reede, 6. detsember 2013

Konverentside ebaühtlasest seisust NBA-s

Uus NBA hooaeg on saanud hoo üles ning selle algus lubab meile viimaste aastate põnevaimat aastat. Üks fenomen on aga endiselt sama. Traditsiooniliselt on läänekonverents olnud alati tugevam kui ida ja nii on läinud ka tänavu. Kahe konverentsi vahe on aga kasvanud veel suuremaks. Hetkel on seis selline, kus lääne meeskonnad on ida vastu peetud 67 kohtumisest võitnud tervelt 42. Miks see nii on?


Võib kindlasti öelda, et ida on lihtsalt iseenda nõrkuse ohver. Kuna Nets ja Knicks on hooaja alguses mänginud alla igasugust arvestust, siis on idas "eliitmeeskondi" vaid kaks - Pacers ja Heat. Neile võib veel konkurentideks lisada ka Hawksi, Pistonsi ja Wizardsi, kuid kõik ülejäänud on seni võitnud selgelt alla 50% oma mängudest. Läänest on aga võtta vaid kolm meeskonda, kelle võiduprotsent ei küündi 50% juurde!

Ja kas pole nii, et idakonverentsi klubide mängud lääne vastu on nende jaoks tähtsusetud? See selgitaks seda lääne suurt üleolekut ja ka seda, miks on idas nii palju meeskondi, kes võitnud vähem kui pooled oma senistest mängudest. Võime näiteks võtta isegi ühe hea meeskonna Heati näol. Kas põhihooajal, mis viimasel ajal tundub klubide jaoks justkui ebameeldiva kohustusliku kavana, mis soovitakse lihtsalt võimalikult väheste vigastustega mööda veeta, on vaja Heati mängijatel veri ninast väljas heidelda lääne meeskondadega, kui on teada, et idas ootavad neid ees mitmed palju kergemad vastased, kellaga ka nagunii hooaja jooksul mängitakse rohkem, kui lääne omadega? Kuigi üllataval kombel on Heat just nende meeskondade vastu koperdanud - kaotatud on nii Sixersi, Netsi, kui ka Celticsi vastu. Samas aga naudivad täiel rinnal oma konverentsikaaslaste peksmist teised meeskonnad. Näiteks Kagu-divisjonis Heati selja taga olev Wizards on seni kogunud 9 võitu. Neist kuus on tulnud Sixersi, Netsi, Cavaliersi, Knicksi, Bucksi ja Magicu vastu, kes on kõik idakonerentsis suurtes raskustes.

Ida nõrgematele toovad seejärel kurbi uudiseid veelgi juurde läänest külla sõitvad meeskonnad, kes on tohutult motiveeritud, sest teavad, et koju naastes ootavad neid ees taas keerulised vastasseisud. Läänes on umbes 10-11 meeskonda, kes väga tihedas heitluses võitlevad playoffide kohtade pärast. Siin sobib heaks näiteks tänavuse hooaja suurüllataja, hetkel läänekonverentsi juhtiv Trail Blazers. Eelmise kuu keskel oli meeskonnal idaranniku turnee ja kõik neli kohtumist võideti mugava vahemaaga olgugi, et mäng Raptorsiga läks ka lisaajale.

Tänu Knicksi ja Netsi kehvale olukorrale on praegu ka täiesti reaalne selline variant, et idas tõuseb Atlandi-divisjoni võitjana esimese nelja sekka ehk playoffide avaringis kodueelist omavate satside hulka Celtics või Raptors, kes hetkel liiguvad tempos, mis vaevu lubab hooaja lõpuks kokku 30 võitu! See oleks idakonverentsi jaoks juba uuel tasemel piinlikus. Ka konkurendid naeravad selle olukorra üle.
Konkurentsitiheduse vaimus võiks konverentsid üldse ära kaotada. See on muidugi utoopiline idee, kuid miks mitte fantaseerida?



Kui kaotada konverentsid ja jagada meeskondadele playoffide asetused liiga üldise seisu järgi, siis ootaks meid ees mitu üli-ülipõnevat duelli (tabel on koostatud kolmapäevase seisuga ja praeguseks võib see olla veidi muutunud). Tänavu näib aga, et juba hooaja väga varajases faasis on selge, et ida finaalis kohtuvad Heat ja Pacers ning nende teekond sinna on ka väga kerge. Ja loomulikult tänu sellele saab siis ida taaskord viimasena ja paremini naerda, sest tiitlivõitja tuleb ikka nende poolt, kuna lääne meeskonnad retsivad üksteist põhihooaja ja playoffide ajal sedavõrd palju, et finaaliks ei jää kellelgi piisavalt püssirohtu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar