teisipäev, 3. detsember 2013

Kas kristallpaleed on võimalik veel parandada?

Tänavu esimest korda alates hooajast 2004/05 Premier League'is mängiv Crystal Palace alustas hooaega suurte lootustega. Meeskond näitas mullu Championshipis väga ilusat mängupilti, kui hooajaga löödi kokku 73 väravat, millest oli 85-ga parem vaid Watford, klubi tüüris peatreenerina Ian Holloway - mees, kes paar hooaega tagasi Blackpooli lootsima hammustas valusalt mitut meeskonda - ja suvel kulutati üle 20 miljoni uutele mängijatele, et meeskonna kvaliteeti kõrgliigale vastavaks muuta.

Hooaja algus oligi Palace'i fännide jaoks julgustav. Avamäng kaotati kodus Selhurst Parkil Tottenhamile vaid 0-1, kus külaliste ainus värav sündis penaltipunktilt. Teises kohtumises saadi napp 1-2 kaotus Stoke'is, kus kõigil raske mängida ning kolmandas voorus võeti juba ka hooaja esimene võit, kui võrdses mängus kasutati väga osavalt ära oma võimalused ning alistati Sunderland 3-1. Rohkelt kiidusõnu teenis hooaja alguses kapten Mile Jedinak, kelle hingestatud ja ennast salgav mäng keskväljal mõjus igas kohtumises meeskonnakaaslastele väga hea sütitajana.


Kuigi Palace'i eelmise hooaja suurim täht oli Wilfried Zaha, kes oma suurepäraste esituste tagajärjel valiti ka Championshipi aasta mängijaks ning kes teenis ka hooaja keskel lepingu Manchester Unitedilt, siis valisid Palace'i mängijad hooaja parimaks mängumeheks just oma kapteni. Alates 2011. aastast Inglismaal mängiv austraallane on kogu hooaja vältel näidanud stabiilseid esitusi, kuid kahjuks pole teised Palace'i mängijad pärast avamänge tema entusiastliku ja võitlustliku mänguga kaasa tulnud.

Palace'i trumbiks pidigi tegelikult sel hooajal olema võitlustlik ja energiline mäng, sest erinevalt Holloway Blackpoolist polnud tema Palace'il kiireid ja täpse jalaga ründemängijaid. Nii toodi ka ründeliini suvel tugevdama Arsenalis läbikukkunud Marouane Chamakh, kellel Holloway nägi väga suurt rolli meeskonna edus. Marokolane saadi kätte vaid 1.2 miljoni euroga, mis pani Holloway hooplema sõnadega: "Arsenal oli rumal, et ei andnud talle võimalust. Alati, kui ta mängis lõi ta ka värava."


Mullu pool hooaega ka West Hamis laenul viibinud ründaja pidi vormima tervelt 5.3 miljoni euro eest Peterbrough Unitedist hangitud Dwight Gayle'iga surmava ründeduo, mis pidanuks toimima traditsioonilise britivuti käekirja järgi ehk üks võitleb ründes pallid endale, mis pidanuks olema Chamakhi roll, ja toimetab selle edasi oma partnerile, kes peaks teadma, mis sellega edasi teha. Hüpe Championshipist Premier League'i on Gayle'i jaoks aga siiski olnud liiga suur väljakutse.

24-aastane ründaja sai küll oma esimese tabamuse kirja just ülalpool mainitud 3. vooru kohtumises Sunderlandi vastu, kuid on pärast seda suutnud oma arvele lisada veel vaid üheainsa tabamuse. Võib ehk tagant järgi targana öelda, et Gayle'ile ja teistele lisandustele kulunud suur summa oli üks põhipõhjustest, miks Holloway kestis ametipostil vaid 23. oktoobrini. 20 miljonit on Palace'i suguse klubi jaoks väga suur summa ning sellisest investeeringust oodati selgelt paremat tulemust, kui vaid kolm punkti esimesest kaheksast voorust. Chamakh ja Gayle olid selleks hetkeks kahepeale kokku löönud vaid kolm väravat.

Palace'i kehv ja ka pealtnäha üsna lootusetu seis liigas ei olnud loomulikult ahvatlev ka ühelegi tööd otsivale peatreenerile. Kui tavaliselt on klubides peatreenerivahetused üsna kiire protsess, sest tihtipeale on enne ametis oleva mehe vallandamist juba asendaja välja vaadatud, siis Palace'il kulus tervelt 30 päeva, et lõpuks endine Stoke City loots Tony Pulis ära moosida. Waleslane tõusis küll kiirelt kihlveokontorite favoriidiks vabanenud kohale, kuid mitmete allikate sõnul oli ta väga tõrges ametit vastu võtma, sest kartis, et isegi tema rohkete kogemuste juures on purunenud kristallpalee kildude kokku kogumise ja parandamise näol tegu võimatu missiooniga. Lõpuks oli ta siiski valmis Lõuna-Londoni klubile appi tõttama, kui sai kinnitust sellele, et suvine osturalli ei jäänud vaid üksikuks ettevõtmiseks ning eeldatavasti sisestati talle lepingusse ka kopsakas boonus liigasse püsimajäämise puhul.


Pulise esimene mäng lõppes küll 0-1 kaotusega Norwichi vastu, kuid eelnevalt sellele oli meeskond ajutise peatreeneri Keith Milleni käe all saanud väärt viigi Evertoni vastu ning üle tüki aja oma esimese võidu Hull City vastu. Need olid ka tulemused, mis kergitasid Palace'i mõneks hetkeks liigatabeli viimaselt kohalt üles poole, kuigi nüüd on sinna tagasi vajutud. Lood pole aga selgelt enam nii nukraid, kui pärast Holloway lahkumist. Eelviimane Sunderland on vaid punkti kaugusel ning ohutu tsoon kuue punkti kaugusel. Seda hoiab hetkel 13 silmaga mullune Championshipi võitja Cardiff City. Pääsetee ei saa kindlasti olema ka kerge, kuid Pulisel on endasse ja oma meeskonda usku: "Mulle meeldib mägesid ületada. See on küll keeruline tööots, kuid ma kindlasti naudin seda."

Pulis on tunnistanud, et Palace'i suurimaks probleemiks on Premier League'i kogemuse puudumine hulga mängijate puhul, seega võib talvise üleminekuakna ajal kindlasti oodata tihedat sisse-välja liikumist. Samas peaks Pulis tagasi tooma ka selle mentaliteedi, mis valdas klubi hooaja alguses. Ta kuhjas omal ajal Stoke'i kokku mängijaid eelkõige nende füüsilise võimekuse, mitte ilmtingimata tehnilise pagasi põhjal. Tahet, jõudu ja võitluslikust peab Palace nüüd ka näitama järele jäänud voorude jooksul, kui on veel soov omada lootust liigasse püsima jääda. Esmane eesmärk peaks kindlasti aga olema jõuluõhtu ajaks punase laterna positsioonilt pääsemine, sest Premier League'i ajaloo jooksul on jõululaua taga viimasena istunud meeskond tihedas konkurentsis ellu jäänud vaid korra. Selleks oli West Bromwich Albion just sel samal hooajal, mil Palace viimati kõrgseltskonda kuulus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar