalid Boulahrouzi endine kaasa. Isegi seriaali "Vaprad ja ilusad" stsenaristid pole aastate jooksul sellist sündmuste käiku osanud kokku kirjutada. 2014. aasta alguses pidi uue paarikesse perre sündima ka laps, kuid kahjuks elati detsembri alguses üle suur tragöödia nürisünnituse näol. Kõige selle kõrval on mõistetevatel olnud põhjustel raske keskenduda jalgpallile ja selle tagajärjel on kannatamas ka HSV, kellel hetkel vaid kahepunktiline edu üleminekumängudele mineva Freiburgiga.

Väljakukkumistsoonis on ootuspäraselt Braunschweig, kes oli hooajaeelselt kihlveokontorite nr. 1 favoriit väljakukkumisele, ning Nürnberg. Mõlemal on seni kirjas vaid 11 punkti ning Nürnberg pole seejuures võitnud ka mitte ühtegi kohtumist! Näib ka üsna tõenäoline, et viimase kahe seas hooaja lõpuks muutusi ei tule. Mõlemad on seni raskustes väravate löömisega ja kui ei tule väravaid, siis ei tule ka võite. Eelmise hooaja 10. meeskonnana võiks Nürnbergil küll potentsiaali olla, kuid mitte ühtegi võitu 17 mängu jooksul on täiesti omaette saavutus ja kohutav näitaja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar