kolmapäev, 4. detsember 2013

Kuidas peatada Bayerni rong?

Borussia Mönchengladbach, Arsenal, Dortmundi Borussia (kaks korda), Freiburg, Leverkusen - need on ainsad meeskonnad, kes on viimase 12 kuu jooksul suutnud vältida kaotust, kui on tulnud jalgpalliväljakul rinda pista Müncheni Bayerniga. Hetkeseisuga on Bayern kahtlemata Euroopa tugevaim meeskond ning nendega kohtudes on ükskõik, milline teine suurklubi raudteerööbastel seisva lihtsureliku kingades. Täna on selles rollis Saksamaa karikavõistluste 3. ringis Ragnar Klavan ja FC Augsburg. Kuidas peatada Bayerni rong?


Whoscored.com on väga mahukas statistikaportaal, kust leiab paljugi huvitavat Euroopa tippliigade kohta. Kuna tänavune hooaeg on peaaegu poole peal, siis on sealsed numbrid ka usaldusväärsed ning näitamas meeskondade kindlaid trende. Bayerni kohta saame sealt teada, et:

1. Pep Guardiola hoolealused sooritavad Bundesligas enim pealelööke. Neid on kohtumise jooksul keskmiselt 18.4, millest raamide vahele läheb 7.3. Suure hulga soorituste juures on säilitatud ka hea efektiivsus - 41.3% löökidest lähevad raamide vahele ja selle näol on vastaste väravavahtidel käed igas kohtumises rohkelt tööd täis. 60% löökidest tuleb ka karistusala seest ehk siis tegu on lähilöökidega ning nende takistamine on väravavahtidel raske. Kuidas nende vastu saada?  Esiteks võib loomulikult appi võtta vana, hea "bussi parkimise" taktika, kus karistusala mehitatakse sedavõrd täis, et lihtsalt ei jää ruumi korralikuks pealelöögiks. Samas kingib see Bayernile teise tugevuse.

2. Keskmiselt vallatakse mängus palli tervelt 70.6%! Võrdluseks Bundesliga teine on selles arvestuses Mönchengladbach vaid 55.5%-ga! Bayerni kõrge kaitseliin tähendab ka seda, et nende "kapsaias" püsib pall väga vähe - vaid 22% mänguajast. Kaitsessse liigutakse vaid siis, kui esmapilgul rünnakul kiiret lahendust ei leita. 38% mänguajast püsib pall vastaste väljakupoolel! Meeskonnad peavad Bayerni vastu alati mitmekordselt rohkem pallita tööd tegema, mis on väsitav ettevõtmine ja tihtipeale saabki Bayern oma võiduväravad kätte lihtsalt selle toel, et vastased on kohtumise lõpuks väsinud ja sellest tingituna ei jõua enam katma kõiki tsoone kaitses ning samuti tekivad sisse vead, mida ehk värske vaimu ja kehaga endale ei lubataks. Vastaste vastulöögiks võiks olla parem füüsiline konditsioon. Augsburgil võib hetkel olla värskem, sest tänavu on peetud 16 ametlikku kohtumist Bayerni 23 vastu.

3. Lisaks osavale söödumängule ja pallivaldamisele on Bayerni üheks suureks plussiks ka standardolukorrad. Neist on seni Bundesligas tulnud 7 väravat, millest parem saak on kaheksaga kirjas vaid Stuttgartil. Antidoot nende vastu peaks olema karistusala lähistel tehtavate vigade vältimine ning nurgalöökide kinkimine. Samuti aitab selle juures kaasa põhjalik mänguks ettevalmistumise protsess. Bayerni karistusalasisesed liikumised tuleb endale pealuu sisse graveerida ning mängu ajal püsida nendes olukordades 100% keskendumise tasemel. Bayern on tegelikult õhuvõitluses üks nõrgemaid Bundesliga meeskondi - õhuduelle võidetakse kohtumise jooksul keskmiselt vaid 19.1. Augsburg näiteks võidab teisel korrusel 27.6 heitlust.

4. Et Bayernit alistada on vaja ründes tegutseda efektiivselt. Guardiola mehed lubavad seni vastastel keskmiselt sooritada vaid 8.3 pealelööki mängu jooksul. Väheste võimaluste juures tuleb need ära kasutada. Pealelöökide osas on seejuures Augsburg üks Bundesliga edukaimaid. Ise sooritatakse neid mängu jooksul keskmiselt 14.1, kuid vaid 4.1 nendest läheb raamide vahele. Efektiivsus on vaid 29%! Võrrelge seda numbrit Bayerni omaga. Samas suudab Augsburg kenasti hoida olukorda kontrolli all oma karistusala lähistel. Vastastel on seni lastud sooritada keskmiselt vaid 11.7 pealelööki, millest on Bundesligas parim näitaja lisaks Bayernile kirjas veel vaid kolmel meeskonnal.

5. Oluline roll on ka kodufännidel. Augsburgi läbinisti roheline kodustaadion SGL Arena mahutab 30 660 pealtvaatajat. Kodupubliku toel on varasemalt mitmel korral autsaider suure koljati maha murdnud, seega ei saa tulist omade toetust alahinnata. Augsburg on iseenesest kodus tänavu täitsa hästi mänginud - seitsme kohtumise jooksul on kirjas vaid kaks kaotust (0-4 Dortmundi vastu ja 1-2 Wolfsburgi vastu). Ise on jäädud kuivale vaid selles Dortmundi vastu peetud mängus. Bayern pole seni kaotanud ei kodus, ega ka võõrsil, aga välismängudest on kirjas kaks viiki. Üks neist tuli Leverkuseni vastu ja teine Freiburgi vastu. Seejuures on huvitav tähelepanek see, et kui Augsburg istub hetkel kenasti tabeli keskel, siis Freiburg on püsti hädas oma liigapositsiooni säilitamisega!


Saatuse vingerpussina kohtub Augsburg Bayerniga kolmandas ringis teist aastat järjest. Mullu kaotati kodus 0-2, kui Mario Gomez viis 26. minutil Bayerni juhtima ning võidu kindlustas 85. minutil Xerdan Shaqiri. Kahe värava vahele jäi ka Franck Ribery rumal punane kaart teise poolaja alguses. Ka see on üks relv Bayerni rongi vastu! Aukartust ei tohi tunda ning kui mänguliselt on tõenäoliselt Bayerni üleolek suur, siis on võimalik olukorda ikkagi balansseerida töötlemisega mänguvälistes olukordades.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar