esmaspäev, 30. detsember 2013

Ligue 1 vahekokkuvõte

Prantsusmaal on nii teoorias kui ka reaalsuses igati hea šanss, et seitsmendat hooaega järjest saab riik uue meisterklubi. Suured suvised kulutused on liiga uustulnuka Monaco tõstnud tiitlikonkurentsi, kus ootab uuel aastal ees tihe rebimine Pariisi Saint-Germainiga. Kahte superklubi eraldab pärast hooaja esimest poolt vaid kolm punkti.



Tiitli heitluses püsib veel ka Lille. 2011. aasta meister alustas küll hooaega ebakindlalt, kuid alates septembri lõpust õnnestus meeskonnal seada kokku fantastiline 11 mängu kestnud nullimängude seeria ning nendest kohtumistest võeti üheksa võitu. Just 80 punkti on see maagiline piir, mis tuleb tiitli võitmiseks ületada ning Lille on oma 40-ga kenasti selle poole teel.

Hooaja alguses tundus ka, et mullune hõbe Marseille on suuteline tänavu tippkonkurentsis püsima, kui oma edu ehitati samuti kindlale kaitsele - esimesest kaheksast voorust neli nullimängu - kuid talvel on viimati 2010. aastal meistritiitli võitnud Marseille vankril rattad alt ära kukkunud ja nii vaadatakse uuele aastale vastu 6. kohalt. Suurklubidest on läbikukkunud ka Lyon, kelle seis veel kehvem - ollakse täpselt tabeli keskel kümnes ja peatreener Remi Garde'il mõtteainet jagub.


Lyon alustas hooaega kahe ilusa võiduga, kus särasid meeskonna noormängijad, kuid samal ajal langeti Real Sociedadi vastu välja Meistrite liiga playoffis ning see on noore meeskonna enesekindlusele andnud sellise hoobi, et isegi jõuludeks pole sellest taastutud. Samas on rõõmusõnum uue-aasta eel see, et eurokohad on vaid kuue punkti kaugusel. Üllatuslikult võitlevad koha eest Euroopa liigas ka Reims ning uustulnuk Nantes. Vaid esikolmik on Nantes'ist vähem väravaid lasknud ning oma senisest kaheksast meistritiitlist viimase 2001. aastal noppinud klubi vajab uuel aastal oma 29 punktile lisaks veel vaid paari võitu, et kindlustada hooaja peamine eesmärk - liigasse püsimajäämine.


Nantes'i ja Reims'i asemele on tabeli teise otsa kukkunud Nice ning Montpellier. 2012. aastal üllatuslikult meistritiitli haaranud Montpellier on omadega isegi sedavõrd hädas, et kahtluse all on liigasse püsimajäämine. Hetkel edestatakse ohutsooni vaid kolme punktiga. Detsembri alguses elati üle ka peatreenerivahetus, kuid suurt muutust see meeskonna mänguvormi pole toonud. Poole hooajaga on võidetud vaid kaks kohtumist, neist viimane oktoobri alguses Lyoni vastu.

Huvitaval kombel pole hetkel väljalangemistsoonis mitte ühtegi liiga uustulnukat. Monaco puhul oli seda muidugi utoopiline oodata, Nantes on seni üllatanud ning tagumisest kolmikust püsib eemal ka Guingamp. Seda vaatamata tõsiasjale, et esimesest neljast mängust kaotati kolm. Suurimas hädas on omadega Ajaccio. 19 kohtumisega on kirjas vaid 13 väravat ja üks võit. Olles eelmisel kahel hooajal püsima jäänud tänu väga heale koduvormile, pole sellest enam ühtegi jälge ning 9 punkti vajab märgatavat lisa, et oma koht liigas ka uueks hooajaks kindlustada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar